Черешовият градинар се тревожи: лекуваме вредители и болести, осигуряваме опрашване

Черешата е ценна плодова култура, бързорастяща, зимоустойчива, продуктивна, рано узряваща. За съжаление не само хората го обичат, но и насекоми вредители. В допълнение, черешовите дървета често са засегнати от различни заболявания, докато първите признаци са забележими само когато болестта вече е набрала сила. Пожълтяване на листата през вегетационния период, поява на черни точки, увреждане на плодовете - всичко това сигнализира за проблем и кой от тях, нека да го решим заедно.

Съдържание

Чести черешови болести и тяхното описание

Всеки, който е видял черешовите цветове, ще се съгласи - той е много красив: обвит в снежнобяли цветя, като булка във воал, лек и ефирен. И през лятото, когато узрелите плодове се зачервят върху него, черешата става толкова ярка, че няма да намерите дърво по-красиво. И трябва да предпазим тази красота от многобройни болести.

Кластероспориумна болест

Кластероспориумната болест е болест, причинена от гъбичките Clasterosporium carpophilus. Веднъж попаднал на дърво, той заразява земни части, включително дървесни издънки. Повишената влажност на въздуха при ниски температури допринася за бързото разпространение на болестта. Огнищата на болестта често се случват в началото на пролетта, късната есен и зимата по време на размразяването. При сухо и горещо време разпространението на болестта на кластероспориум спира.

Признаците на инфекция са ясно видими на всички органи на растението:

 • малки жълто-кафяви, закръглени петна с диаметър 1–2 mm с тъмна кант по листата. След кратко време листната тъкан вътре в петната изсъхва и отмира, образувайки дупка - дупка, поради което болестта получава друго име - перфорирано петно. Появата на дупки по листата е придружена от тяхното изсъхване и отпадане;
 • заразените цветя и пъпки отмират, върху плодовете се появява кафяво покритие, което може да ги унищожи до костите. Такива плодове са деформирани, изсъхват, понякога можете да наблюдавате подобни на струпеи израстъци;
 • върху кората на засегнатото дърво се образуват микроскопични петна, които впоследствие растат и дъвката започва да изтича от получената рана.

  Черешов лист, засегнат от кластероспориум

  Кластероспориумът е опасно гъбично заболяване на череша, което изисква незабавна човешка намеса

Зацапването на дупки инхибира растежа и развитието на растението, намалява добива, влошава качеството на плодовете и може напълно да унищожи дървото. За лечение на кластероспория е необходимо да се пръскат дървета:

 • в началото на пролетта и късната есен - с фунгициди Нитрафен, HOM или Бордоска смес;
 • през вегетационния период - с препаратите Fitolavin, Skor, Horus, Abiga-връх.

Кокомикоза

Болестта, причинена от гъбата Coccomyces hiemalis, се нарича кокомикоза. Високата влажност в топло време е добра среда за размножаване. През пролетта и лятото спорите от патогенни гъби се пренасят във въздуха и заразяват всички наземни части на дърветата - листа, плодове, стъбла, зелени издънки.

Характерните признаци на заболяването са ясно видими на листата:

 • малки единични червено-кафяви петна, постепенно разширяващи се и улавящи по-голямата част от листната пластина, се сливат в едно голямо петно;
 • на гърба на листа можете да видите слабо пухкаво покритие - това са конидиоспорите на гъбичките;
 • болната листа пожълтява, умира и пада.

  Вишнева кокомикоза

  Черешите с кокомикоза изхвърлят листата си в средата на лятото и не понасят добре зимата.

Заразените дървесни органи са източници на инфекция, а самото болно растение отслабва, добивът и зимната устойчивост намаляват. Пръскането на дървета помага за борба с болестта:

 • в началото на пролетта - лекарства, потискащи жизнената активност на гъбичките, като Нитрафен, HOM или течност от Бордо;
 • през вегетационния период - фунгициди Микосан, Фитоспорин-М, Фитолавин, Скор, Хорус.

