Едроплодна и сладка череша Spunk, непретенциозна и устойчива на болести

Нещо горещо, знойно произлиза от името на сорта череша Шпанка. Испания е криптирана в него, цветът на зрънцето наподобява кръвта на бикове, ранени в бикоборството, сладкият вкус с приятна киселост връща спомени за страстната Кармен. Рядка градина на юг се справя без разпространение на дървета, като дава лека сянка и реколта от необикновени сочни плодове.

Историята на появата на сорта Шпанка

Известно е, че черешите произхождат от сладки череши. И двете имат своите предимства. Но хибридите от череша и череша се оказаха още по-добри, не напразно ги наричаха херцоги. "Херцог" означава херцог, а статутът на получените хибриди е благороден, съответстващ на техните специфични качества.

Череши в ръка

Шарени плодове големи и сладки

Остава загадка, в резултат на кръстосването на кои сортове череши и череши се оказа Шпанка, който го нарече успешен хибрид, но според описанията Шпанка е известна в Украйна от повече от двеста години. Благодарение на отличния си вкус, добив и устойчивост на болести, сортът череша Shpanka триумфално се разпространява по-нататък в южната част на Русия и Молдова. Шпанка стигна и до Централна Азия. Работата на животновъдите по зонирането на Шпанки не спира, сортът Шпанка Брянск вече е регистриран в Държавния регистър.

Описание на сорта

Дървото е високо, може да достигне шест метра, но са описани и дървета с височина до десет метра, което затруднява грижите за сорта и реколтата. Короната е широка, кръгла, не много плътна и листна. Тънки, чупливи, като всички череши, издънките се простират от багажника под прав ъгъл. Листата са овални, големи, напомнят повече на череша. Цветовете са бели, събрани в съцветия от две или три. Прашниците на тичинките се издигат над стигмата на плодника, но сортът е частично самоплоден. Нуждае се от опрашители.

Шпанка черешови цветове

Цветята на шпанки се събират в съцветия от две или три

Плодовете са големи, средното тегло на плодовете е 4-5 г. Кожицата е малко по-лека от черешата, с едва забележим вентрален шев. Плодовете са леко сплескани по форма, лесно се отделят от дръжката. Пулпът е много сочен, по-лек от кожата, сладко-кисел. Костта лесно се отделя. Вкусът зависи от това къде расте дървото: колкото повече светлина и топлина, толкова по-сладко зрънце. Плодовете не понасят добре транспортирането и не лъжат дълго време. Използват се пресни, в домашни приготовления и за приготвяне на отлично вино.

Spanka череши

Чешарите Shpanka не понасят добре транспортирането

Спанката цъфти рано, така че реколтата страда от възвратни слани през пролетта, въпреки че дървото спокойно толерира зимните студове до -30 ° C. Цъфтящи лъскави пада през май. Плодовете узряват през юни или началото на юли. След узряването плодовете падат, така че трябва да съберете навреме.

Spank не е бързо растящ сорт. Започва да дава плодове през петата или шестата година, като постепенно увеличава добива. Плододаването е стабилно. Максималният добив се дава от череши на възраст между петнадесет и двадесет години. Средният добив на зрели дървета е 40 кг плодове, максималният достига до 60 кг на дърво. Дърветата обикновено не живеят повече от 25 години.

Поради частичното самоплодородие на сорта, за да се увеличат добивите, се препоръчва да се засаждат опрашители: Brunetka, Griot Ostheimsky, Lyubskaya или всякакви други сортове череша или череша, които съвпадат с Shpanka по отношение на цъфтежа.

За да привлекат пчели, цъфтящите дървета се напръскват със слаб разтвор на ароматен мед.

Фотогалерия: опрашващи сортове за сорта Шпанка

Черешовото дърво е устойчиво на замръзване, но клоните често се чупят под тежестта на реколтата. Сортът е устойчив на болести: кокомикоза, гръмотевична буря от всички черешови дървета и монилиоза. Като превантивна мярка насажденията обикновено се третират през пролетта с 1% разтвор на меден сулфат или течност от Бордо.

Кацане

Черешите не обичат тежките почви. В южните райони почвеният състав е по-благоприятен за засаждане: преобладават пясъчни, пясъчни глинести или леки глинести. Реакцията на почвата е слабо кисела или близка до неутрална, което също е благоприятно за отглеждане. При непосредствена поява на подземни подземни води черешите се засаждат на хълм или се изгражда вид насип, за да се гарантира, че са на разстояние поне един и половина до два метра от водата. В същото време те се опитват да осигурят защитата на разтоварванията от студените северни ветрове. Когато засаждате, вземете предвид необходимостта от опрашители, за да получите пълна реколта. Между разсад се осигурява разстояние от най-малко четири метра. Черешите обикновено се засаждат в началото на пролетта.

По-добре е да закупите разсад за контейнери, за да се наранят по-малко корените при засаждане.

За кацане:

 1. Изкопават дупка с размер 60х60х60 см.
 2. Плодородният почвен слой се смесва с хумус или компост в равни пропорции; ако е необходимо, към почвената смес се добавя кофа пясък.
 3. Натрошен камък се изсипва на една трета от дълбочината за отводняване.
 4. Прикрепете колчето за кацане.

