Засаждане и грижа за пъстър дрян в градината

Дрянът пъстър е декоративно растение, което бързо набира популярност сред градинарите. Изключително непретенциозен е, докато изглежда много впечатляващо. Културата се използва широко в ландшафтния дизайн. Всъщност тук градинарят е ограничен само от собственото си въображение. Растението изглежда привлекателно по всяко време на годината, дори да е загубило листата си през зимата. Устойчивостта на замръзване на културата позволява да се засажда в по-голямата част от територията на Русия, включително в региони със суров континентален климат, а засаждането и грижите не отнемат много време.

Описание на пъстрата тревна площ

Това растение е постижение на животновъдите. Такова растение не съществува в природата. Отгледан е на базата на White Derain от семейство Cornel. Това растение има твърди зелени листа. Животновъдите са добавили цветове - сега те имат неравна граница на бял, кремав, жълт, липов, златист оттенък. Листата са сърцевидни, с гладък ръб и добре очертана централна жилка.

Derain бяло

Белият дрян служи като основа за много успешен експеримент на животновъдите

Името идва от гръцкия "рог". Това се дължи на факта, че тревната площ има много здрава и тежка дървесина. Родината на „оригинала“ е северен Китай, Корейския полуостров, Япония. Растението се среща и в Далечния изток. Оптималната температура за растежа и развитието му е 17–20 ° С.

Бъдещ жив плет

Дрянът пъстър има висок темп на растеж, младите храсти се превръщат в плътен жив плет само за няколко години

Това е малко дърво или храст, достигащо 2,5–3 м височина. Диаметърът на короната е 4-5 м. Кората е боядисана в необичайно ярък коралов или тухлен цвят, лъскава блести на слънце. Следователно растението не губи своята привлекателност, дори и след загубата на листата си. Клоните му изглеждат много впечатляващо през зимата на фона на бели снежни преспи.

Разнообразен тревен храст

Дрян пъстър - декоративен храст, бързо набиращ популярност сред градинарите

Културата цъфти и дава плодове два пъти на сезон. За първи път пъпките се отварят през май или юни, плодовете се появяват след около месец и половина. Втората вълна на цъфтежа е втората половина на август или септември. Тогава плодовете изглеждат много красиви на фона на червено-оранжева и лилава зеленина. Цветовете са снежнобяли, събрани в щитовидни съцветия с диаметър 4-5 см, плодовете са синкаво-бели или зеленикави, негодни за консумация.

Цъфтяща трева пъстра

Разноцветният дрян цъфти обилно, това се случва два пъти през вегетационния период

Видео: как изглежда пъстър дрян

Дрянът пъстър се отличава със своя темп на растеж, без много да повреди себе си толерира подрязване, дори радикално. Колкото по-често се извършва процедурата, толкова по-дебел става храстът. Тази характеристика го прави подходящ за образуване на жив плет. Подрязването на растение е строго задължителна процедура. Храстът, растящ неконтролируемо в различни посоки, изглежда много подреден.

Пъстра трева плодове

Разноцветните тревни плодове през есента изглеждат много впечатляващи на фона на листа, боядисани във всички червени нюанси

Неизискващата култура на грижи е просто невероятна. Дрянът пъстър се адаптира към почти всякакви климатични условия, неизискващ към качеството на почвата, осветлението. Устойчивостта на замръзване дава възможност да се засажда практически на цялата територия на Русия, включително Урал, Сибир, където силните зими в никакъв случай не са необичайни. Храстът без проблеми понася студове до -40 ° C.

Листа и издънки от пъстра трева

Необичайният цвят на кората само допринася за пъстрата ефектност на дряна

Дрянът се използва широко в ландшафтния дизайн. Непретенциозността на растението позволява да се засажда в градските паркове, където условията на околната среда, като правило, са далеч от идеалните. Оценяват го и градинарите любители. Пъстрата тревна храста може да бъде поставена почти навсякъде в личния парцел, дори там, където други декоративни култури просто не оцеляват.

Пъстра трева жив плет

Жив плет от пъстра трева се оказва доста дебел, може да се използва за защита на други насаждения от вятъра

Най-простото приложение, което можете да намерите за дрян, е да оформите жив плет, равномерен или стъпаловиден. Но има и други опции за използването му. Всъщност тук градинарят е ограничен само от собственото си въображение. Сортовете със зелено-бели листа "разреждат" насажденията с богат тъмнозелен цвят, например иглолистни дървета, добавяйки освежаваща нотка към състава, сякаш "лъч светлина".

