Как да съхранявате чесъна

Летният сезон е назад, събрана е реколта от зеленчуци и плодове. И градинарите са изправени пред спешен въпрос: как да запазим продукта, така че да не изгние и да се влоши, да не покълне и да не изсъхне. Например чесън. През зимата може да замени много скъпи лекарства и е просто необходимо в кухнята. Почти всеки ден, когато готвим обяд, го добавяме към различни ястия, защото не само им придава пикантен вкус, но и подпомага здравето ни. Ще споделим някои от тайните и нюансите как правилно да съхранявате чесъна.

Маркиране на чесън за съхранение у дома

Този зеленчук може да се нарече рекордьор за възможно най-дълго съхранение. При спазване на определени условия, той лежи идеално през цялата зима и можем да го използваме до следващата реколта.

Как да подготвим зеленчук за дългосрочно съхранение

За да може чесънът да се съхранява добре, трябва правилно да го приготвите. Още при събирането на реколтата трябва да обърнете внимание на важни моменти, които ще окажат пряко влияние върху висококачественото съхранение:

 • оптимално време за събиране. Отстранените навреме глави не се разпадат в зъбите, те са подходящи за съхранение. Обикновено градинарите отглеждат два вида - пролет (или лято) и зима (или зима). Пролетен чесън се бере, когато листата му не само пожълтяват, но и започват да лежат на земята. Това обикновено се случва през първата или втората декада на август. Готовността за прибиране на реколтата през зимата се определя от следните признаци: пожълтяване на листата и избухване на кората на съцветия. Приблизителното време за събиране на зимен чесън е края на юли;
  Въздушни крушки върху стрелка от зимен чесън

  Сигналът за събиране на зимен чесън е изправяне и напукване на кожата на съцветието върху контролния образец

 • необходимо е внимателно да се отстраняват главите на чесъна, като се внимава да не се повредят. Растението не се изважда от земята, а се изкопава с вили или лопата. Земята се отстранява от главите на ръка. Не разклащайте земята, като потупвате глави една в друга или по други предмети. Повредените глави са подходящи само за обработка и няма да се съхраняват дълго време;
 • изкопаната реколта трябва да бъде добре изсушена, като я окачите с листа на сухо, проветриво място с глави надолу. В този случай хранителните вещества в листата и стъблото ще се влеят в главата и ще подобрят вкуса ѝ. При благоприятни условия времето за сушене е най-малко 3-5 дни;
  Сушене на чесън

  Чесънът се суши около седмица и едва след това се нарязва

 • по време на сортирането на чесън, кухи, повредени (с драскотини, обелена кожа и др.)както и глави с признаци на увреждане на която и да е болест (петна, израстъци и др.) и са разделени на групи по размер.
  Зимен чесън готов за съхранение

  За дългосрочно съхранение се избират големи глави чесън, които се съхраняват по-добре

Чесънът, който не е преминал теста за годност, може да бъде изсушен, замразен, маринован или осолен.

Кой чесън е по-добър за дългосрочно съхранение - летен или зимен

Летните сортове имат по-високо качество на съхранение от зимните сортове. Това се дължи на количеството покриващи люспи: зимните култури имат много по-малко от тях, така че той изсъхва по-бързо със загуба на влага и може също да започне да мухлясва или да гние при висока влажност и температура на въздуха. Следователно, част от реколтата от зимен чесън се използва за есенно засаждане, част се преработва и първоначално се съхранява малко количество за консумация. Обикновено зимните култури се съхраняват добре до Нова година, след това започват да покълват и да се влошават.

Много е лесно да се разграничи зимният чесън от пролетния: зимната луковица има фалшиво стъбло в средата, а през лятото липсва.