  Схема на правилното засаждане на череши и череши

  Кореновата шийка на разсада трябва да се намира на 5-6 см над нивото на почвата

 5. Почвената смес се излива така, че при засаждането на разсада кореновата шийка да е на 5–6 см над нивото на почвата.
 6. Внимателно запълнете останалата част от почвата, без да оставяте кухини.
 7. Земята се набива плътно около ствола, а стените на напоителния отвор са оформени от остатъците от почвената смес.
 8. Поливайте разсада обилно, докато водата вече не се абсорбира.

  Поливане на череши при засаждане

  След засаждането на разсада се образува напоителна дупка

 9. Кръгът на багажника се мулчира със сух торф, изгнили дървени стърготини или хумус, за да се предотврати прекомерното изпаряване на влагата и да се потисне растежа на плевелите.
 10. За да се стимулира разклоняването, стъблото се отрязва веднага след засаждането на височина 60-65 cm

  Подрязване на череши по схемата

  След засаждането разсадът се подрязва, за да стимулира разклоняването

Характеристики на отглеждане и грижи

Spunk се счита за непретенциозен сорт, така че напускането не е трудно. Тази череша е устойчива на замръзване и суша. За да се предотвратят измръзвания, е необходимо през есента да се избели стволът на дървото и най-близките скелетни клони. Сортът е доста устойчив на болести, но се препоръчва да се извършва превантивно пръскане в началото на пролетта с използване на медни препарати или фунгициди (течност от Бордо, меден оксихлорид, Tsifox, Mustang и други).

Необходимо е да се полива дървото навреме, така че яйчникът да не падне, тъй като формирането на яйчника заедно с цъфтежа е важен период за узряване на културата. И за полагане на бъдещата реколта и в подготовка за периода на зимен покой, те се поливат веднага след бране на плодовете и в края на октомври. През останалото време поливането се извършва само ако почвата под мулч е суха, добавяйки 20-25 литра вода под дървото, в зависимост от нуждата. Cherry Shpanka не понася прекомерно поливане.

През лятото кръгът около ствола може да се мулчира с прясно окосена трева: почвата под него ще остане по-свободна и наситена с органични вещества по-дълго поради прегряване на зеленината и плевелите няма да растат.

Cherry Spunk

Cherry Shpanka е плодотворен и непретенциозен сорт

Тъй като плодовете Shpanki се формират върху букетни клони и едногодишни издънки, е необходимо редовно подрязване на дървото.Премахнете всички слаби клони, удебеляване, кръстосване, нарастване в короната, нараняване и триене. Освен това е важно да се оформи стъпаловидно разположение на клони върху дървото, за да се осигури максимално осветяване на короната.

Видео: резитба череши Shpanka

Възпроизвеждане на черешови сортове Shpanka

Shpanku се размножава от собственото им потомство или чрез присаждане върху разсад от други сортове череши. Присадените череши се характеризират с по-ранно плододаване.

Присаждане на череши

Spank черешите могат да се размножават чрез присаждане към други сортове

За да се подготвят висококачествени разсад, издънките се отделят от майчиното растение и създават благоприятни условия за растежа и формирането на разклонена коренова система: те осигуряват пълноценно хранене и поливане.

Отзиви за сортове

sergey11 написа: Сестра ми засади черешово дърво в дачата си. Сега, когато дървото дава добри плодове, той казва, че напразно се е занимавал с тестото, то трябва да бъде премахнато. Кажете, плодовете от "втори клас" не са достатъчно червени, малки и кисели. И напротив, ще сложа шпанка на мястото на старата череша и мисля, че е много добра както за храна, така и за компоти. И узрява рано. Какви са вашите мнения относно целесъобразността на отглеждането на този сорт череши? Расте ли в нечия градина?

Странно е, че горските плодови череши трябва да са големи, сочни и сладко-кисели. Предимствата, както казахте, са ранното узряване. По-рано имах голямо плодово разнообразие от шпангоф, а сега донецк. И двата сорта са добри както пресни, така и за сокове или вино.

Николаш

http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?t=1713

Спанката е страхотна череша. Наистина не е толкова бордо като повечето сортове череши и вече „свети“ на слънце (на снимката). Но въпреки това, ние му се наслаждаваме и го ядем и го консервираме и затваряме компотите.

Славута_М

http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?t=1713

От опита на отглеждането на череши ще кажа, че спанката, както всеки култивиран сорт костилкови плодове, понася много зле замръзване. Ако дървото е замръзнало, тогава плодовете ще бъдат малки и кисели. Не е възможно да се възстанови дървото, необходимо е да се изкорени и да се засади ново.

Валенти65

http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?t=1713

А Сичов казва: „Почти всички сортове херцоги са самобезплодни. Изключение прави Шпанка Донецк. Херцозите сами по себе си не са добри опрашители, поради което за опрашване се използват самоплодни череши и повечето сортове череши. Той също така пише, че самоплодният сорт Любская е универсален за черешите.

Садовник62

https://www.forumhouse.ru/threads/254620/page-8

Прекрасните ярки и сочни бляскави плодове са истинска радост за гурмето. Сладки с приятна киселост и най-важното, ранните череши са добри не само пресни, но и украсяват всеки десерт.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.