Приготвяне и ястия от арония: пълно ръководство

Накратко, тя се нарича къпина, а планинската пепел се нарича само поради външното сходство на формата на плодовете и разсад. По-правилно е това растение да се нарича арония. Плодовете му са естествен склад на всякакви ползи за организма, които при липса на противопоказания за употребата им се превръщат в много необходима и вкусна съставка в диетата на възрастни и деца. Бързаме да споделим с вас най-интересните рецепти.

Съдържание

Гост отвъд океана

Плодове арония на храст

Аронията е пряк конкурент на боровинките в поддържането на здравето на очите

Родната земя на аронията е Северна Америка, но сега това растение може да се намери в много от нашите градини и вили. Тя се чувства комфортно почти навсякъде. Изключение правят солените, преовлажнени и каменисти почви. Плодовете, богати на хранителни вещества, се появяват вече на третата, понякога четвъртата година. Най-качествените плодове придобиват след първата слана, когато се препоръчва да ги берете. Въпреки че за прибиране на реколтата през зимата, узрелите плодове могат да бъдат премахнати още в началото и средата на есента.

За повече информация относно полезните свойства и противопоказанията за употребата на арония прочетете статията: https://flowers.desigusxpro.com/lekarstvennye-rasteniya/chernoplodnaya-ryabina-lechebnyie-svoystva-i-protivopokazaniya.html

Как можете да спестите плодове: опции за прибиране на реколтата

Ако внимателно отрежете гроздето от арония заедно с дръжките и след това ги закачите в стая, където няма достъп до слънчева светлина и температурата не се повишава над + 5 ° C (изба, мазе, таван или шкаф на балкона) , тогава плодовете ще останат пресни за дълго време.

Плодовете не губят по-голямата част от предимствата си в замразена, сушена и изсушена форма, както и при консервиране с краткотрайна термична обработка.

Как да изсъхне правилно

Сушена арония

Сушенето на арония е идеално за приготвяне на компоти през зимата

Сушилни за плодове, зеленчуци и плодове са се превърнали в добри помощници за съвременните домакини. Те могат да се използват и при събирането на къпини, но само когато нагряването в апарата е под 50 ° C, в противен случай някои от витамините все още ще бъдат загубени.

Плодовете от арония е най-добре да се сушат по естествен начин. Първо плодовете се отделят от дръжките, измиват се в течаща вода, която се оставя да се отцеди добре, и се разпръскват върху хартия на тънък слой в помещение, където има добра вентилация на въздуха. От време на време плодовете се обръщат нагоре.Готовият продукт се съхранява в хартиени пликове или торби от плат.

Как се замразява

Замразена арония

Замразяването ще бъде по-сочно от сушенето, но сушените плодове са по-ароматни

В просторен хладилник с фризер или специален фризер аронията може бързо да се замрази. За целта отделете плодовете от дръжките, изплакнете и изсушете. Единственият важен нюанс на този процес е да се раздели целият обем плодове на малки рационални порции, които впоследствие ще се размразят отделно, за да се приготвят различни ястия.

Щадящо съхранение

Сладко от арония

Към сладкото можете да добавите ябълки, череши и дори портокалова кора!

Подготвяйки консервацията в дома за зимата, домакините се стремят да запазят полезността на плодовете и зеленчуците колкото е възможно повече. За да постигнете това при консервиране на арония, трябва да избягвате продължително кипене на продукта или продължително нагряване при високи температури.

Какво се прави от арония

Краткият отговор на този въпрос е: "Те приготвят всичко от други плодове и дори малко повече." Накратко, след това:

 • напитки: компоти, чай, плодова напитка, желе;
 • настъргани плодове със захар;
 • конфитюр само от арония и с добавка на други плодове;
 • конфитюри и консерви;
 • мармалад, блат, захаросани плодове;
 • конфитюр и сладко;
 • сладкиши: пайове, пайове, кифли, бисквити, шарлоти;
 • сосове и подправки, оцет;
 • алкохолни напитки: вино, ликьор, тинктура, ликьор, лунна светлина и каша.