Зимни и летни глави чесън

Зимният чесън (вляво) се различава от пролетния чесън (вдясно) по наличието на здрава сърцевина, броя и размера на скилидките и тяхното местоположение

Условия за опазване

Основните фактори, които влияят върху запазването на чесъна, са:

 • температура. Оптималната температура за съхранение на зимния чесън е от -2 до +2 градуса. По-високите температури могат да доведат до покълване на плодовете. При по-ниска температура ще замръзне. Значителните температурни колебания водят до факта, че чесънът губи вкуса и полезните си свойства. Пролетта може да се съхранява при по-висока температура (но не по-висока от +20 градуса);
 • влажност на въздуха. Не трябва да надвишава 80%. Високата влажност ще доведе до гниене на зъбите. Ако мястото за съхранение е твърде сухо, т.е. влажността на въздуха е по-малка от 50%, тогава чесънът ще започне да изсъхва;
 • осветяване. По-добре е да съхранявате реколтата на тъмно място. Когато съхранявате на светлина, е важно да избягвате пряка слънчева светлина върху главите;
 • въздушен достъп. Прекомерният достъп на въздух ще доведе до изсъхване на главите, затова е най-добре да съхранявате зеленчука в отворени контейнери или кутии, платнени торби.

Къде и какво можете да съхранявате чесън

Зеленчукът е толкова непретенциозен, че може да се съхранява не само в специално оборудвани складови помещения, но и просто в апартамент, изба и мазе, на затоплен балкон или лоджия, в хладилник.

В изба или мазе

Тези помещения се считат за оптимални за съхранение на зеленчуци, включително чесън. Избата или мазето трябва да бъдат подготвени за сезона на съхранение на зеленчуци. За целта те почистват тук, изследват за наличие на гризачи, насекоми, плесени и предприемат подходящи мерки за отстраняване на тези проблеми: поставят капани и капани, коригират недостатъците на вентилацията, лекуват гъбички и други патогенни бактерии. Методи за съхранение в сутерена:

 • в плетени плитки. Този древен начин за съхранение на лук и чесън е популярен сред много домакини. Чесънните стръкове с глави, сплетени на канап или въже, осигуряват умерен достъп на въздух, заемат малко място по време на съхранение;
  Плитки от чесън

  Тъкането на плитки от чесън е съвсем проста работа, а зеленчукът в тази форма „диша“, което означава, че може да се съхранява дълго време

 • в найлонови чорапи. Въпреки примитивността на такъв съд, той е почти идеален за съхранение на чесън. В найлона има малки пролуки, през които въздухът тече свободно. Такова плетене на чесън може да се постави върху кука, така че също не заема много място;
  Съхранение на чесън в найлонови чорапи

  Този начин на съхранение както на чесън, така и на лук е удобен и защото обвивката не се разсипва, а остава вътре в чорапа.

 • в шперплат или картонени кутии, кутии, плетени кошници.
  Съхранение на чесън в дървена кутия

  Чесънът трябва да бъде опакован в кутия със слой не по-голям от 20 cm

 • Те трябва да имат отвори за достъп до въздуха. Препоръчително е да ги поставите в мазето на известно разстояние от картофи, зеле, моркови и цвекло, тъй като съседството с тези зеленчуци е нежелателно.

Ако температурата в избата не надвишава +2 градуса, тогава при такива условия нарязаният суров, изсушен, а също и намаслен чесън ще бъде добре запазен, методите на приготвяне на които ще опишем по-долу.

Видео: как да тъкат пигтейл от чесън

В апартамента

В градски апартамент пролетният чесън се съхранява по-добре и по-дълго. Ако сте отглеждали този сорт само за индивидуална употреба, тогава обемът му най-често не е много значителен, така че няма да ограничи собствениците, няма да заема много място. Може да се окачи в плитки или найлонови чорапи, поставени в кутии на кухненските рафтове. Между другото, плитките от чесън перфектно украсяват интериора на кухнята.

Плитки от чесън

За красота остриета от трева и сухи цветя могат да бъдат вплетени в плитка чесън, чиито венчелистчета не губят цвят и не се ронят, например невен, метличина

Посочените "сухи" методи за съхранение се препоръчват да се използват, когато влажността и температурата на въздуха са оптимални за чесъна.

