Отглеждане на разсад от зеле у дома

Всеки, който отглежда дълго време градински култури на своя сайт, знае, че добрият резултат зависи от използването на висококачествен посадъчен материал. Това се отнася и за зелето - един от най-популярните зеленчуци в нашите дачи и градини. Разбира се, зелевите разсад могат лесно да бъдат закупени в специализирани магазини във всеки асортимент. Но опитните градинари не винаги се доверяват на новостите в селскостопанската технология, знаейки за трудностите при отглеждането на разсад. Ако искате да сте уверени в качеството на посадъчния материал, тогава трябва да знаете как правилно да отглеждате зелеви разсад, което ще даде реколта от силни, здрави растения.

Първото нещо, което трябва да знаете: основни правила за засаждане на разсад у дома

Както във всеки друг бизнес, при отглеждането на разсад трябва да се вземат предвид определени правила. Младите зеле може дори да не поникнат, ако не внимавате за качеството на семената и състава на почвата или ако не сеете навреме. Изборът на метод за засаждане също може да бъде важен. Нека разгледаме тези критерии по-подробно.

Дати на засяване на семена за разсад

Опитните градинари твърдят, че изборът на оптималното време за сеитба на зелевите семена за разсад директно зависи от правилния подбор на сорта. По този начин можете да се наслаждавате на зряло прясно зеле през юни през цялото лято.

Разсад зеле в почвата

Времето за засаждане на семена за разсад зависи от зрелостта на зелето.

Сортовете зеле се класифицират според периода на зреене.

 1. Ранно узрелите сортове имат период на растеж от 100 до 120 дни от деня на сеитбата. За разсад семена от рано узряло зеле се засяват в средата на март. Поради разхлабеността на главата на зелето и мекотата на листата, зелето от тези сортове не е предназначено за дългосрочно съхранение и прибиране на зимата, консумира се прясно. Популярни сортове - Ранно узряване, Златен хектар, Юни, Трансфер F1.
 2. Средновековни сортове - периодът на зреене е 130–150 дни. За предпочитане е сеитбата да се извърши към края на април. Зелето от тези сортове е подходящо както за прясна консумация, така и за кисели краставички. Популярни сортове - Надежда, Слава, Менза F1.
 3. При къснозреещите сортове вегетационният период продължава 160-180 дни. Сеитбата на семена се извършва в началото на април. Много добре се съхранява дълго време при определени условия, подходящ за осоляване, ферментация, мариноване. Популярни сортове - Türkiz, Amager, Aros F1.
 4. Ултраранно узряващите сортове зеле се отличават с много бърз вегетационен период от 40-50 дни. Препоръчителното време за засяване на семена за разсад е края на март. Такова зеле не е подходящо за дългосрочно съхранение, но е много добро в прясно състояние. Популярни сортове с ултраранно узряване са Strawberry Shortcake и Express F1.

Малък съвет: можете да изчислите оптималното време за засяване на семена за разсад съгласно следния принцип. Отнема 10 дни между времето на засяване и появата на разсад; отглежданите разсад трябва да бъдат засадени в земята след още 50–55 дни. Тоест, сейте зеле за разсад 60–65 дни, преди да планирате да го засадите в градината.

Видео: отглеждане на зеле разсад от различни сортове по сезони

Как да подготвим почвата

Зелевите разсад са много капризни и взискателни към почвата. За добър растеж е необходима почва с висока хранителна стойност и неутрална киселинност. Най-лесният начин да закупите готова почва за саксии е от специализирани магазини за железария, но можете да си я направите сами. За целта вземете следните съставки в определени пропорции:

 • 75% торф;
 • 20% копка земя;
 • 5% пясък;
 • 10 с.л. л. пепел за всеки 10 кг смес.

  Торф, трева, пясък и пепел

  За разсад подгответе почвена смес от торф, трева, пясък и пепел в определени пропорции

Смесете добре всички съставки до гладка смес, така че почвата да е рохкава, мека и дишаща.

Моля, обърнете внимание, че категорично не се препоръчва да се взема земя от градината за разсад. Особено ако кръстоцветните култури растат по-рано в тази почва: инфекциите, които вероятно са останали след тях, са разрушителни за зелето.

Ако нямате възможност да използвате пръст не от градината за почвената смес, парата ще ви помогне. Пресейте старателно сместа и я поставете в двоен котел за 1 час. След това добавете малко перлит: има добър ефект върху разхлабеността на почвата, увеличава нейната въздухопропускливост, абсорбира излишната влага по време на поливане и постепенно я дава на разсад.