Рецепти от арония

Изненадващо много от най-разнообразните ястия и отлични препарати за бъдеща употреба могат да бъдат направени от това здравословно зрънце. Някои рецепти са дадени по-долу.

Вино от арония у дома

Вино от арония

Виното от арония е здравословен продукт, но диабетиците нямат право да го пият

Състав:

 • арония - 5 кг,
 • захар - 1 кг,
 • стафиди - 50 г (по желание)
 • вода - 1 л.
 1. Внимателно сортирайте плодовете, като премахнете неузрелите и развалените. Стерилизирайте старателно и изсушете съда, където ще се приготвя виното. Аронията не се измива, за да се осигури естествена ферментация.
 2. Всяко зрънце се смачква с чисти ръце и се поставя в стъклен, емайлиран или пластмасов широк съд с вместимост 10 литра. Налейте там 0,5 кг захар. Шепа немити стафиди, изсипани в съда, имат положителен ефект върху процеса на ферментация. Получената маса се разбърква старателно и се поставя в стая с температура от + 18 ° C - + 25 ° C за седем дни. Смесете цялата маса 3-4 пъти дневно.
 3. През този период плодовете се наблюдават, когато се издигат на повърхността. След като се съберат в най-горния слой, вземете ги на ръка и изцедете сока от тях. Изцедените плодове не се изхвърлят и целият сок (както останал в съда, така и получен по време на пресоването) се филтрира през тензух или гевгир и се изсипва в съд, където ще ферментира, запълвайки по-малко от половината му. Върху контейнера се монтира воден уплътнител или се слага гумена ръкавица с един пробит пръст, контейнерът за ферментация се поставя на тъмно място със стайна температура.
 4. Изцедените плодове се смесват с 0,5 кг захар и литър топла вода при около 30 ° C, разбъркват се и се оставят при стайна температура на тъмно място за пет дни. Тази смес се разбърква ежедневно и плаващите части от плодовете се потапят в нея, така че да не се появява плесен. След изтичане на периода на ферментация сместа се филтрира през гевгир. Събраната пулпа може да се изхвърли и прецеденият сок се излива във ферментационния съд и отново се поставя водното уплътнение.
 5. Младото вино се образува за 25–50 дни, когато процесът на ферментация приключи - газовите мехурчета няма да преминат през водния уплътнител за един ден или ръкавицата ще падне и няма да се вдигне отново. По това време на дъното на съда ще се появи утайка и цветът на напитката ще стане по-светъл. Младото вино се излива внимателно в друг съд през тръба, без да се докосва утайката. Можете да добавите захар към напитката на вкус или, за по-добро съхранение, да я фиксирате с водка или алкохол, разреден до 40–45%.
 6. Виното ще узрее напълнено до горе и плътно затворени съдове в продължение на три до шест месеца в стая с температура 8-16 ° C. Веднъж на месец и половина виното трябва да се филтрира, ако на дъното се появи утайка. Ако към младото вино се добавя захар за подобряване на вкуса, тогава за първи път (до 10 дни) капакът трябва да се постави обратно върху контейнера.
 7. Готовото вино се съхранява в херметически затворени бутилки. В хладилник или изба той ще запази качествата си 3-5 години. Силата му е 10-12%, ако не е имало добавка на водка или алкохол.

Класическа тинктура от арония

Тинктура от арония

Класическата тинктура от арония в някои случаи ще помогне за понижаване на кръвното налягане

Най-вкусната тинктура се получава от големи плодове, залепени със слана, но можете да използвате и сушена арония, като я приемате наполовина по-малко, отколкото според рецептата. Основата на тинктурата може да бъде водка, разреден алкохол, пречистен лунен лук, коняк.

Състав:

 • плодове от черна офика - 1 кг,
 • водка (алкохол, коняк) - 1 л,
 • захар - 300-500 г на вкус (по желание).
 1. Плодовете се сортират внимателно, малките и развалените се отстраняват, суровините се поставят в буркан, изсипва се алкохолната основа, добавя се захар, разбърква се. Течността трябва да покрие аронията с 2-3 см.
 2. Контейнерът се затваря с капак и се държи на стайна температура.
 3. Периодът на инфузия е 2–2,5 месеца. Разклащайте буркана на всеки 4-5 дни.
 4. Готовият продукт е бутилиран и херметически затворен. При стайна температура тинктурата може да се съхранява за неопределено време.

