Ябълково дърво: как да отгледаме здраво дърво, което да радва с реколтата

Ябълковото дърво е добре позната градинска култура от дълго време. Ако погледнете произволно градина, там определено ще видите ябълково дърво. Вкусни, сочни и най-важното, здравословни плодове не е трудно да се отглеждат. Но трябва да знаете някои от нюансите на грижите, които се отнасят до отделните региони. И ако любимото ви дърво е живяло дълъг живот и е загубило способността да дава плодове, но не искате да загубите любимия си сорт, винаги има методи за разплод, подходящи както за начинаещи, така и за опитни градинари.

Съдържание

Отглеждане на ябълково дърво

Ябълковото дърво е едно от най-популярните дървета в градините не само у нас, но и по целия свят. Разбира се, отглеждането на любимите ви плодове започва с избора на сорт. Тук трябва да вземете предвид не само вкусовите предпочитания, но и пластичността на сорта, способността му да се привиква към условията на региона. На тази основа трябва да се купуват само зонирани разсад.

Ябълкова градина

Ако погледнете градината на случаен принцип, тогава със сигурност можете да намерите ябълково дърво там.

Освен това сортовете се разделят според периода на узряване:

 • лято;
 • есен;
 • зимата.

В идеалния случай на мястото трябва да засадите няколко ябълкови дървета, които ще дават реколта по различно време. Тогава можете да се насладите на лекия вкус на летните плодове за ваше удовлетворение. Между другото, те не се съхраняват дълго време и не са много подходящи за приготвяне, така че го поглъщайте и от двете бузи и почерпете приятелите и познатите си. Есенните сортове също не са най-добрият вариант за съхранение (най-много 3 месеца), но през зимата можете да направите много здравословни вкусни от тези ябълки. Но зимните сортове са идеални за съхранение. Те ще осигурят витамини и ще изпълнят стаята с жив аромат в края на есента и през зимата. Има зимни сортове, които могат да продължат до края на пролетта при правилно съхранение (Антоновка, Северен Синап, Джонатан, Кримска Аврора).

Ябълки сортове Antonovka

Сортът Антоновка е известен не само със своя вкус, но и с поддържане на качеството.

Няма да се получи моментален резултат, тоест реколта. Както при всички овощни дървета, всеки сорт ябълки има своя ранна зрялост - времето на влизане в периода на плододаване.

 • минималното време от засаждането до първата реколта е 2 - 4 години;
 • средните култури формират реколта за 5 - 8 години;
 • късноплоден, само след 9 - 10 години.

Но от друга страна ябълковото дърво расте и дава плодове дълго време - в зависимост от региона, 50 - 80 години (въпреки че добивът от старите дървета намалява). Има случаи, когато едно домашно дърво е прекрачвало своята 100-годишнина.За такъв дълъг период ябълковото дърво претърпява няколко периода на растеж:

 • първият етап е растежът на вегетативни части на дървото. Продължава, докато ябълковото дърво навлезе в периода на плододаване и се характеризира с развитието на кореновата система, нарастването на листната маса и формирането на короната;
 • вторият етап е плододаване. В началото на този период ябълковото дърво все още расте вегетативни части, но скоро този процес се забавя, докато изчезне напълно;
 • третият етап е изчезването на способността да дава плодове. Ябълковото дърво остарява, клоните започват да изсъхват, добивът намалява. За удължаване на периода на плододаване на ябълковото дърво се извършва подмладяваща резитба.
Жизнен цикъл на ябълковото дърво

За да отгледате голямо плодно дърво, трябва да засадите мъничко семе

Засаждане на ябълково дърво

След като сте решили сорта ябълки, можете да започнете да засаждате. Основното тук е да изберете правилния момент, защото в различните региони те не съвпадат. За ябълково дърво засаждането както през пролетта, така и през есента е напълно приемливо. Всеки период има свои характеристики, плюсове и минуси. Изборът на правилното място също е важен. Трябва да вземете предвид доброто осветление, нивото на подпочвените води и отсъствието на редица конкуренти, т.е. зрели овощни дървета. И, разбира се, трябва да засадите разсад в подходящи почви, които отговарят на всички изисквания на ябълково дърво - неутрална реакция, достатъчна разхлабеност и плодородие.