Разтегнатият гъст храст добре покрива грозните стени, огради и други конструкции.

Дрян пъстър в ландшафтен дизайн

Дрянът пъстър изглежда добре както при единични насаждения, така и в композиции

Можете да засадите дрян пред по-големи дървета с висока корона и „гол“ ствол. Това е така наречената подложка. Цялата композиция визуално се "задълбочава", става по-обемна, изглежда по-хармонична. Дрянът е добър в единични насаждения, но в комбинация с други растения изглежда още по-ефектно. Ако засадите рози, хвойна, берберис, калина Булденеж към него, ще получите много ярък състав, неизменно приятен за окото.

Дрян пъстър през зимата

През зимата пъстрият дрян изглежда не по-малко привлекателен, отколкото през лятото

Растението е не само декоративно, но и полезно. Пъстрата трева има мощна коренова система. Засажда се в райони, които се характеризират с ерозия на почвата, свлачища. Надута от вятъра зона може да бъде заобиколена от „зелен пръстен“. Плътността на пъстрите тревни храсти ще предпази насажденията, разположени вътре от студени течения.

Дрян пъстър през есента

През есента пъстрата тревна зеленина е боядисана в различни нюанси на алено и лилаво

Видео: мястото на растението в ландшафтния дизайн

Най-често срещаните сортове със снимки

Това не означава, че има много разновидности на пъстра трева, но сред наличните всеки градинар със сигурност ще намери сорт по свой вкус. Всички те са непретенциозни в грижите и много ефективни.

 • Elegantissima. Един от най-често срещаните сортове в градинските парцели. Добре подходящ за единични кацания. Височината на храста е 2,5 м. Издънките са прави, ярки, коралови на цвят. Листата със заострен връх са леко вдлъбнати по централната жилка. Основният цвят е зелен със синкав оттенък, границата е бяла или бледа салата, доста тясна. Цветовете са бели или пастелно розови.
 • Sibirica Variegata. Височината на много гъст храст е 1,2–1,5 м. Ярки, почти кръвно-алени клони. Листата са плоски, удължени, салата зелено. Канта е снежнобяла. През есента те сменят оттенъка си с богат лилав с лилав оттенък. Цветовете са зеленикаво кремави. Плодовете са синьо-сини, покрити с дебел слой "восъчен" цвят.
 • Gouchaultii. Много "масивен" клякам храст. Височината му е само 1,5 м. Издънките са тъмночервени, дълги, гъвкави, скучни. По листата, широка, неравна граница с лимоненожълт цвят. Ако растението е засадено на открити, слънчеви места, то започва да хвърля розово. Цветовете са сламеножълти, плодовете са синкави.
 • Крем крекер. Много грациозен храст с корона, насочена нагоре. От него лесно можете да оформите стандартно дърво. Границите на листата са светло бежови или кремави. През есента променя сянката си на вар.
 • Spaethii. Отглеждани преди повече от век. Разнообразна пъстра трева с ярка златисто-жълта граница по листата. Понякога може да покрие по-голямата част от листната плоча. Тези, които просто цъфтят, са оранжево-червени. През есента те са боядисани в различни нюанси на лилаво, лилаво-лилаво, почти лилаво. Височина на растението - до 3 м, разстилаща се корона, широка. Цветята са жълтеникави, сянка на масло. Той толерира отлично горещина, суша, слана. Той се откроява със своя темп на растеж, като добавя 20 см всяка година.
 • Argenteomarginata. Височината на храста е около 3 м, короната се разпростира. Издънките без резитба леко кимват. Листата са удължени, дълги до 10 см. Основният тон е сивозелен със сребрист блясък, границата е кремаво бяла. Възможно е да има петна и ивици от един и същи цвят. През есента цветът на листата варира от златист лимон до тухлено червен. Цветята са жълтеникаво-бели, плодове от същия нюанс, със синкав оттенък. Пъстрата окраска не се губи на сянка, а изчезва под яркото слънце.
 • Слонова кост Halo. Една от новостите в селекцията. Височината на храста е до 1,5 м. Короната, дори без резитба, приема формата на почти редовна топка. Листата са светлозелени, границата е слонова кост, сякаш перлена. Кората на младите издънки е яркочервена, след което постепенно променя цвета си на тухла.
 • Керний. Нараства до 2 м височина. Листа с граница и лимоненожълти петна с различни размери. Кората на младите издънки е оцветена в необичаен червеникаво-бургундски цвят.
 • Уестънбърт. Височината на храста е около 1,5 м. Кората на младите издънки е кораловорозова, след това постепенно потъмнява. Листата също са розови.
 • Behnschii. Вирее до 1,5–2 м височина. Младите издънки са ярко алени. Листата са осеяни с малки бели, кремави и понякога скучночервени петна. По ръба има тясна граница.
 • Aurea. Много поразителен контраст между лимоненожълта зеленина и яркочервени клони. Храстът е доста компактен, до 2 м височина, короната е сферична.
 • Aurea Elegantissima. Бушът расте до 2 м. Младите листа от тухлена сянка, след което пожълтяват. Те са по-широки от другите сортове, почти кръгли, матови. През есента те придобиват лек червеникав оттенък, но общият тон не се променя. Когато се отглежда на слънце, може да се появи бежово-кафява ивица по ръба на листа. В сравнение с други сортове, той демонстрира по-малка устойчивост на замръзване.

