Кога е най-доброто време да засадите репичка за най-бързо растящия?

Как да засаждаме репичкиВсеки градинар иска да отглежда този ярък зеленчук на своята земя възможно най-рано. Следователно въпросът кога и как най-добре да се засадят репички, за да се получи първата реколта по-бързо, ще бъде от значение за мнозина.

Има две възможности за засаждане на репички: в оранжерията и на открито. Какъв метод ще ви позволи да получите тези сочни зеленчуци възможно най-рано на масата, ние ще го разберем.


При засаждането на ранна репичка е важно всичко: видът на репичките, температурата на околната среда, качеството на посадъчния материал, дали почвата е подходяща за този зеленчук, мястото на засаждане. И по този въпрос са важни съветите от опитни градинари, които използват различни иновативни идеи повече от една година, за да получат обилна и ранна реколта.

Коя почва е най-подходяща за отглеждане?

Място за отглеждане на ранна репичка е най-доброто подгответе се предварително от есенния период... Това се дължи на факта, че тази кореноплодна култура не обича пресната кравешка тор, внесена в почвата, която въпреки това е най-добрият екологичен тор.

Репичките обичат да растат в хлабави и влажни почви, така че площта, отредена за тази култура, трябва да се изкопае добре, като се разбият всички големи буци земя. След това добавете изгнил оборски тор в съотношение една кофа на квадратен метър от желаната площ. След това изравнете всичко това и изчакайте пролетния период за първите посеви от ранни сортове.

Отглеждана в оранжерия репичка

Как да отглеждаме репичкиРазбира се, най-добре е да отглеждате първата реколта от репички в оранжерия от стъкло или фолио, тъй като в затворено помещение неочаквани студове, градушка и други метеорологични събития не могат да увредят ранните разсад.

За да определите правилно времето за кацане, трябва да знаете температурата на почвата, който трябва да се затопли до поне дванадесет градуса. Тази температура е подходяща за оранжерийно отглеждане, както и за ранна реколта на открито. Обикновено тази температура е характерна за началото на април, когато денят вече е достатъчно дълъг, за да затопли почвата с първите слънчеви лъчи.

Ако оранжерията е стъклена, това създава на собствениците минимум проблеми с такъв зеленчук като репичка. В топъл ден е по-добре да отворите филмовата оранжерия напълно и да затворите плътно конструкцията през нощта, така че неочакваните студове да не пречат на растежа на плодовете. Когато денят стане достатъчно горещ и средната температура е близо двадесет и пет градуса, оранжерията с фолио няма да се нуждае от затваряне през нощта.

Как да отглеждаме ранни репички на открито?

Както и при оранжерийната версия на отглеждането на репички, трябва да изчакате желаната температура на почвата, за да пристъпите към засаждане на подготвени семена. Само повърхност затопля до дванадесет градуса, можете спокойно да засадите. Ако не изчакате такава температура и засадите семената в студена почва, посадъчният материал просто ще умре.

Но отглеждането на открито включва постоянно наблюдение на метеорологичния режим и температурните промени, които са толкова чести през пролетта. И винаги трябва да сте подготвени за пролетните студове, които толкова често се случват.

Кои са най-добрите сортове репички за ранна сеитба?

Опитните градинари са идентифицирали четири разновидности на репичките, които са първите в състояние да осигури добиви, това е:

  • „18 дни“.
  • „Топлина“.
  • „Френска закуска“.
  • „Кармен“.

Отглеждането на сортове репички "18 дни" отдавна е познато на всеки, който отдавна се занимава с отглеждането на градински култури. Това име говори само за себе си и не се нуждае от допълнителна реклама. Плодът от този сорт расте удължено с бяла опашка. Приблизителното тегло на репичките е седемнадесет грама. Ако се спазват всички правила за отглеждане на репички, тогава плодовете могат да бъдат получени осемнадесет дни след изгряване на зеленчука в градината.

