Как да предпазим ябълково дърво от мишки и как да го възстановим в случай на тежки повреди

След края на летния сезон е необходимо да се подготви ябълковата градина за зимата. Всеки градинар знае: през студения сезон плодните насаждения могат да страдат не само при силен студ или размразяване. Мишките причиняват значителна вреда на дърветата. Малките дървета са особено уязвими: вредителите гризат стволовете и корените си. Любимата храна на мишките са ябълковите дървета, кората на които има мека структура и за разлика от костилковите овощни култури не е горчива. Гризачите са най-активни в края на зимата - началото на пролетта, когато в търсене на храна извършват масивни нашествия на ябълкови дървета, като сериозно увреждат кората около ствола, което често става причина за смъртта им. Ето защо една от основните задачи на градинарите е да предприемат защитни мерки през есента и ако дърветата са повредени от мишки, да приложат ефективни спасителни методи.

Защо мишките увреждат ябълково дърво опасно?

Гладни мишки, влезли в градината, гризат кората на дърветата, излагайки болестта. В резултат на това соковият поток се нарушава, което води до постепенно изсушаване на растенията.

Дърво, нахапано от мишки

Гладни мишки, хапайки кората, лишават дървото от защитната му броня

Освен това такива дървета стават по-уязвими към болести и вредители. С леки повреди на багажника ябълковото дърво може да бъде възстановено.

Видео: мишки, изгризани на ябълково дърво

Но ако мишките гризат силно корените, оставяйки само тънки струни от тях или са направили много движения в тях, дървото ще започне да избледнява и в крайна сметка ще умре. Невъзможно е да го възстановите; той ще трябва да бъде заменен с нов разсад.

Мишката гризе дърво

Мишката гризе кореновата шийка, гризе корените

Как да предпазим ябълково дърво от мишки

Защитата на ябълковите насаждения от атаки на мишки през студения сезон трябва да се погрижи предварително, като се използват ефективни техники и налични средства.

Предпазни мерки

През есента трябва да подредите нещата в сайта - мишките обичат да се крият в паднали листа, да правят дупки в него. След прибиране на реколтата, върховете и другите растителни остатъци трябва да бъдат събрани и поставени в кутията за компост и плътно покрити с капак. Опаднали листа от дървета, сухи клони след подрязване трябва да бъдат изгорени. Необходимо е също така да се изкопае почвата в близкостоящите кръгове, като се обърнат слоевете земя и не се разбиват буци.

Подслон за компостна яма

Всички растителни остатъци през есента трябва да се поставят в компостна яма и да се покрият плътно

Изплашете с миризми

Правилното използване на миризливи вещества също ще помогне да се освободи градината от мишки. Животните имат много развито обоняние и някои миризми ги плашат. Забелязвайки норки на мишки, можете да поставите парчета памучна вата, напоена с амоняк, керосин, ментово масло или настойка от бъз Изплашва полевките и миризмата на кориандър. През пролетта си струва да засеете това растение в градината, след което изсушете събраните съцветия и ги разнесете под ябълковите дървета.

Масло от мента от мишка

Ментовото масло отблъсква мишките със силния си аромат

За да предпазя дърветата от мишки, използвам Pugach. След като изпробвах много средства, се спрях на това решение. Със смес от катран и креолин насищам парцалите и ги излагам в градината. Подновявам импрегнирането от време на време. Привлича ме не само ефективността на лекарството в борбата с гризачите, но и възможността да го използвам в присъствието на животни.

Наркотикът Pugach

Pugach е течен агент с остър мирис за отблъскване на гризачи

Използване на варовик и шпакловка

Стволовете и скелетните клони трябва да се варосат с градинска боя с добавка на миризливи вещества, като се използва спрей или широка четка. Въпреки това, миризмите от такава белина бързо се изпаряват, така че е по-ефективно да покриете дървото с гъсти смеси, съдържащи компоненти, които гризачите не харесват: нафталин, рибено масло.

Варосване на дърво

Варосването с добавени миризми не позволява на мишките да се доближат до дървото

Има много рецепти. Например, смес се приготвя от сапун за пране (1,5 кг), растително масло (1 л), нафталин (150 г) и терпентин (200 г). Можете да смесвате нафталин с рибено масло (1: 8). Полученият състав е гъсто намазан с клони или напоен с парчета плат и се разстила около дърветата. Но тази импрегнация ще трябва да бъде подновена, след като падне сняг. Глинено покритие (2 кг), смесено с 5% разтвор на санлизол, също надеждно предпазва ябълковото дърво от мишки.

