Защо теменужките не цъфтят у дома: 6 вероятни причини

Теменужките са нежни и капризни растения, но цъфтежът им си струва всички грижи и главоболия. Тези цветя се засаждат наведнъж на 5-6 парчета, те събират колекции от екземпляри с различни цветове на пъпки - едноцветни, пъстри, райета. Но има 6 причини, поради които не успявате да постигнете цъфтеж.

Неправилно кацане или трансплантация

За да може виолетовата да пусне корени в нова среда и да започне да издава пъпки, пресадете я през пролетта, докато тя активно расте.

Необходима е трансплантация:

  • закупено растение 3 седмици след покупката;
  • увяхващо цвете, вече му липсват хранителни вещества от почвата и торове.

Почвата трябва да е подходяща по състав. Това е рохкав, задържащ влага субстрат, който можете да приберете сами, използвайки градинска пръст и пясък. Дезинфекцирайте с гореща температура преди употреба. Ако това е трудно, тогава в магазините се продава специална почва за теменужки, готова за употреба. Необходим ви е и дренаж - експандирана глина или вермикулит, напълнете го поне с долната трета на саксията, за да поеме излишната влага.

Изберете правилно размера, не много по-голям от предишния. Виолетовата има слабо развита коренова система и голям обем почва е вреден за нея поради 2 причини:

  • за корените ще бъде трудно да източат много влага и те ще изгният;
  • докато растението не поеме целия обем корени, няма да има цъфтеж. Първо ще се опита да расте и едва след това да цъфти.

Фокусирайте се върху размера на цветето, вземете саксия 3 пъти по-малка от себе си.

Липса на осветление

Теменужката цъфти целогодишно. За образуването на пъпки и цветя е необходимо добро осветление.

От липса на светлина листата ще станат летаргични, тъпи, изпънати нагоре. В това състояние на растението не трябва да очаквате буен цъфтеж от него. Ако листата на теменужката изсъхват, сменете мястото на цветето.

Продължителността на светлата част от денонощието е необходима най-малко 10 часа, и за предпочитане 13-14, за да може растението да се развие и да се положат нови пъпки. Затова перваза на прозореца е точното място за тези цветя. Но избягвайте пряката слънчева светлина, тъй като тя ще ви изгори. Прозорците, обърнати на север и запад, са чудесни за отглеждане на цъфтящи растения, няма парещо слънце и много светлина.

Завъртайте цветето периодично, така че да се образува симетрично, а не едностранно.

Неправилно поливане

Теменужките имат нежни кадифени листа, докато са чупливи. Те могат лесно да бъдат повредени дори при поливане. При повреда прониква гъбична инфекция, която отнема силата на растението и предотвратява цъфтежа.

Също така по-долу са "точките на растеж" на цветето, ако ги напълните с вода, растението ще умре.

Поливането се извършва най-добре в тиган или по нежен капков метод, напоявайки земята около цветето. Когато поливате, не попадайте върху листата и цветята, тъй като мухълът и гниенето ще започнат на труднодостъпни места.

Използвайте чешмяна вода, ако е престояла поне 3 дни, тя ще се върне до стайна температура, всички примеси ще се утаят и ще се изпарят.

Неподходяща температура или влажност

Теменужките се нуждаят от висока влажност на въздуха, както в естествени условия. Но не се препоръчва пръскане, тъй като капки вода остават вътре, без да се изпаряват и там се появява гъбичка.

Проблемът ще бъде решен чрез домашен овлажнител на въздуха или чрез следните техники:

  • не поставяйте виолетовото в близост до източници на отопление, където въздухът е сух;
  • дръжте саксията в палет с експандирана глина, покрита с вода.

Температурата на въздуха се нуждае от постоянна, 18 - 24 градуса, от рязко намаляване или увеличаване, виолетовото ще пусне цветя. И ако температурата падне под 15 градуса, растението ще спре да расте и да пъпка.

Поставете теменужката на място, където условията са лесни за поддържане и тя ще цъфти постоянно.

Наличието на болести или вредители

Лошите грижи водят до виолетови болести или заразяване с вредители, изсъхват и цъфтежът спира за дълго време.

Често се повлиява от брашнеста мана - когато върху листата се появи бял цвят, растението се третира с Fundazol или Bentlan.

Ако по листата се появят кафяви сухи петна, това може да е късна болест - гъбична инфекция на кореновата шийка. Едва ли ще е възможно да спасим цветето. Заразяването се случва след нарушаване на целостта на стъблото в долната част на корените и проникването на влага там.

Сиво гниене - на листата се появява пухкав цвят на мухъл. Такова растение също е трудно да се спаси, по-добре е да го изхвърлите заедно със земята и да дезинфекцирате саксията. Застой на влага, течение или промяна в температурата могат да провокират заболяването.

Наличието на вредители се определя от малки петънца по листата. Насекомите се хранят със сока на растението, от което то започва да изсъхва. Силни химикали се използват срещу вредители, използвайте ги на открито със защитни средства - ръкавици и очила.

След като вредителят или болестта са премахнати, осигурете на растението почивка, подходящи грижовни грижи, тогава теменужката ще цъфти отново.

Липса или излишък на хранене

Виолетовата е чувствителна към състава на почвата. От липсата на един елемент на фона на изобилие от друг, възникват болести по растенията и можете да забравите за цъфтежа.

Подхранването е необходимо редовно, от началото на вегетационния сезон - от март. Съставът на тора трябва да съдържа азот, фосфор и калий. Азотните торове се използват за растежа и богатия цвят на листата; при липсата му в почвата листата пожълтяват и опадват.

Цъфтежът спира с излишък на азот и липса на фосфор, което допринася за образуването на пъпки. Ето защо, със задоволителен външен вид, се препоръчва да се използва сложен минерален тор, специално за теменужки, в който съставът е балансиран за развитие.

Състоянието на растението ще покаже какви елементи му липсват. Използвайте отделно, за да стимулирате растежа на зелената маса и да увеличите броя на пъпките.

Не можете да оплождате теменужки:

  • месец след трансплантация и лечение на болести и вредители;
  • при грешна температура на съдържанието.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.