Сладка и продуктивна череша Podbelskaya: характеристики на отглеждането и формирането на короната

Рядко кое култивирано растение има изобилие от имена: Kokhova, Griot Podbelsky, Minister Podbelsky, Podbelskaya, Kochs Ostheimer. Разбира се, черешите с несравними ароматни плодове имат дълга история, която е отразена в името.

Историята на появата на сортовете череши Podbelskaya

Източници сочат, че сортът е създаден в края на деветнадесети век в Германия от К. Кох. Череша Podbelskaya получена чрез кръстосване Griot Ostheimsky с череша Lotova, кръстен на министъра на земеделието на Прусия от 1893 до 1897, Виктор фон Podbelsky.

Досега в землището на Бранденбург, в град Барентим, има черешово дърво от сорта Подбелска, което е на 80 години. Въпреки почтената си възраст дървото е здраво и дава вкусни плодове, използва се в прясно състояние, компоти, печени продукти и като сладко. В Германия сортът се счита за рядък.

Черешово дърво Podbelskaya

80-годишното подбелско черешово дърво все още дава плодове

Описание и характеристики на сорта

Сортът е включен в Държавния регистър през 1947 г. в региона на Северен Кавказ; отглежда се и в района на Долна Волга. В Украйна сортът е широко разпространен в почти всички региони. Cherry Podbelskaya се влюби в Молдова и се отглежда в Централна Азия.

Дървото е високо, короната е гъста и разперена, заоблена. Характеризира се с интензивен растеж. Поради големия размер на дърветата има проблеми с грижите и прибирането на реколтата.

Багажникът е покрит със сиво-кафява кора, скелетните клони са тъмни, дебели. Младите издънки растат нагоре. Листата са големи - с дължина повече от 10 см, овални, рязко заточени в горната част. Листовата плоча е матова, тъмно зелена.

Подбелските сортове череши цъфтят рано. Цветовете са бели, големи, събрани в съцветия от три или четири. Венчето на цветето е повече от 3 cm. В плододаването участват както едногодишни издънки, така и издънки на две, три и четири години. С напредване на възрастта на дървото плододаването се измества към периферията на короната.

Цъфтящ клон на череша Podbelskaya

Белите цветя на Podbelskaya череша са много големи, венчето им е повече от 3 cm

Cherry Podbelskaya принадлежи към едроплодните сортове. Формата на плодовете е кръгла или кръгла сърцевидна, средното тегло е до пет грама. Според биологичните характеристики плодовете се описват като хибрид на череша и череша. Фунията е широка. Отделянето от дръжката е предимно сухо. Кожата е тъмночервена до черна, плътна. Пулпът е кървавочервен, плътен, сочен, сладък с лека киселинност и специален тръпчив аромат. Камъкът е овален, малък, лесно се отделя.

Череша Podbelskaya, средно ранно узряване. Плодовете узряват по различно време, но не падат. В зависимост от това къде растат дърветата, пикът на плододаване настъпва през втората половина на юни (Крим, Северен Кавказ) или началото на юли (регион Долна Волга). Поради богатия си, страхотен вкус и големи размери, плодовете се използват като десерт, за приготвяне на сладолед, сладкиши, ликьори и вино. Черешите също могат да бъдат замразени, изсушени, направени препарати: компоти, сокове, конфитюр.

Череши на клон

Големите плодове с кръгла форма на сърце от сорта Podbelskaya череша са сочни, сладко-кисели, с пикантна горчивина

Сортът не е бързо растящ. Плододаването започва от шест до седемгодишни дървета и постепенно расте в бъдеще. Добивът е висок. В Краснодарския край черешовите дървета на възраст от седем до седемнадесет години дават средно 12-13 кг плодове. Максималният добив за череши от тази възраст е около четиридесет килограма на дърво.