В банките

Много домакини използват стъклени буркани за съхранение. Процесът на отметка стъпка по стъпка е както следва:

 1. Банките се измиват старателно и се изсушават.
 2. Изсушеният и сортиран чесън може да се постави в буркани с цели глави или като се разглоби на карамфил.
 3. Напълнените кутии не се затварят с капаци и се поставят на сухо, за предпочитане тъмно място.

Чесънът, подреден в буркани, може да се поръси с едра сол, която действа като антисептик и абсорбиращ влагата. В този случай първо се изсипва слой сол върху дъното на консервата, след това се поставя слой чесън, поръсва се отново със сол и така наслояването и разливането се повтарят до горната част на консервата. Важно е да се гарантира, че всички пролуки между главите или зъбите са поръсени със сол.

Съхранение на чесън в буркан сол

Напълнените кутии могат да бъдат покрити с хартиени или платнени салфетки и държани на тъмно

Вместо сол, някои градинари предпочитат да поръсват чесън с брашно или пепел, които абсорбират много добре излишната влага и позволяват да се поддържа висококачествена реколта в продължение на 5-6 месеца.

Видео: преработка и съхранение на зеленчуци в буркани

В торби

Чесънът ще остане добре в ленени торбички, ако първо ги потопите във силно концентриран физиологичен разтвор и след това ги изсушите. Тъканта, напоена със сол, е пречка за патогенните бактерии, така че зеленчукът ще се съхранява в такава опаковка без никакви проблеми около 5 месеца.

Можете да съхранявате чесън на малки порции в пликове от плат без импрегниране. В този случай срокът на годност ще бъде намален до 3 месеца, но оригинална чанта с интересна бродерия или апликация ще украси работното ви място в кухнята.

Съхранение на чесън в торба от плат

Чантата може да бъде ушита от всякакъв естествен материал

В парафин

Същността на този метод е следната:

 1. Парафиновите свещи се разтопяват на водна баня.
 2. Главата се хваща за отрязаното стъбло и внимателно се потапя в разтопен парафин.
 3. Оставя се излишъкът от парафин да се отцеди, а останалият парафин на главата се втвърдява, обгръща чесъна със защитен филм, който ще предотврати изпарението на влагата и ще предпази карамфила от вредни организми.
  Третирани с парафин глави чесън

  Често обработеният с парафин чесън може да се намери по рафтовете на хранителните магазини.

 4. Преработеният чесън се поставя в тави или кутии. В парафинова обвивка може да се съхранява безпроблемно шест месеца.

Подобен ефект може да се постигне с помощта на хранителен филм, който е плътно увит в чесън. Ако главата е добре изсушена и не е засегната от патогенни бактерии, тогава главата също ще се съхранява във филмов пашкул до 6 месеца.

Сушене

Един прост и надежден начин да съхранявате чесън за дълго време е да го изсушите. Това може да се направи в електрическа сушилня или фурна:

 1. Зъбите се почистват и нарязват по дължина на тънки филийки.
 2. Разстелете на тънък слой върху електрическа тава за сушене или лист за печене на фурна.
  Подготовка на чесън за сушене

  Чесънът се разделя на карамфил, обелва се и се нарязва на филийки с еднаква дебелина

 3. Сушенето се извършва при температура от +60 градуса. В резултат на това клиновете трябва да станат хрупкави и чупливи.
  Сушени скилидки чесън

  Сушеният чесън, добавен по време на готвене, ще абсорбира влагата и ще добави невероятен вкус към вашето ястие

Изсушеният чесън може да се използва за направата на чесън на прах. За да направите това, сухите плочи се смачкват с помощта на пасатор или обикновен хоросан, смесват се с малко количество сол и се изсипват в малки стъклени буркани за съхранение. Предимствата на този метод включват следното:

 • чесънът на прах заема малко място за съхранение;
 • когато приготвяте храна, няма да е необходимо да губите време за белене и нарязване на чесън;
 • в внимателно затворени контейнери, такъв продукт може да се съхранява до една година.