Засаждане на дърво

Можете да засадите ябълково дърво през пролетта или есента, но винаги с асистент

Бих искал да говоря по-подробно за характеристиките на почвата, защото ябълковото дърво не само ще трябва да расте, но и да дава плодове на едно място за дълго време. Следователно идеалните параметри на почвата, готова за засаждане на ябълково дърво, трябва да бъдат както следва:

 • киселинност в диапазона 5,1 - 7,5;
 • липса на соленост, тъй като високото съдържание на лесно разтворими минерални соли вреди на корените;
 • дебелината на хумусния хоризонт е повече от 18 cm;
 • висока микробиологична активност; способността да пропускат добре въздух и влага.

Всички тези показатели се притежават в достатъчна степен от глинести почви, които се считат за най-подходящите почви за ябълкови дървета. Но пясъчните почви, леките черноземи, сивите почви и кестеновите почви също биха били добър вариант.

Дори почвата на мястото да е подходяща за засаждане, тя трябва да бъде подготвена предварително. Добър вариант би било да се сеят зелени торове (фацелия, детелина, бяла горчица). След изкопаване със зелени остатъци, почвата ще придобие пореста структура, попълнена с хранителни вещества, които могат да проникнат до голяма дълбочина. Също така е добре да се изкопае почвата с въвеждане на изгнил оборски тор или хумус (10 - 15 кг органични вещества на 1m²).

Ако почвите не отговарят на декларираните показатели, те се подготвят по-внимателно, като се вземат предвид всички характеристики:

 • тежката глинеста почва натрупва излишна влага, слабо прониква кислорода и не се затопля достатъчно. Следователно, торф, едър пясък, дървесна пепел, оборски тор (кон, заек или овца) и калциев нитрат, които ще помогнат на ябълковото дърво бързо да натрупа зелена маса, се внасят в него за изкопаване;
 • пясъчната почва, от друга страна, бързо губи влага и хранителни вещества. За възстановяване на баланса се добавят торф, зеленчуков компост, костно брашно, сапорел, изгнил оборски тор и азофоска;
 • влажните зони се приготвят по следния начин - добавят се изгнили дървени стърготини, компост, доломитово брашно, конски или заешки тор, фосфорно-калиеви торове. Ако торфеният слой е повече от 40 см, тогава трябва да се добави пясък. Освен това са изградени канали за отклоняване, които ще помогнат за намаляване на нивото на подпочвените води. Ябълковото дърво в такива райони е най-добре да се засажда на изкуствени хълмове.
Приготвяне на почвена смес

За да може ябълковото дърво да не чувства глад и жажда по време на растеж, трябва правилно да подготвите почвената смес

Грижа за ябълково дърво

Грижата за ябълковото дърво започва веднага след засаждането. Той включва набор от мерки, които ще помогнат на разсада да се адаптира по-бързо на ново място и да се оформи правилно за следващия период на плододаване.

Поливане

Когато засаждате разсад през есента за напояване, е напълно възможно да спестите пари, ако есенният сезон е пълен с валежи. Но ако времето е сухо, ще трябва да поливате разсада след няколко седмици, като излеете 2 - 3 кофи вода в кръга на багажника.

Дърво, засадено през пролетта, се полива по-често. Но си струва да се вземе предвид съставът на почвата и метеорологичните условия. Горещото време бързо изсушава почвата и ако също няма валежи, тогава трябва да поливате разсада почти всяка седмица. Земята под дървото трябва да се поддържа умерено влажна през цялото време. Ако процесът на вкореняване е бил успешен, както е видно от пробив на пъпки и бърз растеж на издънките, тогава броят на поливанията се намалява. За да се предотврати напразно изпаряване на влагата, кръгът на багажника се мулчира със слама или суха трева.

Мулчиране в кръга на багажника

Мулчът е чудесен начин за поддържане на необходимата влага в почвата.

Водата за напояване трябва да е топла. 18 - 25 ° C е най-благоприятната температура. Студът и влагата, надвишаващи тези температурни показатели, корените на ябълковото дърво ще възприемат много зле.

Едно ябълково дърво, което е навлязло в периода на плододаване, се полива по малко по-различен начин. Едно възрастно растение, което е придобило мощна коренова система, е достатъчно за напояване през най-важните за него вегетационни периоди. И има само 4 от тях:

 • в момента, когато цветните пъпки са готови за отваряне;
 • когато допълнителният яйчник започне да пада;
 • през периода на плодово пълнене;
 • след падащи листа.
Цъфтяща ябълка

Докато се любувате на цъфтежа на ябълковото дърво, не забравяйте, че през този период то трябва да се полива

Скоростта на водата за зряло дърво естествено се увеличава. Едно ябълково дърво трябва да има до 6 кофи вода. Този процент може да бъде разделен на 2 приложения - сутрин и вечер. По този начин влагата може напълно да насити почвата, равномерно разпределена до необходимата дълбочина.