Ликьор от черна арония

Пълнеж от къпини

Изливането на къпина е по-лесно за приготвяне и не изисква алкохол

Така че ароматът от арония да няма горчив вкус, за приготвянето му трябва да вземете пресни големи здравословни плодове, залепени със слана. Премахнете всички дреболии и развалени плодове.

Състав:

 • плодове от къпина - 3 кг,
 • захар - 1 кг.
 1. Плодовете не трябва да се мият. Смелете ги до гладкост на ръка, с пасатор или дървено чукало.
 2. Масата се изсипва в стъклен буркан, добавете захар, разбъркайте.
 3. Съдът се покрива с марля и се поставя на тъмно място при стайна температура. Разбърквайте масата всеки ден с дървена пръчка.
 4. След 3-4 дни се поставя воден печат или се слага гумена ръкавица с пробит пръст. В края на ферментацията след месец и половина (във водното уплътнение няма да има мехурчета или ръкавицата ще падне), напитката се почиства през марля-памучен филтър.
 5. Пълнежът се бутилира, плътно се запушва и се държи 2-3 месеца в хладно помещение с температура от 10 ° C до 16 ° C. След това е готов за употреба в рамките на година или две.

Безалкохолни напитки

Това синкаво-черно зрънце е не само здравословно, но и вкусно. Напитките от него имат вкусен аромат, богат ярък цвят и много полезни и лечебни свойства.

Компот за зимата

Компот от арония

Компот от арония - вашият витаминен заряд за зимата

За приготвяне на консервиран компот плодовете от арония се сортират, излишъкът се отстранява, измива и изсушава. Една трета от стерилизираните буркани се пълнят с плодове, заливат се с вряща вода и се оставят да се затоплят за три минути. След това водата се филтрира и отново се кипва, за да се приготви сироп в размер на 0,5 кг захар на литър вода. След изсипване на захар, разтворът се вари 5-10 минути при разбъркване, изсипете плодове в него и запечатайте бурканите. Те се обръщат с главата надолу, увиват се и се оставят да се охладят напълно. Съхранявайте компота на хладно място. То ще бъде готово за ядене един месец след приготвяне.

Арониев чай

Чай от арония

Чаят от арония ще помогне за поддържане на имунитета

Вкусна и здравословна напитка обикновено се приготвя от сушени плодове или листа от арония. Няколко супени лъжици суровини се изсипват в 500 ml вряща вода и се оставят за 5-7 минути да се влеят. Много интересни и здравословни напитки могат да се получат чрез добавяне на сушени плодове и листа от малини, касис, череши към аронията.

Сок от арония и червена боровинка

Плодова напитка от къпина

Сок от къпина и червена боровинка - кисела витаминна бомба на вашата маса

Състав:

 • вода - 1,5 л,
 • арония - 0,3 кг,
 • боровинки - 0,1 кг,
 • захар - 5 супени лъжици.
 1. За да приготвите плодова напитка по някакъв удобен начин, картофено пюре от арония и боровинки, разтрийте го през сито и прецедете сока.
 2. Останалата торта се залива с вода и се кипва, пяната се отстранява, добавя се захар. Гответе около 15 минути и оставете настрана за половин час, за да се влеят и охладят.
 3. Прецедете или внимателно отцедете бульона, добавете към него сока от пресни плодове. Напитката има добър вкус както топла, така и студена.