Вместо да запарите почвената смес, можете да я разлеете с разтвор на фунгицид или слаб разтвор на калиев перманганат.

Поливане на почвата с разтвор на фунгицид

Можете да разлеете подготвената почва с разтвор на фунгицид или манган

Видео: правила за подготовка на почвата за разсад

Как да подготвим семена за засаждане

Вероятно знаете, че бъдещата реколта директно зависи от висококачествения посевен материал. Затова купувайте семена за разсад само от доверени продавачи.

Но дори когато купувате материал от надежден производител, не бива да разчитате на случайността. Семената изискват предварителна обработка преди сеитбата.

Зелеви семена

Качествените семена са ключът към добрата реколта

Започнете, като сортирате семената и отхвърлите всички, които изглеждат твърде малки или нездравословни. След това напълнете добрия материал с 3% физиологичен разтвор (вземете 15 грама сол за 0,5 литра вода). Изчакайте 5 минути и отстранете семената, които изплуват на повърхността. Те могат да бъдат изхвърлени, тъй като не са жизнеспособни. Внимателно, но старателно изплакнете останалата част от материала под слаба струя вода и поставете върху хартиена кърпа, за да изсъхне.

Моля, обърнете внимание, че водата не трябва да бъде твърде студена или топла. Най-добрият вариант е стайната температура.

Следващата стъпка е дезинфекция на семената. Има 2 често срещани начина, по които може да се извърши тази процедура.

 1. Поставете семената в мек разтвор на калиев перманганат и оставете да престоят 30 минути. След това ги изплакнете и изсушете отново.
 2. Топлинна обработка. Сгънете семената в торба от калико или тензух, сгънат на няколко слоя. Потопете в чаша вода при 47-50 ° C, оставете за 20 минути. Моля, обърнете внимание, че ако водата е гореща, семената ще загубят кълняемостта си, с други думи, ще се готвят; при по-ниска температура ефектът на топлинна обработка няма да бъде постигнат.

  Разтвор на калиев перманганат за дезинфекция на семена

  Обличането на зелевите семена в калиев перманганат и термичната обработка ще имат добър ефект върху последващия растеж на семената.

Напоследък много производители на семена извършват цялата необходима обработка на семената и посочват това на опаковката. В този случай термичната обработка ще бъде достатъчна, което ще увеличи устойчивостта на разсад към болести.

Експертите препоръчват да се третират семена с Fitosporin или Maxim съгласно инструкциите на опаковката.Това се прави като превантивна мярка, за да се избегнат увреждания на разсад от плесени и гъбични заболявания.

Методи за засаждане на разсад

След като почвата се подготви и семената се обработят, можете да започнете да сеете. Тази процедура също има свои правила.

Има няколко начина за засаждане на семена. Например в кутия с размери 20 X 30 X 7 см. Напълнете я с почвена смес, в нея направете канали с дълбочина около 7 мм на разстояние 3 см една от друга. Посейте семена в браздите, изравнете повърхността на почвата и покрийте кутията с фолио.

Можете също така да засадите семената си в удобен производител. Това се прави по следния начин:

 1. Напълнете контейнерите с пръст. Разстелете изсушените зелеви семена по повърхността на почвата едно по едно на разстояние 1 X 1 см едно от друго, така че разсадът да не се сгъсти. Можете да инсталирате етикети с имената на сортовете.

  Засаждане на зелеви семена

  Поставете сушените зелеви семена върху почвата

 2. Семената трябва да бъдат покрити със слой почвена смес с дебелина 1–1,5 см. Ако слоят е по-тънък, семената могат да поникнат директно в черупките и това ще попречи на развитието на разсад.

  Почва за зеле разсад

  Покрийте семената със слой пръст с дебелина до 1,5 см

 3. Навлажнете добре горната част с пулверизатор.

  Поливане на семена от спрей бутилка

  Навлажнете почвата с пулверизатор

 4. Увийте контейнера с полиетилен, за да осигурите парников ефект, и го поставете на светло място при температура от +20 ° C.

  Контейнер с посеви в полиетилен

  Поставете контейнера за семена под полиетилен

И в двата случая след определено време ще е необходимо да се гмуркат разсадът. Можете да направите и без това, ако засадите 1-2 семена. в торфени чаши или специални касети за разсад, които могат да бъдат закупени в специализирани магазини.

Засаждане на зелеви семена

Веднага можете да засадите семена в торфени чаши или специални касети за разсад

Условия за растеж

Зелето се нуждае от много светлина за добър растеж и развитие. В идеалния случай дневните часове трябва да са 12-15 часа. Ранната пролет не е богата на слънце, така че ще трябва да осигурите допълнително осветление. Това може да стане чрез инсталиране на флуоресцентна лампа над семенните кутии. В противен случай, поради липса на осветление, разсадът ще се простира и отслабва.