Много е важно да се вземе предвид механичният състав на почвата при поливане. Ако за нормални почви са достатъчни 60 литра за едно дърво, тогава върху глинестите почви и черноземите степента на напояване се намалява с 15%, а на песъчливите и сухи торфища, напротив, се увеличава с 20% от нормалния обем.

Никога не поливайте малко по малко. Такова овлажняване е вредно!

Методите за поливане могат да бъдат различни:

 • използване на маркуч;
 • кофи;
 • чрез пръскане (този метод е добър и защото в горещо време спомага за намаляване на температурата и повишаване на влажността);
 • по метода на сондажа (кладенците се правят с помощта на сондаж на дълбочина 50 см. При такова напояване не се образува почвена кора и структурата на почвата не се нарушава).
Поливане на ябълковото дърво

Можете да поливате ябълковото дърво дори от лейка, най-важното е, че дървото получава достатъчно количество вода

Всеки сезон има свои собствени характеристики на грижи, те се различават не само в нормите на поливане, името на приложените торове, но и в общите грижи, включително резитба.

Пролетна грижа

Пролетните работи започват през февруари. Да, не бъркам нищо. Факт е, че пролетното слънце може да навреди на кората, особено на младите дървета.

 1. Следователно първият етап от пролетните работи е варосането на багажника. Освен това тя е в състояние да предпази дървото от презимували вредители, които, събуждайки се, се втурват нагоре по ствола. Сместа за избелване може да бъде закупена от вашия специализиран магазин. Но е лесно да направите сами. Това ще изисква:
  • 300 г вар;
  • 2 с.л. л. канцеларски лепила;
  • 2 литра вода.
 2. Ако не сте премахнали падналите листа и плодове през есента, направете това в началото на сезона, за да предотвратите развитието на гъбични инфекции с пристигането на топлина.
 3. Подрязването се извършва от март до април. Чрез формирането на правилната корона на разсада, вие помагате на дървото да показва прилично ниво на добив в бъдеще. Подрязвайки зряло дърво, вие се отървете от излишното удебеляване, което намалява броя на плодовете. Изтънената корона се проветрява по-добре и се осветява от слънцето и това влияе върху добива, размера и захарността на плодовете и намалява честотата на разпространение.
 4. Предотвратяването на вредителите е един от най-важните етапи на пролетни грижи, защото предстои сезонът на плододаване и отслабеното дърво не може да покаже добри резултати. За да освободите ябълковото дърво от вредители, сложете затварящи колани по стволовете - това значително ще намали броя на пълзящите насекоми.

  Захващащ колан на дърво

  Захващащите колани могат значително да намалят броя на пълзящите вредители

 5. Също така провеждайте лечение срещу болести и вредители, като пръскате ябълковото дърво три пъти:
  • докато бъбреците набъбнат, когато температурата на въздуха достигне 4 ° C;
  • преди цъфтежа. Този период продължава от края на март до началото на април и се провежда с цел унищожаване на ларвите, които се хранят с пъпките;
  • 2 - 3 седмици след цъфтежа (средата - края на март). През този интервал кърлежите започват да се събуждат. Лечението ще помогне да се намали рискът от инфекция и да се развие устойчивостта на ябълковото дърво към различни патогени.
 6. През пролетта, веднага щом снегът започне да се топи, торенето е наложително. За да може ябълковото дърво да се събуди бързо и да започне да натрупва зелената маса, се използват торове, съдържащи азот. Подхранването може да се комбинира с първото поливане.

Има много препарати за лечение на градината. Например биологичните са нежни и вършат отлична работа с малък брой вредители или в начален стадий на болести:

 • Планзир;
 • Триходермин;
 • Битоксибацилин;
 • Пентафаг-С;
 • Лепидоцид;
 • Актофит.

Химикалите ви позволяват да потискате патогените и да се борите с вредителите в най-кратки срокове. Освен това пролетната обработка не представлява заплаха за човешкото здраве, тъй като има още много време преди реколтата. Но е необходимо да се спазва дозировката при приготвяне на разтвора и лични предпазни средства при пръскане. Най-често през пролетта градината се третира:

 • меден сулфат;
 • Урея;
 • Скоро;
 • железен витриол.

Ако сте планирали да направите ваксинация или бутонизация, тогава най-доброто време за тази процедура е май, когато започва активното движение на сокове.