Видео: как да лекуваме череши от кокомикоза

Монилиоза

Монилиоза, монилиално изгаряне, сиво гниене - всичко това са имената на едно гъбично заболяване на костилковите плодове, включително черешите. Гъбичката Monilia cinerea причинява заболяването. Първичната инфекция на растението се случва през пролетта, по време на цъфтежа. Спорите на гъбичките, попадайки върху плодника на цвете, проникват в дръжката, покълват в нея и след това се разпространяват в листата и издънките.

Болното дърво изглежда сякаш е горело:

 • издънките стават кафяви или кафяви, листата изсъхват, плодовете, които са се появили по това време, са покрити със сив цвят;
 • на кората се появяват пукнатини, започва поток от венците - прилив на лепкаво вещество, което се втвърдява след няколко дни.

  Монилиоза

  Дървото като че ли гори, така изглежда едно от опасните гъбични заболявания - монилиоза

Всички органи на заразено дърво стават източник на инфекция, тъй като върху тях са добре запазени нови спори на гъбичките. Разпространението на болестта се улеснява от дъждовно време, висока влажност на въздуха при ниски температури. Ако не предприемете никакви мерки, тогава болното дърво ще зарази всички дървета, растящи в квартала, и самото ще умре.

Профилактиката и лечението се състоят в пръскане на дървета:

 • преди подуване на бъбреците - фунгициди Нитрафен, HOM или течност от Бордо;
 • през вегетационния период - с препарати Horus, Skor, Abiga-връх, Fitolavin, Fitosporin-M.

Краста

Ако по листата се появят ярко жълти петна, които по-късно стават кафяви и се напукват, тогава вашата череша е болна от струпясване, заболяване, причинено от гъбичките Каракулиниацерази. Гъбичките се установяват в листата и плодовете. Това не е толкова опасно за самото дърво, колкото за бъдещата реколта: засегнатите плодове спират да се развиват и стават негодни за консумация.

Краста върху черешови листа

Черешовата струпясване е по-рядко срещана от други гъбични заболявания

Първичното заразяване се случва през пролетта, когато листата започват да се появяват. Спорите на гъбичките, носени от вятъра, се придържат към младите листа и проникват дълбоко в растението. Когато въздухът се затопли над 20 ° C, гъбичките се активират и разпространяват през дървото. Причинителят на болестта зимува в падналите листа и плодове. Третирането на краста се свежда до третиране на растението с меден хлорид (HOM). Дърветата се пръскат три пъти:

 • преди подуване на бъбреците,
 • след цъфтежа,
 • след прибиране на реколтата.

Ръжда

Това е гъбично заболяване на повечето костилкови овощни дървета. Причинителят е Thekopsora padi Kleb, основното местообитание са шишарките на иглолистните дървета, от които вятърът и насекомите предават болестта на череши, череши, черешови дървета. Характеризира се с появата на жълто-кафяви петна по листата, наподобяващи ръжда.

Ръжда

Болните от ръжда череши отслабват, тяхната зимна издръжливост е значително намалена

Болното дърво отслабва, зимната издръжливост намалява, добивът пада, листът лети наоколо. Третирането на дървета преди и след цъфтежа с препарата HOM (меден оксихлорид) в размер на 40 g прах на 5 литра вода ще помогне да се отървете от болестта. Разход на дърво - 2–4 литра, в зависимост от размера на короната. След прибиране на плодовете можете да го третирате с 1% разтвор на течност от Бордо.

Антракноза

Антракнозата е друго гъбично заболяване на черешите. Опасно е, защото засяга плодовете, оставайки дълго време незабелязано. Болестта се проявява през лятото, когато плодовете узряват: върху тях се образуват розови туберкули (огнища на инфекция). При сухо време туберкулите се втвърдяват, при влажно време те засягат всички плодове. Плодовете се мумифицират и частично падат.

Антракноз върху череша

Черешовият антракноз може да остане незабелязан, докато реколтата узрее, и след това да я унищожи

Лекува се болно дърво:

 • 1% течност от Бордо два пъти годишно, в началото на пролетта преди набъбване на пъпките и през есента, след падането на листата;
 • по време на вегетацията се използва лекарството Poliram, разтворът се прави в размер на 20 g от лекарството на 10 l вода. Напръскайте болно дърво:
  • за първи път преди цъфтежа,
  • втори път след цъфтежа,
  • третият път 15 дни след второто лечение.