Фото галерия: сортове, популярни сред градинарите

Процедура на засаждане и подготовка за нея

Непретенциозността се разпростира и върху условията на засаждане и грижи за пъстра дрян. Растението толерира почти всеки качествен субстрат, включително физиологичен, киселинен и алкален. Единственото, което категорично не му подхожда, са подпочвените води, разположени по-близо от един и половина метра от повърхността на почвата. Това може да провокира развитието на кореново гниене. По същата причина е нежелателно дрянът да се засажда в глинен, торфен или мътист субстрат, който лесно се вкисва. Идеалният вариант за храст е плодородна почва, която позволява на водата и въздуха да преминават добре.

Подходящо място за отглеждане на пъстра трева

Дрянът пъстър ще подхожда на почти всяко място в градината.

Растението се чувства добре както на сянка, така и на полусянка и на ярко слънце. Това не влияе върху развитието му. Но с течение на времето, особено при липса на подходяща грижа, пъстротата на листата може да избледнее до еднородност както при пряка слънчева светлина, така и при липса на светлина.

Кореновата система на пъстрата трева е доста мощна и развита. Затова е препоръчително храстът да се поставя далеч от растения с повърхностни влакнести корени. Той може просто да ги „удуши“ или да ги лиши от хранене, извличане на вода от почвата, необходимите макро - и микроелементи.

Процедурата на засаждане най-често се планира за пролетта. В региони с умерен климат това обикновено е единственият възможен вариант. Само в този случай може да се гарантира, че растението се адаптира към новите условия на местообитание преди първите слани и формира достатъчно развита коренова система, която ще му осигури всичко необходимо за зимуване.

Културата заслужено се счита за устойчива на замръзване, но при засаждане се препоръчва да се изчака, докато въздухът се затопли до 12-15 ° C, а почвата - до 8-10 ° C на дълбочина 10-12 cm. Конкретното време за слизане зависи от климата в региона. Това може да бъде средата на април или края на май. Можете да се съсредоточите върху народните признаци - брезови листа, които са започнали да цъфтят, глухарчета в разцвет.

Ямата за засаждане се приготвя предварително, поне две до три седмици преди процедурата. И е по-добре да го изкопаете през есента, като добавите всички необходими торове. Оптималната му дълбочина е 55–60 cm, а диаметърът му е около половин метър. Ако качеството на субстрата е такова, че влагата ясно ще застоява в него, на дъното се излива кофа (или малко повече) експандирана глина, камъчета, трошен камък, малки керамични парченца, тухлени стърготини Това ще е дренажът. Необходимо е да се образува слой с дебелина най-малко 4-5 cm.

Кацаща яма

В дъното на ямата за засаждане на пъстра трева е желателен дренажен слой

Трябва да се добави изгнил компост или хумус - около 10 кг на яма. Трябва да се смеси с горния слой (10-15 см) плодородна почва, извлечена от него. С благодарност пъстрият дрян ще приеме и минерално торене - достатъчни са 50–70 g прост суперфосфат, 25–30 g калиев сулфат и 40–50 g карбамид. Тези, които предпочитат да се справят без химикали, могат да ги заменят с пресята дървесна пепел. Литрова кутия е достатъчна.

Хумус

Хумусът е естествено средство за повишаване на плодородието на почвата

Готовата яма за засаждане е покрита с всякакъв материал, който не позволява водата да премине, така че хранителната смес на дъното да не се измие. Например парче шисти, покривен материал е подходящо.