Есенни грижи

Така горещото лято отмина, реколтата се събира и есенният сезон започва. Важно е по отношение на подготовката за предстоящата зима. Способността на ябълковото дърво да презимува и да зарадва с реколтата през следващата година зависи от това колко правилно се извършват есенните грижи.

Есенните грижи са подобни на пролетните грижи по отношение на операциите, но целите им са много различни.

Подрязване

Есенната резитба е санитарна. Счупените и изсушени клони трябва да бъдат премахнати, особено на болно дърво. Извършете процедурата с рязко отточен градински инструмент, който не забравяйте да дезинфекцирате всеки път.

Не чакайте температурата да падне под минусовата марка, изберете хубав, сух ден, така че температурата да не е по-ниска от 5 ° C, и започнете. Нарежете болните клони на здрава тъкан. Опитайте се да държите порязванията прави, без да изтърквате кората. За лечение на рани първо използвайте разтвор на меден сулфат (1 чаена лъжичка на 1 литър вода), след това използвайте градински лак. Такава обработка няма да позволи на инфекцията да проникне през среза в тъканта на дървото.

Есенна резитба на дървета

Санитарната резитба през есента ще освободи ябълковото дърво от ненужен стрес

Подрязването против стареене може да се направи през есента. Благодарение на нея старите ябълкови дървета получават възможност да се подмладят и да удължат периода на плододаване.

В допълнение към резитбата, не забравяйте да почистите стволовете на ябълковите дървета. За целта разстелете кърпа под дървото и използвайте пластмасово стъргало, за да отстраните старата ексфолирана кора, отлепете лишеите и мъховете. Опитайте се да действате внимателно, за да не навредите на дървото. Опитните градинари се захващат за работа след дъжд, за да избегнат повреди, но ако есента е суха, можете предварително да намокрите багажника с вода. Ако повредата не може да бъде избегната, използвайте градински лак, за да покриете рани и драскотини. Унищожете останките от старата кора.

Почистване на цевта

Почиствайте цевта само с пластмасов инструмент

След като багажникът бъде почистен, можете да започнете варосането.Есенното варосване ще унищожи вредителите, които са успели да оцелеят след почистване на багажника, и ще помогне на ябълковото дърво да избегне измръзване.

Варовик

След отстраняването задължителна процедура е варосането

Почистване на кръговете на багажника

След като листата паднат, пристъпете към обработката на кръговете на ствола. С помощта на специален градински инструмент - ветрило или обикновена гребла е доста лесно да се справите със събирането на паднали листа и плодове. Оставянето на органични отломки под ябълковото дърво не си заслужава; то ще служи като подслон за патогенни гъби и вредители. Но изпращането на събраната зеленина в купчината компост означава получаване на отлично биологично хранене през следващата година. Но не забравяйте, че само полезните листа и плодове са полезни за компост. Ако дървото боли, тогава изпратете събраните боклуци на огъня.

Колекция от паднали листа

Здравата зеленина и чистачите могат да бъдат безопасно компостирани

Поливане

Тази процедура е от значение, ако есента не се отдаде на валежите. И е важно почвата да се насити с влага, тъй като това ще попречи на замръзването да навреди на кореновата система на ябълковото дърво. Поливането е необходимо само след падането на листата. Ако ябълковото дърво не е изхвърлило листата си, обилното поливане може да предизвика по-нататъшен растеж, което ще се отрази негативно на зимуването. Температурата на въздуха трябва да бъде в рамките на 2 - 3 ° С.

Напояването с зареждане с вода е специално. Почвата трябва да бъде наситена на дълбочина 1 - 1,5 m. Следователно скоростта на напояване се различава от обичайната в по-голяма посока. И така, под една възрастна ябълка трябва да налеете от 10 до 14 кофи вода на 1 m². Младото дърво също се нуждае от много влага, но тъй като кореновата система все още не е пораснала достатъчно, тогава 4 - 5 кофи ще бъдат повече от достатъчни.

Предзимно поливане

Ако има нужда да се полива ябълковото дърво през есента, това трябва да се направи преди настъпването на слана

Но има и противопоказания за есенно поливане. Ако ябълковото дърво расте на тежки глинести почви, на слабо дренирани почви или в район с високо ниво на подпочвените води, тогава процедурата за зареждане с влага може да бъде противопоказана.