Вещица метла

Причинителят на това заболяване е гъбата Sadeb Taphrina ceraci (Fckl). В заразено дърво от пъпките на растежа расте куп тънки издънки, наподобяващи метла. Листата на такива издънки са малки и имат жълтеникав оттенък. Към юли долната страна на листата се покрива с гъбични спори. Спорите зимуват в пукнатини в кората и бъбречните люспи. През пролетта се появяват нови метли върху необработена дървесина.

Вещица метла на череша

Ако на черешите се намерят вещици на вещици, те незабавно се отстраняват и изгарят.

Заразеното дърво отслабва, губи продуктивност и зимната му издръжливост намалява. Лечението на това заболяване се свежда до незабавно отстраняване на вещиците на вещиците, изгарянето им и третиране на дърветата в началото на пролетта, преди разпадането на пъпките, с 1% разтвор (100 g на 10 l вода) меден сулфат.

Терапия на венците

След механични и гъбични наранявания на кората от раните се наблюдава отлив на лепкаво вещество - дъвка. Около лезиите се образуват полупрозрачни израстъци, наподобяващи замръзнало лепило. Това явление се нарича поток на венците, по друг начин - гомоза.

Gommoz

Хомозата или потокът от венците се образува след механично нараняване на дърво

Той не е безобиден и с него трябва да се борим. За да предотвратите изтичане на венци, трябва да внимавате при работа с дърво:

 • избягвайте механични наранявания при подрязване и подмладяване на короната;
 • редовно инспектирайте ствола и скелетните клони, ако се установи повреда:
  • почистете ги, като хванете малко здравословна кора наоколо (1,5–2 cm),
  • процес с розов разтвор на калиев перманганат,
  • покрийте с градинска смола;
 • предотвратяване на слънчево изгаряне и измръзване на пукнатини (пукнатини от замръзване) на багажника, избелване на дървета поне 2 пъти годишно, през пролетта и есента, с градинско варосване;
 • своевременно идентифициране на заболявания и лечение на дървета от тях.

Случва се кората да няма време да порасне зад младо дърво, тя се пука, инфекция попада в раните и потокът от венците също започва. Това може да се избегне чрез бразда. Трябва да го похарчите така:

 1. В началото на пролетта направете няколко разреза на кората по ствола от всички страни с остър, дезинфекциран нож, без да хващате дървото.Направете разрези на сегменти 15–20 cm с разстояние 5–6 cm между тях от кореновата шийка до първия клон.

  Набраздяване

  В началото на пролетта с остър, дезинфекциран нож се правят няколко разреза по кората по ствола от всички страни, без да се хваща дървото

 2. Веднага обработете получените бразди с 2% разтвор на меден сулфат и покрийте с градински лак.

В допълнение към предотвратяването на напукване на кората, браздата засилва растежа на багажника по ширина, което има положителен ефект върху количеството реколта в бъдеще.

Видео: как правилно да се браздите

Всички разфасовки, бразда, отстраняване на клони, резитба се извършват само с дезинфекциран инструмент. Може да се дезинфекцира в силен разтвор на калиев перманганат, във формалинов разтвор, 5% разтвор на меден сулфат, в алкохол, а също и чрез калциниране на открит огън.

Рак на корена

Болестта е опасна, защото е трудно да се разпознае навреме - протича под земята, това е бактериална болест на корените. Заразяването става през почвата. Растежът се формира върху страничните, основните корени и кореновата шийка. Отначало те са малки и меки, след това растат и се втвърдяват. До зимата растежите се унищожават, през пролетта всичко се повтаря. Ракът на корените силно отслабва растението, влошава неговото хранене и възпрепятства потока сок.

Рак на корена

Зрелите дървета не се лекуват от рак на корените, но разсадът и фиданките могат да бъдат спасени

Предотвратяването на появата на рак на сайта е внимателен преглед:

 • корените на разсад - ако се открият подозрителни туморни израстъци, те се отстраняват, улавяйки част от здрав корен, а целият корен се дезинфекцира с 1% разтвор на меден сулфат;
 • коренова шийка на млади растения - при съмнение за рак на корена се изкопава младо дърво, туморните израстъци се изрязват до здрава тъкан, третират се като разсад, засаждат се на друго място, след дезинфекция на почвата с розов разтвор на калиев перманганат.