Авторът на тези редове забеляза, че през гладните години мишките гризат кората, въпреки белината. Освен това често есенните дъждове лесно отмиват всякакви покрития. Затова първо връзвам стволовете на ябълковите дървета с теглич, а отгоре вече нанасям шпакловка.

Подвързване на плат

Препоръчително е да увиете ствола на дървото с материал, преди да нанесете шпакловка

Лечение с фунгицидни препарати

Третирането на овощната градина с разтвор на фунгицид (меден сулфат, смес от Бордо), който мирише неприятно за мишки, също ще помогне. Такова пръскане не само ще изплаши гризачите, но и ще унищожи вредните насекоми, ще предотврати появата на гъбични инфекции. След като листата паднат при сухо спокойно време сутрин или вечер при температура на въздуха +50От короната и кръга около ствола се извършва пръскане с разтвор на меден сулфат (100 g \ 10 l). За млад растеж са достатъчни 2 литра течност, за плододаващо дърво - 10 литра.

Пръскане на ябълковото дърво

Пръскането на ябълковото дърво с фунгициди не само ще изплаши мишките, но и ще предпази от вредни насекоми

С пристигането на първата слана ябълковите дървета могат да бъдат третирани с 1% разтвор на смес от Бордо. Чувствайки неприятна миризма, гризачите ще стоят далеч от овощните насаждения и късните часове на обработка ще запазят ефективността му за дълго време.

Мулчиране на почвата

Кръгът около багажника трябва да бъде покрит с дървени стърготини, напоени с маслен разтвор на креолин (1 чаена лъжичка \ 1 литър слънчогледово масло), 5% разтвор на санлизол. Жълтурчето е добро средство за мулчиране - ако мулчирате почвата под ябълковото дърво със стъблата, листата и корените на жълтурчето, мишките ще го заобиколят.

Мулчиране на ябълково дърво

Кръгът на багажника през есента трябва да бъде покрит със слой мулч, към който се добавя креолин или санлизол

Разтвор на креолин на маслена основа, нанесен върху дървета, не само отблъсква гризачите, но и лекува увредените участъци по кората, предпазва от вредното въздействие на неблагоприятното време, от инфекции и вредни насекоми.

През зимата е препоръчително да разглеждате мястото от време на време, особено след обилен снеговалеж, отърсете снега от клоните и го стъпкайте добре около стволовете, за да затворите дупките на мишката и да попречите на гризачите да стигнат до корени.В същото време е необходимо да се изследват дърветата и ако се установят повреди, да се предприемат спешни действия.

Тъпчещ сняг

През зимата натъпчете снега около ябълковите дървета, за да предотвратите достъпа на мишки до корените.

Каишка за цев

Връзването с какъвто и да е защитен материал ще помогне да се предпази кората на дърветата от зъбни животни. Преди замразяване стволовете на младите ябълкови дървета се увиват с нетъкана влага и дишаща агрофибърна светлина - лутрасил, спанбонд.

Нетъкан подслон

Багажникът на ябълковото дърво е покрит с дишащ лек материал за зимата

Покривният материал също е подходящ, но в този случай багажниците предварително са обвързани с мека кърпа, така че да няма пропуски. След това обвиват дървото с покривен материал и го фиксират с канап или тел. Защитният материал трябва да прилепва плътно към ствола, в противен случай в празнините може да се натрупа влага и при минусови температури дървото бързо ще замръзне. Долният ръб на покривния материал трябва да бъде заровен в земята, така че пъргавите полевки да не изкопаят тунел и да повредят корените на дървото. С настъпването на пролетта тъмният покривен материал, който привлича слънчевите лъчи, бързо се отстранява.

Покривен материал за покриване на багажника

Можете също да покриете ябълковото дърво с покривен материал, но първо трябва да увиете багажника с нетъкан материал

Много градинари използват найлонови чорапогащи за връзване на стволовете на ябълковите дървета, които позволяват на въздуха и водата да преминават добре. Такава сбруя, напоена с керосин или дизелово гориво, няма да позволи на мишките да се приближат до площадките за кацане.

Връзване на чорапогащи от дърво

Дори найлонови чорапогащи се използват за връзване на стволовете, но ако покриете с тях само долната част на багажника, с висока снежна покривка, мишките могат да повредят кората

Използват се и смърчови клонки, насочващи иглите надолу. И така, че пъргавите животни не могат да стигнат до кореновата шийка, те гребят земята близо до смърчовите клони.