Ако планирате да засадите няколко единични екземпляра, минималното разстояние между ямите за засаждане е 1,7–2 м. При формирането на жив плет интервалът между съседните храсти се намалява с 2–2,5 пъти.

Пъстра дрян, засадена за образуване на жив плет

Ако се планира да се образува жив плет от храстите на тревата, разстоянието между тях се намалява

За засаждане се избират растения на възраст до четири години. Възрастните екземпляри се вкореняват много по-зле. Те се купуват (обаче, както всеки разсад) само от надеждни, надеждни доставчици с добра репутация. Пазаруването на пазари, панаири, наблизо е голям риск. Градинар, особено неопитен, може да продаде всичко под прикритието на желаната култура. Желателно е разсадникът, в който се отглеждат разсад, да се намира в същия район или наблизо. Растенията от него вече са запознати с особеностите на местния климат, това допринася за най-бързата адаптация към ново място.

Когато избирате разсад, не забравяйте да обърнете внимание на кореновата система. Трябва да се развие, дължината на стъблото трябва да бъде най-малко 20 см. При здрави растения липсват изсъхнали и изгнили корени. Те трябва да бъдат гъвкави, кремаво бели или бледозелени, когато се режат. Кората на такива екземпляри е гладка, еластична, еднородна, без петна, подозрително наподобяващи плесен или гниене.

Фиданка от пъстра трева

Към избора на посадъчен материал трябва да се подхожда с цялата отговорност.

Няма нищо сложно в засаждането на растение в земята. Дори начинаещ градинар може да се справи с това. Той се различава малко от подобна процедура за други овощни дървета и ягодоплодни храсти.

 1. При разсад с отворена коренова система корените се накисват за 2-3 часа във вода със стайна температура.Образците в саксии трябва да се поливат обилно около половин час преди засаждането. В първия случай към водата се добавя малко калиев перманганат (за предотвратяване на гъбични заболявания) и / или някакъв биостимулант (за укрепване на имунитета и засилване на растежа). След това корените се покриват с каша от прахообразна глина, разредена с вода и прясна кравешка тор. По последователност тази маса трябва да прилича на гъста заквасена сметана. Позволено й е да изсъхне на открито. Достатъчни са няколко часа.
 2. Хранителната смес на дъното на ямата се напоява умерено и се разхлабва, образувайки от нея своеобразна могила. Ако се планира единично засаждане, за първи път ще ви трябва опора - колче с 25-30 см по-високо от разсада, като се вземе предвид дълбочината на ямата. Забива се в почвата отдолу, леко отстъпвайки от центъра на могилата.
 3. Разсадът се поставя на дъното на ямата, така че корените му да са насочени надолу, а не да стърчат нагоре и отстрани. След това се покрива с малки порции пръст, като периодично леко се разклаща растението, за да се запълнят получените "въздушни джобове". Положението на разсада трябва да бъде такова, че когато дупката е напълно запълнена, кореновата шийка е на 2-3 см над земната повърхност. Ако го задълбочите, растението ще умре. И когато е твърде високо, вместо здрави странични издънки се образуват слаби „издънки“.
 4. След засаждането почвата в стволовия кръг е добре навлажнена, като консумира 20-25 литра вода, затоплена до стайна температура. Когато влагата се абсорбира, тя леко се разхлабва и мулчира.
Новозасаден пъстър храст от трева

Новозасаден храст от пъстра трева се нуждае от редовно поливане

Видео за засаждане и по-нататъшна работа с културата

Младите екземпляри от пъстра трева понасят адаптация към нови местообитания и свързаният с тях стрес е доста лесен. Но за зрелите растения процесът е доста труден. Трансплантацията се извършва само когато не може да се направи без нея. Например, ако място за храст е избрано изключително зле, то потиска други насаждения, листата са загубили пъстрия цвят, присъщ на сорта. Освен това е трудно да се извлече възрастно растение от земята поради развитата коренова система.

Процедурата се извършва в края на есента, когато дрянът напълно е изхвърлил листата си, или в началото на пролетта, когато растежните пъпки все още не са „събудени“ и не са подути. Растението се отстранява от земята заедно с буца земя върху корените, като се опитва да го повреди възможно най-малко. Диаметърът на кореновата система приблизително съвпада с короната на храста. Земната бучка трябва да бъде внимателно обвита в пластмаса или чул, прехвърлена на ново място. След пресаждането на дрян, те трябва да се поливат обилно, почвата се мулчира с хумус, смесен с торфен чипс.