За да проверите дали имате нужда от обилно поливане преди зимата, направете прост тест. Изкопайте дупка между дърветата с дълбочина 30 - 40 см. Вземете почвата от дълбините и я стиснете в ръка.

 • ако почвата се руши, тогава е необходимо овлажняване;
 • поливане, но ще трябва да се направи около половината от необходимата норма, ако почвата се събере на бучка, но не оставя мокър отпечатък върху хартията;
 • възможно е да се изостави предзимната влага, ако почвата се образува в плътна бучка, която не се разпада, а върху хартията от почвата остава мокра следа.
Тестване на почвата за влага

За да не се объркате за необходимостта от поливане преди зимата, първо проверете почвата за влага

Есенно лечение на болести и вредители

Обработката, започната през пролетта, продължава през лятото, ако е необходимо. Но е необходимо и в края на вегетационния период. Като се има предвид, че реколтата вече е събрана, ябълковото дърво може да се третира с химикали с по-голяма концентрация. Именно есенната обработка ще донесе очаквания ефект, защото вече не е нужно да се страхувате от изгаряне на пъпки или листа.

По правило пръскането се извършва при сухо и тихо време с положителни показания на термометъра. Но ако е необходимо, можете да извършите обработка след първата слана.

 1. При гъбични инфекции лекувайте с меден сулфат (100 g на 10 L вода) или железен сулфат (500 g на 10 L вода).
 2. Черен рак - 3 - 5% железен сулфат или 1 - 3% меден сулфат.
 3. От струпясване - 3% разтвор на течност от Бордо или карбамид (700 g на 10 l).
 4. Лишей - обработка на ствола и скелетните клони с 5% разтвор на железен сулфат.
 5. Ябълков молец - 7% разтвор на урея.
Есенна обработка на градината

През есента могат да се използват по-концентрирани разтвори за лечение на ябълкови дървета.

Подхранване

Есенното подхранване помага на ябълковото дърво да укрепи дървото и да увеличи зимната издръжливост. Най-добре е да се прави в комбинация с поливане преди зимата. Това ще позволи на тора да се абсорбира равномерно в почвата.

За есенно подхранване не се използват торове, съдържащи азот! Те причиняват продължителен растеж на леторастите, като по този начин увеличават риска от замръзване на незряла дървесина. Най-добре през този период да захранвате ябълковото дърво с фосфор и калий. За да приготвите разтвор в 10 литра вода, разтворете 1 супена лъжица. л. всеки калиев тор и 2 с.л. л. всеки фосфор, съдържащ, например, суперфосфат. Посочената пропорция е достатъчна за 1 м² място на ствола на дървета за ябълкови дървета на възраст до 10 години. Ако дървото е по-старо от тази възраст, но нормата на торене трябва да бъде почти удвоена.

Любителите на биологични продукти могат да използват оборски тор или компост за копаене. За 1 m² трябва да добавите 5 - 6 kg от посочените вещества. Изкопайте с вили, за да не навредите на корените, в радиус от 1 - 1,5 м от ствола. Изкопа под короната на дълбочина не повече от 20 см. Извън короната - вече на щика на лопатата.

Торовете се внасят преди настъпването на слана. Трябва да се има предвид, че на ябълковото дърво ще са необходими поне 3 седмици, за да усвои въведените хранителни вещества.

Есенни торове

За есенно подхранване трябва да изберете специални торове без азот

Изолация на стъблото и кореновата система, защита от гризачи

Независимо от мразоустойчивостта на ябълковото дърво и региона, стъблата на младите ябълкови дървета на възраст под 6 - 7 години трябва да се увиват за зимата с дишащи материали - чул, дебел картон, смърчови клони, стръкове царевица и др. За допълнителна защита от гризачи отгоре може да се фиксира мрежа с фини мрежи. За възрастни ябълкови дървета се осигурява такава защита, ако зимите са много мразовити, ветровити и безснежни (но преди всичко трябва да знаете добре каква е долната граница на температурата, приемлива за сорта).

Материалите, които не дишат, не са подходящи. Под тях кората ще изгние и дървото може да умре.

Коренната област трябва да се мулчира с помощта на торфени или смърчови клони. Не е подходящ за мулчиране: паднали листа - влажна, изгнила зеленина е най-доброто убежище за патогени и вредители; слама или сено е отличен подслон за мишки, който със сигурност ще съсипе кората на дърветата и корените; пресен тор - може да изгори корени и долната част на багажника.