Увийте смърчови клони

Градинарите използват смърчови клони за защита на овощните дървета, като обвиват стволовете с тях, така че иглите да сочат надолу

Видео: как да спасим ябълково дърво от мишки

Летните жители дори приспособиха пластмасови бутилки за връзване на багажници. Те отрязват дъното и горната част, разрязват ги по дължина и ги поставят върху стъблото, като задълбочават основата на долната бутилка в земята. Бутилките се поставят на няколко нива, като ги закрепват с плитка. Но при размразяване такъв подслон трябва да бъде премахнат: под пластмаса, която не позволява влагата да премине, кората може да подкопае.

Пластмасови бутилки за защита на цевта

Обикновените пластмасови бутилки ще помогнат за предпазването на ствола на ябълковото дърво от острите зъби на мишките

Ограда на дървета

За да се защитят площадките от гризачи, се монтират огради. Около дървото се прави покривало от телена тъкан, като задължително се заравя на 40 см в земята, като се има предвид, че мишките копаят дупки на дълбочина около 20 см. Само металната мрежа трябва да бъде с малки клетки, така че пъргавите животни да не се плъзгат през тях. Подходяща е и пластмасова мрежа, най-важното е, че капакът трябва да покрива багажника на височина 1,5 м. Въздухът и слънчевата светлина могат лесно да проникнат през решетката към растенията, което предотвратява развитието на обрив от пелени и заболявания.

Мрежа за ограда на дървета

Дупките в металната мрежа трябва да са много малки, в противен случай малки животни бързо ще се втурват през тях

Видео: защита на мрежа от ябълково дърво от мишки

Отровна стръв

Можете да се отървете от гризачи на сайта, като използвате стръв с отрова. Готови примамки Rat Death, Nutcracker се поставят в градината на интервали от 2 м под покривало от картон или калай. Агентите причиняват 90% смърт на мишки след 4-8 дни.

Efa Mouse Lure

Хранителната примамка Efa е силно годна за консумация, тъй като е направена от зърнени храни с използване на ароматни хранителни добавки - продукти, обичани от гризачи - ядки, месо, шоколад

Бързо действа върху гризачи и буря. Примамката се състои от восъчни брикети, които не се накисват под въздействието на влага. След прилагането на отровата популациите на гризачи изчезват напълно. Но трябва да бъдете много внимателни, когато използвате отровни примамки. През летните вили, където има домашни любимци, е по-добре да използвате безвредното лекарство Bacterontsid. Гелът, смесен със зърно на пара, се поставя в дупки (1 чаена лъжичка) или под дървета.Биологичният препарат започва да действа в рамките на 20 минути: след като попадне в стомаха на животните, той причинява коремен тиф и последваща смърт.

Примамка буря

Гранулите от буря имат неравни ръбове, като по този начин провокират мишките да ги дъвчат

Можете да се справите без химикали, като приготвите стръв от захар, брашно, цимент (или гипс). Добавям няколко капки нерафинирано растително масло към сместа и я подреждам под заслона на пасажите на мишката, близо до дърветата. Слагам съдове с вода до него. След като чуе миризмата на масло, животното определено ще изяде стръвта. Гипсът в стомаха му ще се втвърди, причинявайки смъртта му.

Готварска примамка за мишка

Стръвта за мишка е лесна за приготвяне самостоятелно чрез смесване на захар, брашно и гипс

Прилагане на ултразвук

Ефективен в борбата срещу гризачи и ултразвукови агенти. Технологията за акустично изплашване е най-безопасната. Устройствата генерират звуци с определена честота, които не се възприемат от човешкото ухо, но имат плашещ ефект върху мишките. Гризачите не могат да издържат дълго време на ултразвук и скоро напускат градината. Акустичните устройства обаче не са евтини, комплект батерии издържа един месец, а звуковият сигнал на открито отслабва.

Репелер за мишки

Репелерът е в състояние да накара гризачите да почувстват безпокойство, страх, страх и да ги принудят да напуснат територията

Как да спасим ябълково дърво, повредено от мишки

Активността на гладните гризачи се увеличава в края на зимата и ако при инспекция на дървета в началото на пролетта се забележи миши вредител, трябва да се предприемат действия незабавно.

Ябълково дърво, повредено от мишки

Колкото по-скоро се лекуват раните на ябълковото дърво, толкова по-бързо ще протече процесът на възстановяване

Градинска смола за повредени дървета

При леки наранявания се използват медицински превръзки. Предварителните рани се почистват старателно от мъртви части и се дезинфекцират с 1% разтвор на меден сулфат, 3% разтвор на смес от Бордо. След това се полага тънък слой шпакловка, за да се предотврати преждевременно изсъхване на повърхността на раната и да се предотврати навлизането на насекоми и патогени в дървесината. Отгоре те трябва да завържат повреденото място с филм или градинска превръзка.