Правилната температура също е важен критерий. Докато разсадът се излюпи, осигурете посевите с 18–20 ° C. Веднага след като кълновете се появят над почвата, прехвърлете ги на по-хладно място, където дневната температура е около 15 ° C, а нощната 7-10 ° C. Такива температурни спадове ще закалят растенията и ще ги предпазят от разтягане. Но това се отнася само за разсад от бяло зеле.

Термометър за измерване на температура

Поддържайте температурни условия за правилен растеж на разсад

За добър растеж зелето се нуждае от тор. Първото хранене се извършва няколко дни след мотика. Ако не можете да използвате специален тор, пригответе го сами. За да направите това, ще ви трябва:

 • 1 литър вода;
 • 4 g суперфосфат;
 • 2 g амониев нитрат;
 • 2 g калиев тор.

Второто подхранване се извършва след 2 седмици и се вземат 2 пъти повече калиеви торове за 1 литър вода. Хранете разсадите за трети път 2-3 дни преди да ги засадите в земята. В този случай увеличете количеството калиеви торове до 8 g.

Помня! Подхранването се извършва само след поливане. В противен случай корените ще бъдат изгорени.

Поливане на разсад

Първото поливане се извършва преди засяване на семена в почвата. Почвата трябва да се излее правилно, защото семената се нуждаят от много вода, за да покълнат добре. След това кутията с култури, покрита с полиетилен, не се докосва до самото появяване на първите издънки. Оставяйки семената за този период без поливане, ще ги спасите от болести като черен крак.

Веднага щом видите първите издънки, обърнете внимание на състоянието на почвата, в която се намират. Ако почвата е мокра, ще бъде по-добре да изчакате, докато изсъхне.Излишъкът и липсата на влага са еднакво вредни за разсада: първият води до загниване на корените и увеличава риска от плесени и гъбични заболявания; втората силно инхибира растежа на разсад.

Кълнове от зеле

Първото поливане на разсад трябва да се извърши след появата на разсад

Ако влажността на почвата е умерена, можете да поливате първата след поникването. Използвайте само утаена вода със стайна температура. Поливайте разсада с малки количества влага, за да овлажните почвата добре, но не и да я заливате.

Бране на разсад

Семената покълнаха, вие се грижехте за тях правилно и след известно време на всеки разсад се появиха 2-3 истински листа. Време е да гмуркате разсад.

Буш от зеле разсад

Разсадът трябва да се гмурка, след като на храстите се появят 2 истински листа

На първо място, направете почвена смес от следните компоненти:

 • 2 части торф;
 • 2 части копка земя;
 • 1 част хумус;
 • 0,5 части пясък.

Смесете всички съставки и добавете 1 чаша дървесна пепел към 5 литра смес. Разбъркайте отново.

Почва за бране на разсад

Пригответе почвената смес, на която ще поставите гмурканите разсад

 1. Вземете саксии, които са с правилния размер за броя разсад. Напълнете всеки от тях на 2/3 с почвена смес, леко компактна. Направете дупки с необходимата дълбочина: корените трябва да пасват свободно и да не се огъват. Корените, които са твърде удължени, могат да бъдат прищипани с една трета от дължината. Разпръснете почвата около разсада и леко уплътнете.

  Засаждане на зеле разсад в чаши

  Целият корен трябва да се побере в отвора за разсад

 2. Нарязаните разсад трябва да се поливат. Направете това внимателно от ръба на саксията. По-добре е да използвате малка лейка за това. Когато цялата вода е усвоена, добавете почвата, така че да достигне котиледоновите листа.

  Поливане на гмуркани разсад

  Полейте гмурканите разсад и добавете пръст към саксиите

Когато приключите с гмуркането, поставете разсада на добре осветено място с температура 15-17 ° C.

Профилактика и лечение на болести по зелевите разсад

Неправилното поливане или неспазването на температурния режим може да доведе до увреждане на болестта на разсад. Всички, дори и най-малките признаци на поражение трябва да бъдат сигнал за действие за спасяване на разсад.