Височината на мулчиращия слой трябва да е достатъчна:

 • за зрели дървета - най-малко 10-15 см;
 • за млади ябълкови дървета - до 25 см;
 • в региони, където сланите падат до -35 ° C - 30 - 35 cm.
Защита на разсад от замръзване

За да предпазите разсада от замръзване, увийте го с дишащи материали

Особености на грижите за ябълково дърво в различни региони

Ябълковото дърво е много издръжливо дърво и предвид факта, че във всеки регион се засаждат само зонирани сортове, се прилагат общоприетите правила за грижа за дърветата.

Но въпреки това, колкото по-студен е регионът, толкова по-трудно е за ябълковото дърво, което означава, че грижите за него се променят донякъде.

 1. Ако разгледаме Крим, Краснодарска територия и Ростовска област, тогава целият цикъл на напускане от пролетта до есента се повтаря напълно. Особено внимание се отделя на поливането. Засаждането в тези региони е за предпочитане през есента.
 2. Средната зона на Русия, включително Московска област, също не е особено различна по отношение на напускането. Могат да възникнат нюанси поради преобладаването на дерново-подзолисти почви, които имат ниско плодородие. Правилно подготвената яма за засаждане и нанесените навреме торове ще помогнат за коригиране на ситуацията. Възможно е също да има трудности с повишената киселинност на почвата, но този проблем може лесно да бъде отстранен с варуване.
 3. Поволжията са твърде сухи. При тези условия разсадът и зрелите ябълкови дървета трябва да получават достатъчно влага. Правилната грижа ще помогне да се запази нормалното ниво на влага в почвата - след поливане, почвената кора се счупва чрез леко разхлабване, а мулчирането предотвратява прекомерното изпаряване на влагата. В допълнение, в региона, молецът често разваля реколтата, така че предотвратяването на вредителите трябва да бъде под контрол.
 4. В Урал и Сибир климатичните условия не се отдават. Тук и лятото, не само е кратко, но и готино. И какво можем да кажем за зимите.Но по тези места растат ябълкови дървета. Разбира се, предпочитание се дава на сортове с висока зимна издръжливост и плододаване в ранните и средните периоди. Засаждането се извършва през пролетта. Като се имат предвид силните ветрове, разсадът е обвързан старателно с опората. Под плодоносните клони се поставят опори, за да не се счупят. Подрязването се извършва в края на май или дори в началото на юни, когато се появява зона на ново израстване. Освен това при сурови климатични условия се прави разрез на страничен клон. Короната е оформена в строфа (пълзяща) или в строфа-храстовидна форма.

  Дърво с подпори за клони

  В региони със силен вятър под ребрата трябва да се поставят подпори под клоните.

Размножаване на ябълково дърво

Има много начини за размножаване на ябълково дърво. Има доста прости, но има и сложни, които професионалистите могат да направят. Ще се опитаме да разгледаме всеки метод поотделно.

Как да се размножава без ваксинация

Тези методи са подходящи дори за неопитни градинари, тъй като не изискват специални умения.

Семена

Този метод се използва главно при създаване на нови сортове и при отглеждане на подложки. Ако ябълково дърво расте във вашата градина от семе, това ще бъде дива игра, тъй като няма да наследи характеристиките на майчиното дърво. Но отглежданите от ябълкови семена са трайни и перфектно се адаптират към климатичните условия.

 1. През есента приберете зрелите семена от узрелите плодове.
 2. Изплакнете ги, за да ги освободите от остатъците от пулпа и сок, изсушете няколко дни при стайна температура.
 3. За пролетна сеитба стратифицирайте. За целта поставете семената в съд с мокър пясък и ги поставете в хладилника за седмица-две.
 4. Засейте излюпените семена в торфени саксии, като използвате почвена смес, състояща се от градинска пръст и торф. След това, когато се появят разсад, ги засадете в градината с саксиите.
 5. Процесът на стратификация може да се извърши по естествен начин. Пригответе канали с дълбочина 2 см и засадете семената в тях на разстояние 20 см едно от друго. Поръсете със земя и мулч. Издънките ще се появят през пролетта.

Разсадът се наблюдава през целия сезон, като се премахват слабите растения или тези с малки листа и скъсени клони. Останалите се трансплантират на постоянно място след една година, прищипвайки централния корен. Когато стъблото на разсада има диаметър на молив, се счита за подходящо за окулиране с око или пъпка.

Разсад от ябълки

Ябълково дърво от семена - съвсем истинско, наистина дълго

Резници

Резниците обикновено се събират през лятото през юни, но не по-късно от август. В този момент интензивното развитие на леторастите завършва. Трябва да отрежете резниците рано сутринта и в деня, в който ще извършвате вкореняване.

