Клематис Вишински кардинал, отглеждане на растения

Clematis Vyshinsky Cardinal е компактен, висок около 3 метра полски сорт. Отличава се с обилен цъфтеж, устойчивост на външни влияния, устойчив на замръзване.

Цветовете са яркочервени, с диаметър до 20 см, появяват се през юни и цъфтят до септември. Лозата се чувства чудесно както на слънце, така и на сянка. Може да се отглежда като къдрава и пълзящо растение... Подходящ за отглеждане в контейнери на тераси или балкони. Използва се за отглеждане близо до стени, огради, беседки, решетки. Той може да се изкачва по естествени опори: храсти, дървета, а също така перфектно да се разпространява по земята.


Предимства на клематис Вишински кардинал

Основните предимства на растението включват следното:

  • растението се вкоренява добре, не изисква специални грижи;
  • има богат асортимент от сортове и цветове;
  • цъфти обилно от пролетта до късна есен;
  • расте добре в контейнери.

Условия за отглеждане на клематис

Първо трябва да изберете място за засаждане на растението. Почвата трябва да е плодородна, дълбоко вкопана, рохкава и лека. Растението не обича кисели и прекалено влажни почви. За неутрализиране на киселинността могат да се добавят малки количества креда или вар.

Лиана не понася суша и прегряване на кореновата система. Следователно почвата около растението е покрита с компост. Това ще помогне да се предотврати изсъхването на почвата и прегряването на корените, а също така ще служи като защита срещу замръзване.

Засаждането на ниски култури близо до основата на корените на лозата ще помогне: арабис, алисум, лавандула.

Засаждане на клематис

Как да се грижим за клематисЗасаждането на растение е най-добре през пролетта, през периода на активното му развитие. Можете да засадите разсад от април до края на октомври, тоест по време на вегетационния период.

Към почвата трябва да се добавя хумус или торф, като почвата трябва да е умерено влажна. Почвата трябва да се копае дълбоко, защото клематисът може да расте на едно място до 15 години. Размерът на отвора трябва да бъде най-малко 60x60x60 cm.

Изисква се добавяне към лека почва торф, глина и изгнили листа, оборски тор, пепел и суперфосфат. При повишена киселинност се добавя малко креда.

Ако почвата е мокра и тежка, тогава на дъното на дупката се поставя дренаж със слой от 15 см, едър пясък или фин трошен камък.

След засаждането на растението трябва да се осигури обилно и редовно поливане, а при горещо лятно време обемът на водата трябва да се увеличи.

Поливане и хранене

Поливането трябва да бъде редовно. Подхранването на растенията се изисква постепенно. Първото подхранване изисква малко количество минерални торове веднага след началото на вегетационния период и по време на периода на бутонизация. Второто подхранване се извършва след цъфтежа на растението и лятната му резитба.

Торовете не трябва да съдържат азот за торене след юли. Най-добрият вариант е храненето с калий. Те се изсипват около пълзящите растения през пролетта.

Подготовка за зимуване

Счупените, сухи издънки се отстраняват. Останалите се сгъват и се навеждат към земята. Не се изисква трансплантация. През пролетта нови издънки ще започнат да се появяват директно от корените на растението.

Клематисът може да бъде защитен от замръзване с помощта на смърчови клони, компост или изгнила зеленина. Стърготини не могат да се използват. Те ще абсорбират влагата и ще замръзнат през зимата. Стърготините се размразяват много бавно през пролетта. Това често води до затихване на растението.

Правила за резитба

Подрязването е ключът към правилната грижа за клематис Вишински. След резитбата клематисът цъфти много обилно:

  1. През първата година младите екземпляри от клематис се изрязват не по-високо от 30 см от основата му.
  2. Процедурата се извършва от началото на март до началото на април. Отсечете около 1 см над подутите здрави бъбреци. Възрастните екземпляри се изрязват само в зависимост от принадлежността им към определена група. Дивите алпийски клематиси изобщо не изискват резитба или се режат рядко.
  3. Необходима е редовна резитба за хибридни едроцветни сортове, за да се получат обилни и силни храсти. Това е група от ранно цъфтящи сортове.
  4. Трайните насаждения се подрязват веднага след цъфтежа, но преди образуването на яйчника на нови пъпки.

Болести и вредители

Насекоми вредители от клематисКлематисите са по-податливи на гъбични заболявания. Плаката с бял прахообразен цвят по листата причинява брашнеста мана... Болестта се причинява от прекомерна влажност на въздуха, твърде гъсти насаждения, многобройни плевели.

Когато поливате, насочете потока вода само към основата на храста. Водата не трябва да попада върху листата. Заразените растения трябва да се третират с фунгициди до три пъти с интервал от поне 7 дни.

Сивата плесен атакува болните части на храстите, върховете на леторастите, причинявайки бели петна по листата.

Засегнатите части на растението трябва да бъдат отрязани и изгорени, а порязванията трябва да бъдат обработени със специално предназначен за това разтвор. Процедурата трябва да продължи най-малко 2 седмици.

Клематис в ландшафтния дизайн

Clematis цветя Vyshinsky кардинал изглежда доста привлекателно, когато лавина се спуска по стените на сградите в близост до къщата.

Клематис изглежда много впечатляващоако е позициониран правилно. Изглежда красиво в близост до стволовите кръгове на дебели стволове на дървета, а стъблата му са опънати по ствола на дървото. След определен период от време лозата ще може да се увие около целия ствол, създавайки много интересен състав.

Клематис Вишински кардинал, разположен по протежение на телената рамка или ограда, изглежда оригинален. И като използвате мрежа от верижни връзки, можете да създадете жив плет.

Растението може да бъде засадено на алпийска пързалка или в алпинеуми.

Култивирането на клематис е много вълнуваща дейност, която ви позволява да изпълните оригинални дизайнерски решения на личния си парцел.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.