Зрелите дървета няма да лекуват.

Препарати за лечение на череши от гъбични заболявания и методи за тяхното използване

Различни лекарства се използват за лечение на заболявания, причинени от гъбички. Те се наричат ​​фунгициди (химични или биологични агенти, които инхибират растежа на гъбичките). Съществуват и системни лекарства, които съчетават няколко действия.

Таблица: някои лекарства за лечение на черешови гъбични заболявания

ИмеКакво еКак да използвамРецепта за готвене и дозиОпасността
НитрафенИнсектицид с фунгицидни свойства, представлява 60% тъмнокафява паста с остър мирис на карболова киселинаИзползва се в ранния пролетен период за пръскане на череши срещу зимуващите фази на патогени, насекоми и растителноядни акари (включително техните яйца и какавиди). А също така се използва срещу различни листни петна, мъхове, лишеи, струпеи, къдрици3% разтвор - 300 ml от лекарството се разтварят в 10 литра вода. За едно дърво се изразходват 2–5 литра работен разтвор, в зависимост от размера на коронатаПоради факта, че лекарството има вредно въздействие върху зелената маса на растението, то се използва в началото на пролетта, преди да набъбнат пъпките и в края на есента, след падането на листата. Затворените пъпки и кората на дърветата не се увреждат от него
HOM (меден оксихлорид)Свържете се с фунгицидПредпазва растенията от болести, вредители, плевели, както и от последиците от жизнената им дейност40 g от лекарството първо се разреждат в малко количество вода, след пълно разтваряне се добавя още вода, довеждайки обема на течността до 10 литра.
Пръскането на дървета трябва да се извършва при тихо време с температура на въздуха не повече от +30 ° C, като се опитва равномерно да се намокри повърхността на листата. Работният разтвор трябва да се използва в деня на приготвяне.
Периодът на защитното действие на фунгицида продължава от 10 до 14 дни, докато устойчивостта на патогените към меден оксихлорид не възниква
Лекарството е екологично безопасно, за кратко време се разлага напълно от почвените микроорганизми, без да оставя следи от химия.
За да се предотврати натрупването на активното вещество в плодовете, лечението се спира 20 дни преди прибиране на реколтата. Клас на опасност 3
СкоростСистемно лекарство, което се използва за профилактика и лечение на различни гъбични заболявания на растениятаЕфективен в борбата срещу кокомикоза, клъстероспория, извиване на листаРазредете лекарството със скорост 2 ml на 10 l вода. Като профилактика на болестите трябва да се извършат две пръскания преди цъфтежа и две след цъфтежа:

 • първо пръскане във фазата на розов пъп;
 • след това още три с интервал от 10-12 дни.

Като лечение, пръскането се извършва веднага щом се открият симптоми на заболяването.
Максимално допустимият брой лечения е не повече от четири. Последното пръскане се извършва не по-късно от 20 дни преди прибиране на реколтата

Не фитотоксичен в зависимост от нивата на потребление
ХорФунгицид с широко проникващ системен и контактен спектър на действиеЕфективен при ниски температури (+5 ° C). Ефективен срещу различни видове гниене на черешови плодове, срещу струпясване, брашнеста мана, монилиоза, болест на кластероспориум, кокомикоза и други гъбични заболявания на костилковите плодовеЗапочва да действа след 2-3 часа след лечението. Дърветата се напръскват с 3% разтвор (разредете 3 g от лекарството в 10 литра вода). Извършете обработка два пъти:

 • върху зелени пъпки;
 • след цъфтежа, но не по-късно от две седмици преди прибиране на реколтата.