На събраните издънки използвайте само средната част, като направите 2 разфасовки с остър нож. Долният разрез на резника трябва да се направи директно под последната пъпка, като се отстранят всички листа по дължината на задълбочаването. Горна - над горния бъбрек. Нарежете останалите горни листа наполовина, за да намалите изпарението. Подготвената дръжка може да бъде засадена на открито или в специална оранжерия, като се задълбочава с 1 - 2 см, не повече.

Как да вкореним правилно зелените резници - видео

Корени резници

Този метод се прилага за неприсадени преди това дървета. Именно от тях се получават самокоренени растения, които запазват свойствата на родителя по-пълно от присадените. От коренови резници се получават трайни ябълкови дървета, които понасят добре тежки зими. Дори ако надземната част е замръзнала, тогава през пролетта от корените ще расте отново.

По-добре е да се вкореняват издънки от млади дървета, тъй като старите резници се вкореняват по-слабо. Времето за прибиране на кореновите резници е пролетта, периодът преди разпадането на пъпките. След засаждането трябва да се спазва правилното поливане - почвата не трябва да изсъхва, но и да не се овлажнява. Поради това често се използва мулч, който се разпространява на 5-сантиметров слой в кореновата зона. Ако процесът е преминал добре, то до есента ще имате отличен разсад.

Получаване на разсад от ябълки от коренови резници - видео

Слоеве

Този метод се състои в това, че през есента ябълковото дърво се засажда под ъгъл, така че долните клони да докосват земята. Подходящи са и храстовидни форми на ябълкови дървета.

Наклонено дърво

За да се получи наслояване, дървото трябва да бъде засадено под ъгъл.

През пролетта клонките, които са близо до почвата, се закрепват на повърхността с метални скоби. По време на вегетационния период, издънките, които растат от тях, постоянно се изпръскват, за да стимулират процеса на образуване на корени. Следващата пролет остава само да се разделят готовите за засаждане слоеве с помощта на секатор.

Закрепване на издънки на земята

За да закачите клонката на земята, имате нужда от железни скоби.

Въздушно наслояване

Такъв метод на възпроизвеждане, който е познат на много стайни растения, се прилага и върху ябълковото дърво. Тази техника се основава на способността на растението да образува корени от увредения камбиев слой.

Огледайте короната и изберете няколко плодни клона без разклоняване. Нарежете кората и камбиалния слой в кръг, след което, отстъпвайки от първия отрязък с няколко сантиметра, направете втория. Внимавайте да не повредите дървото, отлепете кората между разфасовките. Нанесете всяко образуващо корен съединение върху откритата част от дървото и след това покрийте тази област с мокър сфагнумов мъх или кокосови влакна. Увийте горната част с найлонова торбичка и закрепете краищата с въже или тиксо. След месец и половина на мястото на отрязване се образува коренова система. За да засадите готовия въздушен слой в почвата, остава само да отрежете клона под образуваните корени.

Възпроизвеждане чрез наслояване - видео

Размножаване чрез присаждане

Тези методи изискват определени умения. Ако сте начинаещ градинар, тогава можете да помолите опитен приятел да предложи или извърши първата процедура вместо вас.

Присаждане чрез пъпкуване на склад

Процедурата се провежда през лятото. От избрания сорт ябълка се изрязва добре развита едногодишна клонка. От него се отстраняват всички листа, но се оставят дръжки. След това с помощта на остър нож се отрязва готова за отглеждане пъпка с парче кора. Върху почистеното стъбло на запаса се прави Т-образен разрез, в него внимателно се вкарва бъбрек и се увива със специална лента за пъпки.

Колко лесно е да се ваксинирате (начинаещи) - видео

Присаждане на цепнатини

Този метод може да се изпълнява през целия вегетационен период, но най-доброто време е пролетта. Малките клонки са най-лесни за засаждане.

