12 съвета за отглеждане на здрави и здрави зелеви разсад

Бялото зеле е вкусен и здравословен зеленчук, който е популярен сред руските летни жители. За да получите богата реколта, първо трябва да отгледате здрави разсад в дома си. Полезни съвети ще ви помогнат с това.

Жена със зеле

Вземете решение за сорта

Преди да отидете в магазина за семена, решете от кой сорт зеле се нуждаете. Времето за засяване на семена ще зависи от това. Решете с каква цел ще засадите зеленчука - за приготвяне на препарати за зимата или за прясна храна. Ранните сортове не са много продуктивни, но имат малки вилици. Средно узряващите имат универсална кулинарна употреба, а късните имат отлично качество на съхранение.

Изберете качествени семена

Качеството на семената също ще повлияе на жизнеспособността на бъдещите разсад. Затова обърнете допълнително внимание на техния избор. По-добре е да купувате семена не от частни търговци, а в специализирани търговски обекти. Уверете се, че опаковката е непокътната и съдържа подробна информация за производителя и характеристиките на сорта.

Пригответе правилната смес за заливане

Подготовката на почвата за зелевите разсад също е от голямо значение. Вземете една част от трева и хумус, добавете малко количество дървесна пепел към тях. Обемът му трябва да бъде 10 супени лъжици. л. за 10 кг почва. Пепелът насища насажденията с хранителни вещества и предпазва от гъбички. Разбъркайте добре всички съставки и подходящ субстрат е готов.

Много хора използват торф вместо торф. Почвата е лека и рохкава. Никога не вземайте земята, в която представителите на кръстоцветните растения растат преди, защото зелето ще се зарази от тях.

Решете датите на сеитба

Време за правилна сеитба. Ако бъдат засадени твърде рано, разсадът ще надрасне. Младите разсад ще отслабнат и няма да могат да се вкоренят на ново място. Ако пропуснете подходящия момент, тогава ще трябва да чакате дълго време за реколтата.

Препоръчително е да се сеят ранни сортове от 1 март до 28 март. Средно ранните се засяват от 25 март до 28 април, а късните - от 1 до 20 април. Не забравяйте, че от поникването на семената до засаждането на лехите минават 50-55 дни.

Проведете подготовка на семената

Без подготовка съществува риск растенията да се разболеят. Необходимо е да се обработват семената с цел дезинфекция срещу черен крак, брашнеста мана и др. Дръжте ги известно време в разтвор на калиев перманганат, след това изплакнете и изсушете. Това ще помогне за унищожаването на бактерии и яйца от вредители по тях. Не забравяйте предварително да обработите и почвата, можете да я държите в предварително загрята фурна.

Спазвайте правилата за сеитба

Навлажнете добре почвата непосредствено преди сеитбата. Процесът на покълване изисква много течност. След това не поливайте, докато не се появят първите издънки. Разсадът трябва да се разрежда, за да се избегне удебеляване на насажденията. Оставете между тях около 2 см. Тогава те могат да се развиват по-интензивно.

След 2 седмици узрелите кълнове се подлагат на такава процедура като бране, тоест се настаняват в отделни чаши. В същото време стъблото е заровено до котиледоните. Препоръчителното разстояние между храстите и редовете вече е 3 см. Ако оставите зелевите разсад да растат в една кутия, корените ще бъдат пренаселени. След още половин месец те отново се трансплантират в по-голям контейнер.

Осигурете светлина

Зелето е светлолюбиво растение.Младите разсад няма да растат, ако им липсва слънце. Тъй като светлият ден през този период все още е много кратък, използвайте допълнителни лампи за допълнително осветление на насажденията. Един зеленчук се нуждае от 12 до 15 часа светлина на ден.

Поливайте навреме

Този зеленчук се нуждае от редовно поливане. Сушата влияе негативно на състоянието на разсад, което води до увяхване. Но избягвайте прекомерното преовлажняване на почвата. Стагнацията на вода в контейнер има вредно въздействие върху кореновата система, причинявайки гниене и други заболявания. След поливане разхлабете почвата, за да осигурите на корените достатъчно кислород за растежа им.

Следете температурата

Спазването на температурния режим е много важно за зелевите разсад. Разсадът се появява при + 18 ... + 20 ° С топлина. След това през деня стаята трябва да се поддържа на + 15 ... + 17 ° С. През нощта културата предпочита прохлада, термометърът не трябва да се издига над + 8 ... + 10 ° С. Това предотвратява издърпването на разсад.

Хранене

За да могат разсадът напълно да се развие и да се превърне в силни растения, те се нуждаят от допълнително хранене. Осигурете разсад с балансирани торове. Първото хранене трябва да се извърши в рамките на една седмица след мотика. Използвайте готови складови комплекси, съдържащи калий и фосфор. Преди да се премести в леглата, се извършват 3 такива превръзки, последната - за 2 дни.

Нрав

Разсадът на младо зеле се втвърдява преди засаждането на открито. Те започват да правят това предварително, 2 седмици преди това. Първо, просто отворете прозореца за 2 часа. След това можете да извадите контейнери с разсад за кратко време на лоджия или балкон.

Засенчете първите дни от пряка слънчева светлина. След това просто оставете растенията на балкона за няколко дни преди засаждането. Този подход позволява на разсада да свикне с околната среда и да се адаптира по-лесно. Липсата на втвърдяване ще се отрази негативно на бъдещата реколта.

Лекувайте болестите навреме

Лекувайте разсадите незабавно, веднага щом забележите признаци на гъбична инфекция, инфекция или паразитни насекоми. Ако не приемате болестите сериозно, те бързо ще се разпространят във всички разсад и може да умрат.

Правилната превенция ще помогне да се избегне такъв край. Състои се в третиране на храстите с фунгицидни препарати или народни средства. Използвайте лекарства срещу кръстоцветните бълхи бълхи, най-често срещаният вредител по зелето.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.