Градинска превръзка

С помощта на градинска превръзка, изработена от пролипропилен, можете да защитите повредените участъци от кората

Като шпакловка градинарите най-често използват градински вар, екологичен продукт, който може да се купи в магазин или да се приготви сам от восък, колофон и мазнина. Восъкът запечатва пукнатините, предотвратявайки навлизането на влага в рани. Колофонът придава лепкавост, позволявайки на шпакловката да залепне плътно за дървото. И благодарение на наличието на мазнини, var не се напуква. Колофонът, мазнината и восъкът се вземат в съотношение 1: 1: 2 и, разтопени отделно и след това смесени, те бавно се изсипват в студена вода. Изваждат готовата смола след втвърдяване и преди употреба се загрява, докато омекне. Восъкът може да бъде заменен с терпентин.

Градина вар

Garden var е ефективно средство за заздравяване на рани по дърветата

Ако покриете повреденото място с твърде дебел слой градински лак, дървото под шпакловката след известно време ще изгние.

В допълнение към градинския лак, глинената бърборене се използва за заздравяване на повредената кора. Към глината се добавя оборски тор (6: 4) и след смесването се нанася върху раната със слой не повече от 3 см. След това те се увиват с кърпа (не синтетична!), За да се предотврати разпадането на шпакловката или отмит от дъжда. Върху тъканта те отново са покрити с глинена каша. Постепенно материалът под глината се разпада, без да оставя следи по стената върху дървото. На следващата пролет бърборенето се измива с вода, раната вече е заздравяла.

Клей беседник

Почитан от времето начин за заздравяване на рани е прилагането на глинени говорители върху тях.

Биобалмите, градинските мехлеми, широко представени в специализирани магазини, също имат лечебен ефект. Но преди да ги използвате на сайта, трябва внимателно да прочетете инструкциите.

Видео: лечение на повредени ябълкови дървета през пролетта в страната

Използвам паста RanNet за стерилизация и заздравяване на рани по овошки.Съдържа биологично активни компоненти, които допринасят за бързото заздравяване на дървесината. Нанасям паста върху почистената повредена зона на дървото с четка. Той прониква дори през малки пукнатини и прилепва добре към повърхността, образувайки силно покритие, което прилепва към дървото дълго време и не се напуква.

Паст-замазка Rannet

Шпакловка RanNet дезинфекцира и лекува повредени участъци от дървото

Присаждане на мост за тежки наранявания

Използването на медицински превръзки е ефективно само при леки рани. В случай на тежки повреди, когато след мишата диверсия кората започне да отмира и стволът изсъхва под нея, ще са необходими по-радикални мерки. Намерените през зимата рани трябва бързо да бъдат покрити с фолио и отгоре увити със спанбонд за изолация. За да се спаси дърво с пръстеновидна рана, през пролетта се извършва присаждане на мост.

Присаждане на мост

Присаждането на мост може да спаси повредено дърво

Инструкция стъпка по стъпка

 1. Повреденото място се почиства до здрава дървесина и се обработва с дезинфектант.

  Обелване на кората

  Преди инокулация, зоната, повредена от мишки, трябва да се почисти

 2. Присадният материал се събира предварително през есента или пролетта преди началото на соковия поток. Силните издънки от миналата година се нарязват на парчета с 5 см по-дълго от повреденото място. Присадката от двете страни трябва да има наклонени прорези с ъгъл от 10-15 градуса.

  Присаждане на миди

  Резниците от двете страни се изрязват под ъгъл от 10-15 градуса

 3. Т-образни разрези се правят върху кората отгоре и отдолу на голото място и в тях се вкарват резници, като не забравяйте да запазите посоката на растежа им.

  Т-образни разрези в кората

  На кората се правят Т-образни разрези, в които се вкарват резници

 4. Единият край на издънката трябва да се вкара в долния разрез, като много внимателно се отклонява кората, а другият в горния. И така в кръг.