Вместо да купувате посадъчен материал, можете да си го набавите сами, ако на мястото вече има екземпляри от пъстра трева. Растението се размножава добре както вегетативно (резници, разделяне на храст, вкореняване на резници), така и генеративно (покълващи семена) по начин. Последният метод за разплод е най-трудоемък и отнема много време. Освен това е невъзможно да се гарантира, че основната сортова черта ще остане - пъстър цвят на листата.

Важни нюанси на грижата за пъстър дрян

Дрян пъстър - растение от категорията "засадени и забравени". Много градинари правят точно това. Но за да може храстът да запази декоративния си ефект и да се развие нормално, все пак ще трябва да се отделят минимум време и усилия за него.

Основното, от което растението се нуждае, е редовното подрязване. Образци с удебелени, „плешиви“ клони, стърчащи в различни посоки, изглеждат много непрезентабилни. Процедурата с дрян понася добре, дори градинарят леко да прекали. По време на активния вегетационен период, в зависимост от условията на отглеждане на дрян, той добавя 30–100% от зелената маса.

Буш от пъстра трева, не подрязан

Неконтролируемо растящият храст от пъстра трева изглежда доста подредено

Първата резитба се извършва в началото на третия сезон след засаждането на открито.Отстраняват се не повече от една трета от всички издънки, като остават най-мощните и развити.

Търнов храст след радикална резитба

Дървеният храст толерира резитба, включително радикална резитба, практически без повреди

Процедурата се извършва в началото на пролетта, преди началото на активния соков поток, но винаги при температури над нулата. Изключение правят живите плетове, които се формират два пъти годишно, през юли и септември. За това те използват изключително чисти, рязко заточени и дезинфекцирани инструменти - ножове, ножици, ножици. Всички "рани" трябва да бъдат внимателно покрити с градински лак, след измиване с 2% меден сулфат или ярко розов разтвор на калиев перманганат с добавяне на натрошен креда и всякакъв фунгицид.

Търнов храст преди резитба

Подрязването на трева се извършва, когато растението напълно е загубило листата си през есента или все още не се е „събудило“ през пролетта

Що се отнася до конфигурацията, тук градинарят е ограничен изключително от собственото си въображение. На пъстър храст от трева могат да се дадат всякакви, най-невероятните очертания. Не на последно място това се оценява от ландшафтните дизайнери. Въпреки че много хора предпочитат само леко да коригират естествената форма.

Не забравяйте да се отървете от счупени, безлистни, сухи, деформирани, усукани издънки. Тези, които растат навътре, удебелявайки короната или надолу, също изглеждат зле.

Подрязване на тревен храст

За подрязване на тревата използвайте само дезинфекцирани инструменти

Пъстрата дрян принадлежи към категорията на растенията - "химери". Техните тъканни клетки имат разлики на генетично ниво. Следователно, понякога градинар може да намери едноцветни зелени листа на храсти с първоначално пъстър цвят. Заедно с издънките те трябва да бъдат отстранени своевременно, защото са генетично по-силни. Ако не режете навреме, пъстротата скоро съвсем ще изчезне.

Видео: подрязване на тревната площ

Младите растения и трансплантираните екземпляри за възрастни изискват ежедневно умерено поливане през първата седмица след процедурата. Като цяло пъстър дрян толерира суша и горещина, без да си навреди много. Мощните корени извличат влагата от дълбоките почвени слоеве. Възрастните растения се поливат в корена веднъж месечно. Ако има силна топлина за дълго време и няма валежи, интервалите между процедурите се намаляват на 5–8 дни. Разход на вода - 20-25 литра. До есента поливането постепенно намалява.

Поливане пъстра трева

Пъстрата тревна храста не се нуждае от често поливане, кореновата система може да осигури на растението всичко, от което се нуждае, включително влага

Подхранването се прилага два пъти през вегетационния период, през пролетта и есента. В първия случай се използва сложен минерален тор със съдържание на азот, фосфор и калий (Azofosk, Diammofosk, Nitrofosk). За растение за възрастни са достатъчни 200 г. Веднъж на 3-4 години можете да излеете кофа с хумус или изгнил компост под храста, като го смесвате с почвата в процеса на разхлабване.