Кисел от арония

Кисел от арония

Киселът от арония ще помогне за нормализиране на изпражненията

Състав:

 • арония - 100 г,
 • лимон - 1/2 бр.,
 • захар - на вкус
 • нишесте - 40-80 g,
 • вода - 1 л.
 1. Приготвянето на желето започва с разреждане на нишестето с малко количество охладена преварена вода. Колкото повече нишесте се използва, толкова по-плътна ще бъде напитката.
 2. Плодовете се измиват и намачкват. Прецедете сок от арония през сито и изцедете лимонов сок.
 3. Останалата в ситото плътна част от плодовете се залива с вода и се вари 10 минути.
 4. След това прецедете бульона, изсипете захар в него и кипете отново.
 5. Разбърквайки сладкия бульон, изсипете разреденото нишесте в него, оставете да заври и свалете от котлона.
 6. Към желето се добавя пресен арония и лимонов сок, смесва се, изсипва се в чаши или чаши. Сервирайте топло или студено.

Рецепти за подготовка за зимата: какво можете да приготвите

Всяка домакиня знае колко важно е да се запасите с всички дарове на природата за зимата, които ще помогнат за преодоляване на студа и отслабването на имунната система и болестите. Все по-често препаратите от арония са включени в списъка на запасите за зимата - този безценен склад на всичко, от което се нуждае тялото.

Арония, настъргана със захар (пет минути без готвене)

Арония, натрита със захар

Сурова арония, смляна със захар, по-здравословна от сладкото

Състав:

 • арония - 1,2 кг,
 • гранулирана захар - 800гр
 1. Подредени внимателно и старателно измити, аронията се суши върху голямо парче плат или кърпа.
 2. Първо, половината плодове и половината захар се смачкват с пасатор до гладка смес. Отделен съд се залива с вряща вода и получената маса се поставя в него.
 3. След това се извършва същата операция с втората част от плодовете и захарта.
 4. Комбинирани заедно, двете части на полученото пюре се смесват за известно време, за да се разтвори бързо захарта, и след това се оставят за четвърт час, покрити с капак.
 5. Това сурово сладко се поставя в малки стерилизирани буркани и се затваря със стерилни капаци. Съхранявайте детайла в долната част на хладилника.

Сладко от арония

Сладко от арония

Сладко от арония ще се превърне в истинска украса на зимната трапеза

Състав:

 • плодове арония - 1 кг,
 • захар - 1 кг,
 • вода - от чаша.
 1. Предварително добре измита арония се залива със студена вода за един ден.
 2. За утре готвенето започва с готварски сироп от вода и захар според рецептата. Водата се отцежда от плодовете и се залива с горещ сироп, оставя се, докато се охлади напълно.
 3. След като сиропът се отцеди, кипва се и се готви 20 минути.
 4. След това изсипете плодове в него и гответе още 30 минути.
 5. Готовото сладко се изсипва в стерилизирани буркани и се затваря плътно с капаци. Можете да съхранявате детайла в хладилник, изба или друго хладно място.

Арония с ябълки

Сладко от къпини с ябълки

Ако няма много къпина за къдрене, смесете я с ябълки

Състав:

 • арония - 1 кг,
 • ябълки - 400 г,
 • захар - 1,3 кг,
 • вода - 2 чаши
 • канела на вкус.
 1. Плодовете от арония се измиват чрез отстраняване на дръжките, след това се потапят във вряща вода за пет минути и се изплакват със студ.
 2. Сиропът се приготвя отделно от две чаши вода и 0,5 кг захар. Разбърква се, докато се разтвори напълно, след което се добавят плодове.
 3. След като заври, гответе на слаб огън за 5-7 минути и оставете да се влива поне три часа, можете да го оставите за една нощ.
 4. След това конфитюрът отново се загрява до кипене и към него се добавят останалата захар и измитите ябълки, обелени от семена и кожа, нарязани на парчета. Любителите на вкуса на канела добавят канелена пръчка.Ако канелата се предлага само под формата на прах, тя трябва да се добави в самия край на приготвянето на сладкото.
 5. Варете масата още 15 мин. През това време всички плодове ще достигнат готовност.
 6. Готовото сладко се поставя в чисти буркани, съхранява се при стайна температура или в хладилник.