  Инсталиране на резници под кората

  Резниците се поставят в разфасовки, направени в кората

 5. Броят на резниците зависи от диаметъра на багажника. За тънка фиданка са достатъчни 2 моста, за по-дебело дърво са необходими 6-8 парчета.
 6. Краищата на издънката трябва да прилепват плътно към дървото, в противен случай резниците няма да пуснат корени.
 7. Можете да фиксирате мостовете с канап, фолио, мазилка. И тогава е необходимо мястото за присаждане да се покрие с градински лак или друга шпакловка и да се увие с фолио.
Присаждане на мост на възрастно дърво

За възрастно дърво ще са необходими 6-8 моста, които трябва да бъдат фиксирани с канап

Ако ваксинацията е била извършена правилно, присадките ще пуснат корени и след месец трябва да премахнете колана, в противен случай под него може да започне гниене. Издънките, които започват да поникват от пъпките на резниците, трябва да бъдат премахнати. Постепенно мостовете ще се удебелят и ще се затворят напълно по целия диаметър на багажника.

Видео: присаждане на ябълково дърво с мост

Метод за присаждане на кора

Опитните градинари, когато са сериозно повредени, засаждат здрава кора на открито място. Това се прави в началото на пролетта, преди началото на вегетационния период. Отстранено парче кора от непокътнат клон се нанася върху повърхността, почистена от неравности. Пластирът се инсталира, като се вземе предвид посоката на растеж върху донора и се фиксира с електрическа лента, хващайки 5 см и здрава част от кората.

Присаждане на кора

Повредената зона се почиства от нередности преди присаждането на кората

За да може по-бързо да се възстанови отслабеното дърво, е необходимо да се погрижим за неговото насищане с влага и добро хранене. През есента намотката се премахва. Ябълковото дърво обаче няма да се развива твърде интензивно в бъдеще, случаите на заболявания ще зачестяват и няма да има пълноценно плододаване.

Багажник с обратно изрязване

След масивна инвазия на мишки, силно нагризано ябълково дърво може да бъде спасено само чрез отрязване на ствола за обратен растеж, което трябва да се направи преди началото на вегетационния сезон. Дървото се изсича до здрава дървесина, но винаги над кореновата шийка. След резитбата остава пън с по-голяма или по-малка височина и за да не расте през пролетта, мястото на среза се покрива с катран. Дърво с мощна коренова система бързо ще отглежда нови издънки.

Обратна резитба

След подрязване, трионът се покрива с градинска смола

Този метод обаче е подходящ за дървета на възраст над 5 години със силна коренова система. Изрязването на багажника няма да помогне на младите дървета с недостатъчно развити корени. Повредените ябълкови дървета трябва да бъдат изкоренени и заменени с нови разсад.

Мишките убиха дървото

Мишките могат да убият младо дърво, като сериозно увреждат тънкото стъбло

Възстановяване на ябълково дърво с повредени корени

През зимата мишките, в търсене на храна, правят движения в насипния сняг и гризат корените на ябълковите дървета. Ако кореновата система е сериозно повредена, дърветата през пролетта могат просто да паднат на една страна. Вече не е възможно да ги възстановите. Но ако поне някои от корените са оцелели след убийствената саботаж, трябва да се опитаме да спасим дървото.

Малки гризачи, които търсят храна

В търсене на храна малки гризачи правят движения в дебелината на снега и по тях се изкачват до корените на дърветата

Веднага след като снегът се стопи и почвата се затопли, е необходимо да освободите корените от земята, да изядете изядените корени с 0,02% разтвор на хетероауксин, стимулант, отговорен за ускорения растеж, и да ги напудрите с дървесна пепел. След това ги поръсете с пръст, смесена със суперфосфат (300 g) и пепел (3 L). След уплътняването на почвата стволът трябва да бъде завързан за колче и 80% от клоните да бъдат отрязани. Тази резитба е необходима за балансиране на корените и короната.

Ябълково дърво с повредени корени

В ябълково дърво с повредени корени, повечето клони се отстраняват, оставяйки не повече от 20% от тях в короната

В близост до дърветата и в откритите дупки на мишки трябва да се поставят парчета парцали, напоени с ароматни разтвори на креолин, формалин, отблъскващи гризачи. При добри грижи дървото ще пусне нови корени през сезона, короната ще се формира, постепенно ще се възстанови и ще дава плодове в продължение на много години.

Малките гризачи, въпреки малкия си размер, носят голяма вреда на ябълковите градини. Дърветата могат да умрат след миши саботаж. За да се предпазят плодните насаждения от неканени гости, е необходимо да се извърши превантивна работа, като се използват всички съвременни средства. Е, ако мишките въпреки това влязоха на мястото и повредиха ябълковите дървета, трябва да се вземат всички мерки навреме, за да ги спасят.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.