Чесънът на прах запазва вкуса си, но губи част от полезните качества на пресен продукт. Това е практически единственият, но съществен недостатък на сушения чесън.

Чесън на прах

В допълнение към солта, можете да добавите сушени билки, черен пипер, червен пипер към готовия прах - и в резултат ще получите оригинална подправка от собственото си производство

На лоджията

Ако вашият градски апартамент има изолиран балкон или лоджия, можете да съхранявате чесън, приготвен по посочените начини, върху тях. В същото време е важно да го предпазите от слънчева светлина, като го покриете с тъмна непрозрачна кърпа, и да осигурите необходимия температурен режим.

За съхранение можете да изградите специални кутии, да ги покриете с пяна и фолио и по този начин да предпазите от слънчева светлина и студ.

Балкон мини изба

Можете да построите малка изба на балкона за съхранение на зеленчуци, включително чесън, със собствените си ръце

В хладилника

Най-големият проблем с поддържането на пресен чесън в хладилника е влажността. Най-често там зеленчукът е влажен, така че максималното време за съхранение в хладилник е не повече от 2-3 месеца. За да се предотврати увреждането на карамфила, сухият чесън се сгъва в хартиени или ленени торби и се поръсва със сол или лукови кори. Като контейнер може да се използва плосък стъклен буркан, който е най-добре да се постави на вратата на хладилника.

Съхранение на чесън в хладилник

Малки количества чесън могат да се съхраняват в хладилника за 2-3 месеца

Съхраняване на смлян чесън

Препоръчително е да съхранявате буркани с чесън, смлян в месомелачка или с помощта на блендер в хладилника. Пригответе го, както следва:

 1. Избират се здрави зъби.
 2. Отлепете ги.
 3. Смелете с месомелачка.
 4. Добавете сол, разбъркайте.
 5. Поставете получената маса в добре измити и подсушени буркани.
 6. Затворете плътно с капаци.
  Нарязан суров чесън

  Можете също така да добавите всякакви подправки и сушени билки към сместа от суров чесън и сол.

Чесновата маса се съхранява без загуба на вкус и полезни качества не много дълго - 2-3 месеца, но предимството й е, че под ръка винаги има чесън, който може да се добавя към готвени ястия без допълнителна обработка.

В пълнеж с масло

Съхранението в хладилник е необходимо и за чесън, напоен с масло:

 1. Филийките се почистват.
 2. Банките се измиват и след това се стерилизират.
 3. Карамфилът се опакова плътно в подготвени буркани.
 4. Налейте растително масло - зехтин или слънчоглед. Изливането трябва да покрие напълно чесъна.
 5. Затворете плътно капака.
  Чесън в растително масло

  За съхранение на чесън в масло е по-добре да използвате малки буркани

Срокът на годност на така приготвения чесън е до 3 месеца. В същото време то не губи свойствата си, а маслото придобива приятен аромат, благодарение на чесън фитонциди, и може да се използва за дресинг на различни ястия - супи, сосове и салати.

Замразяване

Има различни мнения относно замразяването на чесъна. Някои домакини активно използват и хвалят този метод.Други посочват, че текстурата и вкусът се променят при замразяване, така че не трябва да се използват. Както знаете, всичко се научава само от личен опит, така че ние ще дадем рецепти за замразяване и вие решавате дали да ги използвате или не:

 • можете да замразите цели, необелени карамфил. Те се увиват в хранително фолио, фолио, поставят се в торбичка за фризер и се поставят във фризера. При необходимост се отделят карамфил и се използват за готвене;
 • интересна възможност за замразяване на порции. В този случай обелените карамфили се натрошават и замразяват в тава за лед. Получените малки кубчета се сгъват в найлонова торбичка и се съхраняват във фризера.
  Порция замразяване на чесън

  Силно кубче чесън се образува в тава след една нощ във фризера

Какви проблеми могат да възникнат по време на съхранение

Често възникват проблеми при съхранение на чесън, което може да бъде предотвратено, ако спазвате правилата, ясно прецените наличните опции и изберете най-подходящия начин за консервиране на зеленчука. Представената таблица ще ви помогне да организирате информация, да навигирате във възможни проблеми и външни признаци на грешки в съхранението.