Сладко, сладко

Сладко от арония

Сладкото от арония има красив рубинен цвят и е обичано от децата

Състав:

 • арония - 1 кг,
 • захар - 1,2 кг,
 • вода - 1,5 чаши.
 1. Сортираните и измити плодове се заливат с вода и се варят под капак за около половин час, така че плодовете да станат меки.
 2. След това, след като се отцедят, те се смачкват с пасатор или се претриват през сито.
 3. Към полученото пюре се добавя захар, смесва се.
 4. Масата се вари, докато се намали обемът с около една трета. След това го навиват в буркани.

Захаросана къпина

Захаросани плодове от арония

Захаросаните плодове от арония са здравословно лечение, ако употребата им е разумна

Този добре съхраняван препарат, който също е много лесен за приготвяне, може да се превърне не само в здравословно и вкусно лакомство, но и в домашно „лекарство“ за хора, страдащи от хипертония.

Състав:

 • арония - 1,5 кг,
 • захар - 1 кг,
 • вода - 200 ml,
 • пудра захар - на вкус.
 1. Плодовете се сортират внимателно, некачествените се отстраняват, измиват се в студена течаща вода или се подменят няколко пъти, изсушават се върху кърпа.
 2. Сиропът се прави от вода и захар. Загрява се до кипене, след като кристалите се разтворят напълно, в него се изсипва зрънце. Можете да сварите плодовете веднага, докато омекнат, или да оставите сиропа да заври, оставете го настрана за няколко часа, след това го гответе на тих огън около 20 минути, без да покривате тигана или купата с капак. Лимонената киселина се добавя пет минути преди края на готвенето.
 3. Сварените плодове се прецеждат внимателно през гевгир, тъй като лесно се повредят, докато са горещи. Когато плодовете достигнат стайна температура, те се прехвърлят в лист за печене, застлан с хартия за печене. Загрейте фурната до 50 ° C и поставете листа за печене в нея за 2 часа. След изтичане на времето фурната се изключва, но тавите с горски плодове не се отстраняват, но плодовете се оставят отново да се охладят напълно.
 4. След всички процедури аронията се поръсва обилно с пудра захар и се сгъва за съхранение в контейнери, които могат да бъдат запечатани.

домашно печене

С това здравословно и вкусно зрънце се пекат отворени, затворени и настъргани пайове, шарлоти, меденки, пайове с мая, бутер или безквасно тесто, кифли, кифли, бисквити, рула и дори сладкиши. Следват рецепти за някои от тези продукти.

Пай от арония

Пай от арония

Пай от арония - ярък акцент на масата по време на закуска или лека закуска

Състав:

 • плодове - около 400 г,
 • яйца - 3 бр.,
 • кефир - 1 чаша,
 • захар - 1 чаша
 • брашно - 2 чаши,
 • сода - 1 чаена лъжичка,
 • оцет за гасене на содата,
 • масло или маргарин за омазняване на форма за печене,
 • грис или брашно за поръсване на формата.
 1. Плодовете арония се отделят от дръжките, внимателно се сортират и измиват добре, подсушават се върху кърпа. След това се смесват с малко брашно, за да се разпределят равномерно в тестото.
 2. За да приготвите тестото, разбийте добре яйцата със захарта. Продължавайки да биете, добавете кефир и газирана сода. След добавяне на брашно, замесете тънко тесто (консистенцията на гъста заквасена сметана). Изсипете плодове в него и разбъркайте.
 3. Изберете форма, в която тестото ще бъде поставено на слой с дебелина 2-3 см. То се намазва и поръсва с брашно или грис. Разстелете тестото в него и изравнете повърхността му.
 4. Печете до половин час във фурна, загрята до 200 ° C, докато кората се зачерви.