Сортът "Heat" може да даде резултат в същите осемнадесет дни... Но периодът може да се простира до двадесет дни от първите издънки. Формата на плода е кръгла.

Много хора са запознати със сорта „Френска закуска“, който лесно се разпознава по удължените си плодове с бял връх. Този сорт също е ранен и може да зарадва своите градинари с първите репички след двадесет и един дни.

Сортът "Carmen" може да зарадва със заоблените си плодове вече на двадесетия ден след първите издънки.

По-късните сортове включват:

  • "Кардинал".
  • Червеният гигант.

Сортът Кардинал не може да се похвали с бърз резултат като предишните сортове. Можете да приберете реколтата събирайте на двадесет и петия ден, след като първите издънки се забелязват. Но този сорт има предимство, което е важно за много градинари. Той не бърза да изхвърля стрелката с цветя, това е важно, за да може да отгледа голям плод, без да губи качеството на продукта.

Както подсказва името, "Червеният гигант" може да ви изненада с размера на плодовете си. За период от тридесет дни можете да отглеждате репичка със сто и петдесет грама тегло всяка.

Както съветват опитни градинари, сортовете репички, които имат бял ръб, не трябва да остават в земята много по-дълго от периода, посочен на опаковката. Такъв плод може да загуби присъщия си вкус и освен това да развие кухина.

Как да засадите семена?

Засаждане и грижи за репичкиРепичките са много малки, така че не е лесно да свикнете със засаждането, така че плодовете да не пречат на растежа. Разбира се, след покълването можете да изтъните културата, но това неикономична опция за кацане... Освен това младите корени на съседни растения могат да бъдат повредени, което ще забави растежа им.

Поливаме подготвеното през есента легло с много вода и правим плитки дупки с максимална дълбочина един сантиметър. Както показва практиката, ако семената са засадени по-дълбоко, плодовете на репичките ще бъдат деформирани по време на процеса на растеж.

Засаждането на семена е по-добро на разстояние от пет сантиметра един от друг, като се отделят всяко семе поотделно. Опитните градинари подготвят материала за засаждане през зимните вечери, като залепват семената върху ленти от тоалетна хартия. Удоволствие е да се засажда с такива заготовки през пролетта. Оптимално ще е да се оттеглите между редовете най-малко десет сантиметра, така че да е удобно да се справите с порасналия селски. Засадените редове трябва да се покрият със земя и да се натъпчат малко. Колкото по-добре семената са в контакт с почвата, толкова по-бързо можете да изчакате първите издънки.

Ако репичките са засадени през април, тогава от пет вечерта ще е по-добре да покриете градината с филм, който трябва да се премахне сутрин. Такива условия ще ви позволят да видите първите издънки след три дни.

Как да се грижим за репички легла?

Репички леглаЗа да може репичката да расте бързо и първите издънки да не умрат, е невъзможно да се позволи горният слой на земята да бъде покрит с кора. Ето защо, засадени легла трябва вода всеки ден, ако, разбира се, през този период самата природа не напоява земята с дъждове. Премахването на плевелите и разрохкването на почвата също трябва да се извършва редовно. Ще бъде полезно да се хранят млади издънки. Това може да се направи, като се сложи торф или хумус в двусантиметров слой близо до засадените редове.

Репичка много хигрофилна култура... Неговият растеж и вкус са в пряка зависимост от почвената влага. Идеалният баланс се счита за осемдесет процента влажност на почвата. Ако не спазвате тези пропорции, можете да получите не сочна, хрупкава репичка, а горчив неядлив плод.При горещи температури и недостатъчно поливане плодовете изобщо няма да се образуват и растението ще изхвърли стрела с цветя. Ако градинското легло се полива неравномерно, плодовете ще растат и ще се напукат.

Репичката е зеленчукът, който всеки обича да смачка, в пролетна салата и който е лесен за отглеждане със собствените си ръце, ако имате дори малко парче земя. Но за да отглеждате реколтата за кратък период, трябва да работите усилено и да следвате всички съвети на опитни градинари, описани в тази статия.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.