БолестХарактеристика:Признаци на поражениеМетоди за лечение и профилактика
КийлаНай-често растенията се заразяват в твърде влажна почва на етапа на отглеждане на разсад.Отначало растенията леко изсъхват, а в кореновата система се регистрират израстъци и отоци.Болното растение трябва да бъде изкопано и унищожено. Почвата се дезинфекцира с течност от Бордо или формалин. Следващото кацане трябва да се извърши не по-рано от 5 години.
ФузариумНай-често са засегнати разсад.Разсадният материал напълно изсъхва или умира. Зрелите растения намаляват добива и качеството на главите зеле.Обработка на почвата с 1% течен разтвор от Бордо. Обработка с запарка от лют пипер. Съответствие с правилата на селскостопанската технология и отглеждането на устойчиви на болести хибриди или сортове.
Черен кракРазсадът в оранжериите е по-податлив на повреди, когато посевите са сгъстени и няма достатъчно осветление.Потъмняване на дръжката близо до кореновата шийка, последвано от изтъняване, което причинява изкривяване и излежаване на стъблата.Третиране с пара, обработка на семена и почви с фунгициди, премахване на преовлажняване, спазване на земеделските практики.
Бяло и сиво гниенеСтраничен ефект от недостатъчно торене с калий или фосфор, както и пренебрегване на условията за съхранение.Появата на плачещи, слузести петна с характерен цъфтеж върху листната плоча.Съответствие с сеитбообръщението и селскостопанската технология. Преработка на складови съоръжения преди полагане на зеленчукови продукти.

Засаждане на разсад на открито

Когато на кълновете зеле се появят 5-6 истински листа, силни и добре развити, можете да започнете да пресаждате от чаши в земята.

Засадете силни, подправени разсад в топло време.Добре е, ако все още са възможни слани сутрин: зелевите разсад могат да издържат добре на температури до -3 ... -5 ° C. Ако студът продължава през деня, отложете трансплантацията. Поради продължителното излагане на ниски температури се отстрелват някои ранни сортове.

Зелен разсад за засаждане в земята

Разсадът може да се трансплантира в земята, когато върху него се появят 5-6 пълни листа.

Когато засаждате зеле, изберете район, който преди това е отглеждал бобови растения, картофи, чесън, моркови и лук. Кръстоцветните растения, например рукола, репички, репички и др., Са лоши предшественици; зелето не може да се засажда на тяхно място.

Опитайте се да смените парцелите за леглата: препоръчва се зеле да се засажда на старо място не по-рано от 3-4 години.

Разсадът трябва да се хвърли добре поне 2 часа преди засаждането. Още по-добре е да го задържите за около половин час в тиган с вода, като добавите Epin (1 ml от продукта на 2 литра вода).

 1. Оставете разсада да се накисва във влага, а междувременно подгответе дупките в градинското легло.
 2. Добавете превръзка към всяка дупка: 1 чаша дървесна пепел, 1 супена лъжица. л. двоен суперфосфат, 1 ч.л. урея или някакъв азотен тор. Разровете, така че превръзката да се смеси добре.

  Торене на дупката

  Нанесете торова смес върху всяка дупка преди засаждане

 3. Направете вдлъбнатини. Тяхната дълбочина трябва да бъде такава, че храстите да се поберат до първия истински лист. Поставете разсад в тях, без да нарушавате земната кома.

  Зелен храст в дупката

  Поставете храстите в дупките, за да не пречите на земната топка

 4. Напълнете дупката до ръба с вода. По-удобно е да направите това с градинска лейка, за да не повредите корените. Не забравяйте, че водата не трябва да е студена, оставете я да стои на слънце.

  Поливане на дупки със зеле

  Напълнете кладенеца с утаена вода

 5. Изчакайте, докато водата се абсорбира наполовина, след което запълнете дупката с пръст до върха. Не запечатвайте.

  Зелен разсад в почвата

  Запълнете дупката с пръст до върха

 6. Сега трябва да мулчирате всеки храстов разсад. Това ще запази влагата в почвата за дълго време и ще предотврати образуването на почвена кора.

  Мулчиране на зелев храст

  Мулчирайте храстите с разсад с пръст

 7. За да предпазите зелевото петно ​​от вредители, особено зелевото бяло, засадете невен между редовете разсад.

  Невенчета между зелевите храсти

  Невенчетата, засадени между редовете зелеви разсад, ще предпазят реколтата от много вредители

Видео: отглеждане на зеле разсад според правилата

За да могат кълновете от зеле да растат здрави и здрави и след известно време да ви зарадват с добра реколта, трябва да работите усилено. Но сега знаете всички тайни, които ще ви помогнат по този въпрос. Основното е внимание, точност и грижа, а всичко останало ще последва. Надяваме се нашите съвети да ви помогнат да избегнете евентуални грешки в бъдеще при отглеждане на зелеви разсад. Може би искате да споделите с нас своя опит и съвети по дискутираната тема? Моля, оставете вашите коментари, задавайте въпроси. Успех и добра реколта!

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.