Пайове от тесто с дрожди с къпина

Пайове от арония

Пайовете от арония ще ви напомнят за топлата есен

За пълнене на пайове можете да използвате пресни или размразени плодове от арония, като добавите захар на вкус. Размразените плодове са по-малко тръпчиви. Много домакини предпочитат да смесват плодове от къпина, например, с касис, за пълнене на пайове, като ги допълват с резенчета белена ябълка.Сладкият пълнеж съответства на богатото тесто с мая, което се приготвя по всякаква рецепта. Можете да използвате това:

Състав:

 • мляко - 0,5 л,
 • захар - 100 g
 • сол - 0,5 чаена лъжичка,
 • мая - 1 малко саше
 • брашно - 900 г,
 • масло - 100 g растително или 80 g разтопено масло,
 • яйца - 3 бр.
 1. Млякото се загрява до 40 ° C, добавят се захар и мая и се оставят да престоят 20 минути на топло място.
 2. Добавете една трета брашно, сол, оставете да ферментира топло за 40 минути.
 3. Изсипете масло, леко разбитите с вилица яйца, пресято брашно, омесете добре и поставете на топло място за 2 часа. След смачкани и отново поставени в топъл час и половина.
 4. Поставете заслепените пайове върху лист за печене, намазан с растително масло, печете при 180 ° C до половин час. Времето за печене зависи от конкретната фурна.

Кифла от черна арония

Кекс от арония

Черен кекс от арония изглежда много елегантно

Състав:

 • къпина - една чаша и половина,
 • брашно - 2 чаши,
 • захар - 1 чаша
 • бакпулвер - 1,5 чаени лъжички,
 • сода - 0,5 чаена лъжичка,
 • ябълков сок - 1 чаша,
 • яйца - 2 броя,
 • масло - 2 супени лъжици,
 • сол - щипка
 • пудра захар за поръсване на кифли.
 1. Всички сухи съставки се смесват в отделна купа, с изключение на пудра захар.
 2. Разбийте ябълковия сок, яйцата и маслото с миксер до гладка смес. Към него се добавя суха смес от съставки, разбърква се. Изсипете плодовете и отново разбъркайте.
 3. Тестото се прехвърля в съд за печене, предварително намазано с масло и поръсено с брашно и изравнено.
 4. Загрейте фурната до 175 ° C. Тортата се пече около 20 мин. Готовността се проверява с дървена пръчка или клечка за зъби. Продуктът е готов, когато забит в центъра на тортата, се извади напълно сух.
 5. Готовият сладкиш се оставя да се охлади във формата за 5 минути, след което се изважда и охлажда. Когато сервирате продукта на масата, леко го поръсете с пудра захар.

Десерти от арония

Плодовете от арония могат да бъдат приготвени по такъв начин, че те не само ще станат източник на много полезни и полезни за организма вещества, но и вкусни десерти, които ще донесат голямо удоволствие на всички членове на семейството.

Мармалад

Мармалад от арония

Мармалад от арония може да се направи без захар чрез добавяне на стевия

Възможно е да се приготви мармалад от плодове от арония, без да се добавят допълнителни сгъстители, тъй като самите плодове съдържат достатъчно количество пектини.

Състав:

 • арония - 1 кг,
 • вода - 1 чаша,
 • гранулирана захар - 500 г,
 • ванилова захар - 5гр.
 1. Измитата арония се залива с вода и се вари на тих огън, докато плодовете омекнат. След това те се втриват през сито, към пюрето се добавя захар и се готви на слаб огън до уплътняване при непрекъснато разбъркване.
 2. Листът за печене е покрит с пергамент, намазан с тънък слой рафинирано растително масло. Загрейте фурната до 160–170 ° C. Готвеното сгъстено пюре се поставя върху лист за печене, повърхността се изравнява и се поставя във фурната, оставяйки вратата му отворена за по-добра циркулация на въздуха.
 3. Подсушете мармалада, докато отгоре се появи тънка коричка. След това листът за печене се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно.
 4. Готовият слой мармалад се прехвърля върху дъска за рязане, пергаментът се отстранява и нарязва на порции, които се поръсват с ванилова захар от всички страни.