Таблица: Как се проявяват грешки при съхранение

ПроблемЗащо възникваРешения
СвиванеИзсушаването на чесъна се случва поради неправилно създадени условия. Въздухът в стаята е твърде сух и топъл, поради което има интензивно изпаряване на влагата. В резултат на това филийките се набръчкват, отслабват, стават крехки
 • Осигурете влажността на чесъна в рамките на 50-80% и оптималната температура на съхранение;
 • изберете метод за увиване на главите с фолио или защита с парафинов слой;
 • ако не е възможно да се използва методът на "сухо" съхранение, нарязваме скилидките чесън, напълваме ги с масло или приготвяме чесън на прах
Мухъл или гниенеСъхранение при висока влажност и температураОсигуряване на необходимите условия за съхранение, които бяха описани по-горе
Съхранение в затворени контейнери без достатъчен достъп на въздух
 • Когато съхранявате суров чесън в стъклени буркани, не ги покривайте с капаци;
 • когато се съхранява в кутии, чесънът се поставя най-добре в един слой;
 • картон, шперплат, дървени контейнери трябва да имат вентилационни отвори
Чесънът беше лошо изсушен или измръзналСъответствие с правилата за подготовка за съхранение, по-специално висококачествено сушене
Зеленчукът е заразен с гъбични заболявания
 • Задължителна проверка на главите, поставени за съхранение, с цел идентифициране на повредени, нападнати луковици;
 • систематична проверка. Ако се открият заразени зъби, незабавно извадете от склад и унищожете цялата глава
ПокълванеСъхранение при висока влажност и температура
 • Осигуряване на необходимите условия за съхранение, които бяха описани по-горе;
 • Преди да съхранявате, изгорете дъното на чесъна със свещ, запалка или газова горелка

За съжаление вече няма да бъде възможно напълно да се спре развитието на разсад в лобулите, те ще получат сила и ще изтеглят сокове от карамфила на майката, така че такива глави трябва да бъдат изпратени за преработка или незабавно изядени

Пожълтяване на зъбитеНеподходящи условия за съхранениеОсигуряване на необходимите условия за съхранение, които бяха описани по-горе
Зеленчукът е заразен с гъбични заболявания
 • Задължителна проверка на главите, поставени за съхранение, с цел идентифициране на повредени, нападнати луковици;
 • систематична проверка. Ако се открият заразени зъби, незабавно извадете от склад и унищожете цялата глава

Ако по време на съхранението е извършен некачествен подбор и главите, заразени с гъбични или бактериални инфекции, попаднат в хранилището, след кратко време те ще започнат да се влошават, да гният и най-важното да заразяват здравия чесън с патогени .Поради това е важно периодично да се инспектира реколтата, изпратена за дългосрочно съхранение, и да се отстраняват и унищожават заразените луковици навреме. Наличието на болни глави е сигнал, че семето може да бъде замърсено, поради което трябва да се вземат ефективни и адекватни мерки за дезинфекцията му.

Признаци на гъбични и бактериални заболявания, проявяващи се при съхранение на чесън: снимка

Има различни начини за съхранение на чесън, така че всяка домакиня ще може да избере най-подходящия за себе си по отношение на условията и изпълнението. И ако при наличието на обилна реколта се прибегне до няколко метода наведнъж, тогава в къщата винаги ще има ароматен зеленчук.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.