Климатът на Крим е най-подходящ за сорта Podbelskaya. Меката зима и не особено сухото лято имат благоприятен ефект върху формирането на реколтата. В Крим се събират средно 75 кг плодове от едно 20-30-годишно дърво, а максималният описан добив е бил два пъти по-голям.

Устойчивост на замръзване на средата на Podbelskaya череша. Генеративните пъпки не понасят екстремни температури, а при тежки студове дърветата страдат от измръзване. Топлите южни райони с мека зима без критични температурни колебания са най-подходящи за отглеждане на сорта. Комфортният температурен коридор на сорта е много тесен, тъй като устойчивостта на суша и топлоустойчивостта на Podbelskaya череша е под средното ниво.

Устойчивостта на болестта на сорта е средна. Лечението срещу патогени е трудно поради големия растеж на зрели черешови дървета. Всички тези характеристики са повече от компенсирани от високата продуктивност на сорта.

Черешови сортове Podbelskaya самоплодни. Следните сортове са най-подходящи за опрашители: Griot Ostgeimsky, Lotovaya, Anadolskaya, Angliskaya early, May Duke, както и рано цъфтящи сортове череши.

Характеристики на отглеждане и грижи

За засаждане на сортове череши Podbelskaya изберете леки топли зони, защитени от ветровете. Не засаждайте дървета в низините, където водата застоява, тъй като излишната влага може да доведе до гниене на корените.

За засаждане се избират едногодишни или двугодишни разсад. Когато купувате, обърнете внимание на състоянието на посадъчния материал. Клонките трябва да са гъвкави, пъпките по тях са живи и без дефекти. За предпочитане е да изберете дървета за контейнери. Ако се продават само разсад с отворен корен, проверете състоянието на корените. Те трябва да бъдат добре развити, леко влажни, без зони на гниене или нараняване.

Най-добре е да се засажда през пролетта. Почвата в южните райони е най-често плодородна, лека по състав, с леко кисела или близка до неутрална реакция, която е най-благоприятна за отглеждането на череши. За да се осигури реколтата от плодове при засаждането на Podbelskaya череши, се отделя място и за бъдещи опрашители, като се има предвид фактът, че корените на дърветата са разположени в областта на издатината на короната. Мощна широка корона се развива в Podbelskaya череша, поради което разстоянието от разсада трябва да бъде осигурено най-малко три до четири метра.

Процесът на засаждане се състои от няколко последователни стъпки:

 1. Изкопайте дупка с размери 70х70х60 см.
 2. Горният плодороден почвен слой се смесва с равно количество хумус и кофа пясък.
 3. Колът за засаждане е фиксиран и почвената смес се излива в една трета от дълбочината на ямата.
 4. Поставете разсада така, че кореновата шийка да се издигне над нивото на почвата.

  Схема на правилното засаждане на череши

  Корените на разсада трябва внимателно да се разпръснат върху земната могила.

 5. Те запълват почвата и се набиват добре.
 6. Оформят се стените на напоителната дупка и разсадът се полива обилно, докато водата спре да попива.
 7. Фиданка се завързва за колче с мек канап.

  Жартиера на фиданки към колче

  Разсадът не трябва да се връзва плътно за колче, защото почвата ще се утаи и може да повреди корените на дървото

 8. Кръгът на багажника се мулчира с изгнили дървени стърготини или сух торф.

  Мулчиране на кръга на багажника

  Мулчирането задържа влагата в почвата, предотвратявайки образуването на суха кора

През следващите три до четири години разсадът няма нужда от подхранване. Поливането се осигурява редовно, но при поискване. За да направите това, проверете състоянието на почвата под мулчиращия слой. Важно е да се осигури поливане на растенията 3 пъти на сезон:

 1. По време на цъфтежа и засаждането на плодовете.
 2. След прибиране на реколтата.
 3. През есента, три до четири седмици преди да се достигне постоянно ниска температура.