Азофоска

Azofoska е обикновен азотно-калиево-фосфорен тор

През есента дървото се нуждае от фосфор и калий. Естественият източник на тези макронутриенти е дървесна пепел. Изсипва се сух до корените, ако е дъждовно. Когато дълго време няма валежи, се приготвя запарка - половин литър консерва за 3 литра вряща вода. Можете също така да използвате сложни торове без азот, например ABA, Есен.

Дървена пепел

Дървесна пепел - естествен източник на калий и фосфор

По време на активния вегетационен период, ако желаете, около веднъж месечно, можете да подхранвате пъстри храсти с естествена органична материя. За това са подходящи настойки от пресен кравешки тор, пилешки изпражнения, зеле от коприва, листа от глухарче. По принцип всички плевели, растящи в градината, могат да се използват като суровини. Те се смачкват, пълнят около една трета от дълбокия контейнер. Останките се допълват с вода. Контейнерът се затваря плътно и се оставя на пряка слънчева светлина за няколко дни. Фактът, че торът е готов, се сигнализира от характерния "аромат". Преди употреба се филтрира и разрежда с вода в съотношение 1: 8. Ако продуктът се основава на тор, той ще се нуждае от два пъти повече.

Настойка от коприва

Настойката от коприва е естествен и абсолютно безплатен тор

За да се увеличи скоростта на растеж, е полезно да се подхранват младите (на 1-2 години) растения с закупени в магазина комплексни минерални торове, като се редуват коренови и листни подхранвания. Разтворът се приготвя съгласно инструкциите на производителя, дадени в инструкциите.

Само младите растения от пъстра трева на възраст под пет години се нуждаят от специална подготовка за зимата. Възрастните екземпляри понасят дори силни уралски и сибирски студове, без да си навредят много.

Почвата в стволовия кръг се почиства от растителни остатъци, разхлабена. Мулчният слой се обновява. Препоръчително е да използвате хумус или торфен чипс. В корените дебелината му е 10–15 cm, а в останалата част от площта е достатъчно 5–6 cm. Ако размерът на храста позволява, той се покрива с картонена кутия с подходящ размер. Издънките могат да бъдат леко повдигнати и завързани отдолу за по-голяма компактност. Кутията е пълнена със слама, паднали листа, дървени стърготини, намачкана вестникарска хартия.

Подготовка на пъстра трева за зимата

Само младите храсти от пъстра трева се нуждаят от специална подготовка за зимуване.

Друг вариант е да се изгради структура като хижа. Като рамка се използват стълбове с подходяща височина. Върху тях се изтеглят няколко слоя мехур или друг въздухопропусклив покриващ материал (агрил, лутрасил, спанбонд).

Видео: опитът от отглеждането на пъстра трева

Възможни нарастващи проблеми

Пъстрата дрян е изключително безпроблемно растение. За да го съсипете, трябва много да се постараете. На практика не страда от патогенни гъбички. Единственото изключение е кореново гниене, развитието на което най-често се провокира от самия градинар, който твърде често и / или полива насажденията обилно. Вредителите по храста също не обръщат специално внимание. Само листни въшки могат да му причинят значителна вреда.

Друг възможен проблем е, че листата губят тонуса си, вцепенени. Това се дължи на недостиг на влага в почвата и най-често се случва при продължителни горещини и суша. Достатъчно е да поливате растението обилно няколко пъти и състоянието му ще се нормализира.

Листните въшки ефективно отблъскват всякакви вливания с остър мирис. Достатъчно е да обработвате храстите два пъти месечно. Като суровини можете да използвате всякакви пикантни билки, пелин, бял равнец, блатове от домати и картофи, невенчета, стрелки от лук и чесън.

Листни въшки

Листните въшки са изключително всеяден градински вредител, който се храни с растителен сок

Ако се открият вредители, храсталакът се напръсква със сапунена пяна, след около половин час се измива с вода от маркуч. Ако желаният ефект отсъства, се използват същите инфузии, но интервалът между леченията се намалява до 6–8 часа. Други ефективни средства са сода за хляб или калцинирана сода, разредена с вода, горчица на прах. В случай на масова инвазия на вредител се използват инсектициди с общо действие.

Кореновото гниене е опасно, защото патогенната гъба се развива дълго време, без да се проявява по никакъв начин. Когато първите симптоми се забелязват върху надземната част на храста, обикновено е твърде късно да се спаси растението. Основите на издънките омекват, стават черни, стават лигави на допир и могат да се покрият със слой плесен. Те издават неприятна гнилостна миризма. Листата губят тонуса си, увисват, по тях се размиват тъмни петна.