Желе от арония за зимата

Желе от арония

Желе от арония може да се съхранява в буркан

Състав:

 • плодове от арония - 800 г;
 • захар - 650 г;
 • моментален желатин - 4 с.л. лъжици;
 • питейна вода - 1,2 литра.
 1. Измитите плодове се омесват с ръце в дълбока тенджера и сокът се отцежда.
 2. Останалите кюспе се заливат с вряща вода, варят се четвърт час и се филтрират през сито, покрито с марля.
 3. Добавете захар към бульона, разбъркайте, кипете 7 минути след кипене.
 4. Налейте около чаша бульон, разтворете желатина в него и върнете към общия обем. Изцеденият преди това сок от горски плодове се изсипва там и продължава да се готви около пет минути.
 5. Готовото желе се изсипва в подготвени буркани и се навива с капаци.

Забравен деликатес - бяла ружа от офика

Aronium marshmallow

Aronium marshmallow е здравословно лечение за деца

Състав:

 • арония - 10 чаши,
 • захар - 5 чаши
 • яйчен белтък - 2 броя.
 1. Плодовете се отделят от дръжките и се измиват внимателно, поставят се в тенджера и се натрошават с дървена лъжица.
 2. Изсипете захар в получената маса, покрийте с капак, поставете във фурна, загрята до 160 ° C.
 3. След извличане на достатъчно количество сок, масата се разбърква, за да се разтвори по-добре захарта, разтрива се през сито и се оставя да се охлади. Към топлата маса се добавят протеини и всичко се разбива до побеляване.
 4. За да изсушите бъдещия блат, използвайте топлоустойчива стъклена чиния. Върху него се разстила една трета от разбитата зрънце и протеинова маса и се поставя във фурната при 80 ° С.
 5. Когато масата стане достатъчно плътна, разпределете отгоре втората трета от сместа.
 6. След това изсушаването се повтаря с третата част. След това съдът се покрива с чиста бяла хартия и капак. Съхранявайте пастилата на хладно и сухо място.

Класически сироп от арония

Сироп от арония

Понякога, когато се приготвя сироп от черна арония, към него се добавят плодове от глог.

Състав:

 • черна арония - 2,5 кг
 • вода - 4 л
 • лимонена киселина - 25 g
 • захар - по обем сок: 1 кг на литър
 1. Плодовете се заливат с прясно преварена вода и се добавя лимонена киселина, смесва се, покрива се с капак, увива се топло и се оставя за един ден.
 2. На следващия ден източете течността през няколко слоя тъкан. За да запазите сока си бистър, по-добре е да не изстисквате плодовете, а да готвите сладко от тях.
 3. Полученият сок се измерва в литров буркан и в него се изсипва подходящото количество захар, разбърква се и се загрява в продължение на 10 минути на огън. След това сиропът се изсипва в стерилен съд и се покрива с капаци. Можете да съхранявате детайла при стайна температура, тъй като високото съдържание на захар действа като консервант.

Сос от арония за месо, птици, риба

Арония - зрънце с отличен уникален вкус и аромат, може да се използва не само за приготвяне на сладкиши и напитки, но и да стане основа за приготвяне на сосове и подправки за месо, риба, зеленчукови ястия.

Месо със сос от арония

Сосът от арония има красив цвят, приятен аромат и може да се съхранява дълго време

Състав:

 • арония - 1 кг,
 • чесън - 2 средни глави,
 • люта чушка - 1-2 шушулки,
 • гранулирана захар - 1 чаша,
 • сол - 2 супени лъжици
 • подправка "хмели сунели" - 1 супена лъжица,
 • черни и червени смлени чушки - на вкус,
 • оцет 9% - 3 супени лъжици.
 1. Измити и изсушени плодове от арония, обелен чесън и люти чушки (ако премахнете семената от него, сосът ще бъде по-малко пикантен) се прекарват през месомелачка.
 2. След като разбъркате получената маса, добавете всички останали съставки и отново разбъркайте, докато захарта и солта се разтворят.
 3. Готовият сос се поставя в стерилни буркани и се затваря със стерилизирани капаци. Продуктът се съхранява в хладилник, тъй като не е преминал термична обработка. Срокът му на годност е приблизително шест месеца.

Ние сме много консервативни в нашите кулинарни привързаности и страсти. Ястията от арония, приготвени по рецептите, описани в статията, ще помогнат за добавяне на повече разнообразие към диетата, като я попълнят със здравословни и вкусни продукти.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.