 1. Изберете запас (див, клон или ствол), почистен от прах, мръсотия, стара кора. Дивечът се изрязва на височина 10-15 см от повърхността на почвата. Клон или ствол се отрязват в зависимост от ситуацията. Разрезът е добре почистен. Под разреза не трябва да има дефекти (провисване, пукнатини), тъй като те ще попречат.
 2. Запас с малка дебелина се разделя с остър нож на дълбочина 4 см. Ако се предполага, че присаждането е върху клон с голям диаметър или пън, тогава ще е необходим трион или брадвичка.
 3. Прилепът се приготвя веднага. Бере се по такъв начин, че поне 4 очи да останат над мястото, където се комбинира с потомка. Долната част на издънката се изрязва с клин, дължината му трябва да съвпада с дължината на разцепването.
 4. Приготвеният потомък се вмъква в подложката, така че камбиалните слоеве се комбинират. Но на върха на ставата трябва да се остави малка площ от гола дървесина, за да се подобри сливането на издънката и подложката.
 5. Ако присаждате на пън или дебел клон, тогава се поставят 2 резници на противоположните ръбове.
 6. Отворените места за присаждане се обработват с градински лак и след това се увиват плътно със специална лента.

Присаждане на градински дървета с резници в сплит - видео

Възможни нарастващи проблеми

Както вече беше отбелязано, ябълковото дърво е доста непретенциозно дърво. Но понякога, дори и за опитни градинари, нещо може да се обърка. И това няма нищо общо с лошите грижи. Почвените и климатичните условия често са причина за проблеми. Въпреки че не може да се изключи и човешкият фактор.Ако разгледаме всеки отделен проблем, тогава може да има няколко причини за появата му. Ето защо, преди да пристъпите към поправяне на ситуацията, анализирайте всички възможни варианти.

Нарастващи проблеми и тяхното отстраняване - таблица

ПроблемЗащотоЕлиминиране
Ябълковото дърво не расте добреОснованията са твърде близки
вода.
 • Засадете ябълкови дървета на изкуствени хълмове.
 • Купете разсад за средно големи и

слаби подложки.

Неподходящи почви.Ако ябълковото дърво е засадено в неподходяща почва
(пясъчници, глинести, подзолисти), от които се нуждаете
правилно подгответе ямата за засаждане. Тя
трябва да бъде малко по-голям, в
разлика от стандартната.

 • Ако почвата е глинеста, дъното на ямата се полага

дренаж.

 • Торфът се добавя към песъчливи почви за

задържане на влага и повече хранителни вещества
вещества.

Нискокачествен посадъчен материал.Когато избирате разсад, обърнете внимание на него
коренова система, липса на механична
щети и следи от болестта. Дървото трябва да бъде
зониран.
Неспазване на правилата за кацане и напускане.Ако сте засадили разсад неправилно и не
грижи се за него, тогава ябълковото дърво може дори
загиват. Осигурете на растението подходящи грижи.
Ябълковото дърво не падна
зеленина за зимата
Прекомерно поливане през есента.Прекомерното есенно поливане може да удължи процеса
растителност. Ето защо, ако почвата под ябълковото дърво
достатъчно хидратирани по много причини
(обилни валежи, в близост до това растат реколтата
често се полива), не поливайте преди зимата
напълно или го изхвърлете.
Младо ябълково дърво.Това явление често се наблюдава при младите растения,
защото те произвеждат повече растеж
вещества и по-късно се пенсионират. Засаждане на разсад
не прекалявайте с торовете, може да се окаже
дълготраен растеж.
Прилагани азотсъдържащи торове
през есента.
Есенните торове трябва да съдържат фосфор и
калий, тъй като азотът помага за удължаване на периода
растителност.
Липса на плодМладата възраст на ябълковото дърво и неговото
ранна зрялост.
Преди да купите сорт, не забравяйте да го проучите.
характеристики, които включват времена за влизане
през периода на добива.
Няма опрашване.Присъствие в радиус от 50 - 60 м от вашата ябълка
опрашител, подходящ за времето на цъфтеж, ще коригира
ситуация.
Старо дърво.С възрастта добивът на ябълковото дърво намалява.
За да удължите времето на плододаване на любимото ви дърво,
извършете резитба против стареене.
Кората се белиИзмръзване или слънчево изгаряне.Задължително направете пролетно и есенно варосване.
Кората бръмбар стартира.Ако откриете входни дупки в дърво и
прахът, който пада от тях, е следите от корояд.

 • Отлепете обелената кора.
 • Лекувайте с лекарства (Confidor, Antizhuk)

според инструкциите.

Защо ябълковото дърво не дава плодове - видео

Ябълковото дърво е украса на всяка градина. През пролетта изпълва въздуха с деликатен аромат, а през есента щедро се представя с реколтата. Приятелството с дърво е много просто - просто трябва да следвате простите правила за грижи. И също така се опитайте да бъдете внимателни, за да помогнете навреме на ябълковото дърво, ако има някакви трудности при отглеждането.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.