Кореново гниене

Симптомите, характерни за гниенето на корените, се появяват само когато развитието на болестта е отишло далеч

За да се предотврати развитието на гниене, калиев перманганат периодично се добавя към водата за напояване до бледорозов цвят. Натрошен тебешир или дървесна пепел се изсипва към корените. След като намери характерни признаци, поливането се намалява до необходимия минимум, всички засегнати издънки се отрязват. Гранулите Trichodermin, Glyokladin се добавят към почвата. Самото растение се напръсква 3-4 пъти с разтвор на всеки фунгицид. Но тези мерки може да не работят. Тогава храстът от трева може само да бъде изкопан и изгорен. За дезинфекция почвата на това място се разлива с 5% разтвор на калиев перманганат или течност от Бордо. Слоеве и резници могат да се вземат от засегнатото растение, но само от здрави издънки.

Отзиви за градинари

Храстът от пъстра трева е доста дебел и разстилащ се, така че съседите да не просветят. Имам бял дрян, седнал покрай оградата, много щастлив. Има пъстри сортове, с бяла граница и жълта граница, растящи на слънце. Дори и сега, без зеленина, те са доста дебели.

Алиса

https://www.forumhouse.ru/threads/41809/

Моят дрян расте в провинцията. Доволен съм от него. Декоративни, бързо растящи, непретенциозни към почвените условия. Цъфти два пъти на сезон - първият път през пролетта, след това се появяват красиви плодове, те се рушат и дрянът отново цъфти. Втората вълна плодове пада през есента и изглежда страхотно на фона на пурпурна зеленина.

Ягодов месец

https://www.forumhouse.ru/threads/41809/

Дрянът расте добре на полусянка и почти на сянка. Изглежда много по-добре, отколкото на слънце. Поне при мен е така.

Скиса

https://www.forumhouse.ru/threads/41809/

Дрянът ми (Cornus alba Sibirika) - млади листа с ярък цвят на салатата, след това малко потъмняват. Ако има температурен спад, става по-студено, листата започват да стават червени. Миналата година дори го цъфнах два пъти, тъй като беше топло - през май и август, а през юни-юли беше студено и листата станаха много червени ... След студения юни-юли дойде горещият август и дрянът отново цъфна - вероятно реших, че пролетта отново е дошла. Мисля, че всичко това е съвсем нормално за едно растение. А коралово-червените клони на фона на светлата стена на къщата през зимата ме радват.

Салвия

http://www.websad.ru/archdis.php?code=131223

Харесвам дрян пъстър! Купих го преди две години, не съжалявах. Изобщо непретенциозен, е нараснал добре. През есента дори го очертах, не всички резници, но те започнаха.

Натали Мур)

Дрянът расте бързо, наистина е красив и толерира зимата край Москва. Като цяло сме доволни.

Валерия

Не можете да си представите по-непретенциозно растение от пъстър дрян. Той е много зимоустойчив - не замръзва дори при -40 ° C. Ако имате нужда от цветен фон, той ще бъде много подходящ, но ми харесва през зимата - яркочервени клони на фона на бял сняг. Красотата!

Полина шубина

Ако попадне дрянът Shpeta, съветвам ви да го купите. Много красива зеленина. Същите непретенциозни и бързо растящи, като другите сортове.

Джулия Шулга

Дрянът пъстър, непретенциозен, неизискващ към почвата. Расте в най-проблемните райони. Ако не е оформена, тя расте до 3 м. Тя понася добре подстригването. Препоръчвам също Shpet - много красива зеленина от жълто-зелено-оранжеви нюанси.

Тина Ездакова

Трудно е да се намери храст, по-непретенциозен от трева. Расте на всяко място, зимува добре в Московска област. Той много обича прическа: колкото повече се подстригвате, толкова повече расте. Имам две различни пъстри - с бяла и жълта пъстрота.

Дина

Дрянът пъстър е ценен от градинарите за лекотата на отглеждане и атрактивен външен вид. Може да се постави там, където условията за други декоративни култури са неприемливи. Също така храстът се отличава със своя темп на растеж, понася лесно резитбата и рядко страда от болести и вредители. Дори начинаещ градинар може да го отглежда. Ярки пъстри листа и необичаен цвят на кората неизменно ще радват окото.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.