За да се предотвратят гъбични заболявания, насажденията от череши се обработват през пролетта с 1% разтвор на меден сулфат или течност от Бордо. В началото на пролетта и есента се извършва варосване на ствола и основните скелетни клони, за да се предпази кората от внезапни промени в температурата и слънчево изгаряне. През лятото прясно окосена трева се добавя към кръга на ствола, за да предпази корените от прегряване и да потисне растежа на плевелите около дървото.

Формиране на корона

Веднага след засаждането стъблото се съкращава на височина 60–65 см. В бъдеще, предвид интензивния растеж на Podbelskaya череша и тенденцията за удебеляване на короната, те се опитват да й придадат рядкостепенна форма.

През четвъртата или петата година короната се ограничава на височина 3,5-4 м от земята, като се отстранява част от централния проводник над последния скелетен клон. Ако това не бъде направено, дървото ще достигне височина повече от пет метра, което ще доведе до затруднения в грижите и прибирането на реколтата.

Схема на образуване на рядкостепенна корона

При енергичните дървета се оформя рядкостепенна корона, която осигурява здравината на скелетните клони и добра осветеност.

При дървета на възраст над пет до шест години резитбата се свежда до поддържане на формата и отстраняване на слаби, болни, счупени, кръстосани, триещи се клони, растящи в короната. Но трудностите при напускането се изплащат от изобилието и качеството на реколтата от горски плодове.

Видео: подрязване на череши

Отзиви за сорта Podbelskaya

За региона на Волин с висока влажност са подходящи само устойчиви на болести сортове, в противен случай след кокомикоза картината е плачевна. Мисля, че най-добрият сорт череша "Podbelskaya" - един недостатък, идва в пълен плод на 7-годишна възраст, но много големи и вкусни плодове, на 15-годишна възраст - добив от 40 кг на дърво. Също така за Украйна е обещаващ сорт Nochka-1 (размер и вкус, не знам за стабилност). Всички сортове, препоръчани за Русия, които ще бъдат разгледани по-долу, също са подходящи.

ppima

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1148&start=1170

Тази година имаме много череши. Подбелският сорт череша е най-вкусният, който съм ял. Той е голям, сочен, тъмен на цвят и има сладко-кисел вкус. Затварям само няколко кутии от 0,5 литра за зимата в собствения си сок. Също така просто замразявам в хладилника и след това готвя кнедли и компоти. Някога тази череша не беше и я взех и затворих сорта череши Шпанка - наистина не ми хареса - твърде кисел. Необходимо е да се къса внимателно, за предпочитане от стълбите, много хора си чупят ръцете и краката, ако късат череши от дърво. Тя има крехка дървесина.

Ируна

http://ireкоменnd.ru/content/sort-vishni-podbelskaya

Черешката ни зарадва с реколтата, купиха я като жълт сорт Дроган, но не прилича на нея. Най-вероятно сортът Нежност. Сортът Dilem също имаше добра реколта.

Cherry Podbelskaya е най-вкусната.

Медведев

Според ВНИИСПК. Podbelskaya. Дървото е енергично, достига височина от 5 м или повече, образува красива, заоблена, силно облистена корона. Самоплодни, най-добрите опрашители са английски Early, May Duke, Griot Ostgeimsky, Lotovaya, Anadolskaya, както и сортовете череши. Моята Podbelskaya расте от няколко години, но за нея няма опрашители, така че добивът е изключително нисък. Никога не е замръзвал (а ние сме в северната част на Украйна), цъфти прекрасно, само че не дава плодове, така че тази година накрая засаждам опрашители за него (може би неуспешни, от които се нуждаем - имаме или не, или не растат). Консултирайте се веднага с черешите и опрашителите на растенията.

Вербена

http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?p=443256

Въпреки привидната сложност, отглеждането на подбелски череши от градинарите не се счита за обезпокоителен бизнес. Няма значение дали наистина е така или вкусният вкус на плодовете надвишава сложността на грижите. Основното е, че старият подбелски сорт череша запазва стойността си след сто години и продължава да радва с изискан вкус в ерата на интернет и космическите кораби.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.