Нормата на разход на дърво зависи от размера на короната и варира от 2 до 5 литра. При високи температури (+22 ° C и по-високи) полезният ефект на лекарството намалява. В този случай е необходимо да се използват фунгициди, които са ефективни при топло време, например Skor

Той няма токсичен ефект върху пчелите и другите насекоми, живеещи на мястото. Не е фитотоксичен
Връх АбигаУниверсален препарат за контактно действие за борба с гъбични и бактериални заболявания на черешите
 • Активно инхибира развитието на мицела на патогенни гъби, както и образуването на спори;
 • лесен за използване и бързо действащ;
 • устойчив на отмиване от повърхността на растението;
 • активен при ниски температури
Можете да извършите до 4 лечения:

 • първо - във фазата на началото на появата на листа;
 • втората - преди цъфтежа, във фаза "розова пъпка", чрез пръскане в размер на 50 g на 10 литра вода;
 • след това още 2 обработки, ако е необходимо, но не по-късно от 15 дни преди прибиране на реколтата
В зависимост от нивата на консумация, той не е фитотоксичен. Ниска токсичност за хора и животни (||| клас на опасност), ниска опасност за пчели, риби, земни червеи. Не прониква в плодовете, не образува токсични съединения
МикосанУникален биологичен препарат с високоефективно защитно фунгицидно действиеПредпазва черешите от гъбички, бактерии и вируси. Механизмът на действие е проникването на гъбички в растителните клетки и унищожаването на клетките, засегнати от патогени с патогени. Използват се 2 вида лекарства:

 • Mikosan N - за обработка на корени преди засаждане и за поливане на дървета;
 • Mikosan V - за обработка на вегетативни растения
Разредете съдържанието на бутилка Mikosan B (100 ml) в 8 литра вода. Напръскайте черешите с работен разтвор преди или в началните етапи от развитието на болесттаНяма ограничения за обработката по време на периода на растеж и броя на спрейовете. Не е установено отрицателно въздействие върху почвената микрофлора на земни червеи, пчели и други полезни опрашващи насекоми, както и хищни насекоми, които унищожават вредителите. Може да се използва по време на цъфтеж и плод
Фитоспорин-МБиофунгицидът е един от най-популярните екологични бактериални фунгициди, базиран на естествената бактериална култура на Bacillus subtilis върху хуминов носителЕфективен срещу широк спектър от гъбични и бактериални заболявания на череша, включително краста, увяхване.Съдържа имуностимулиращи и антистресови вещества, които значително намаляват риска от повторна инфекция и увеличават растежаРазтворете 100 g паста в 1 чаша (200 ml) вода. Полученият изходен разтвор може да се използва през целия сезон. За пръскане на растения 2-3 чаени лъжички от основния разтвор се разреждат в 10 литра вода. Растението се пръска по време на вегетацията с интервал от 10-15 дниНяма период на изчакване (преработените продукти могат да се консумират в деня на преработката). Не е фитотоксичен, клас на опасност за хората и животните 4, за пчелите 3
ФитолавинСистемна подготовка от естествен произход за борба с бактериални и гъбични болести по растенията (кореново гниене, бактериален рак, апикално гниене, монилиоза, струпеи, антракноза)Използва се за профилактика и лечение на заболявания на овощните дървета. Има подчертан бактерициден и фунгициден ефект от широк спектър. Има стимулиращ ефект върху растежа и развитието на дърветатаРаботният разтвор се приготвя непосредствено преди пръскането. Стандартът на разреждане е 2 ml на 10 литра вода, на два етапа:

 1. Първо, лекарството се разтваря в 1 литър
 2. След това обемът на течността се довежда до 10 литра.

Черешите се пръскат не повече от четири пъти, като лечението започва да пъпка със 7-14 дневен цикъл. Периодът на защитно действие е 15-20 дни

В препоръчаните норми на консумация няма фитотоксичност. Кратко време на изчакване (1-2 дни). Нисък риск за пчелите и други полезни насекоми

Третирането на дървета с фунгициди трябва да се извършва с помощта на лични предпазни средства - ръкавици, респиратори, очила, гащеризони.

Черешови вредители

Някои насекоми могат да навредят на дървото не по-малко от болестта, така че е необходимо да ги разпознаете и унищожите навреме.

Черешов дългоносик

Черешовият дългоносик (слон) е опасен вредител по овощните дървета, заселва се върху череши и други костилкови овощни култури, храни се с цветя, плодове и пъпки. Непоправимите щети на културата се причиняват не само от самата нея, но и от нейните ларви. Хибернира под земята в стадия за възрастни. Излиза от почвата през пролетта, по време на узряването на пъпките.

Женският бръмбар снася едно яйце в перикарпа, излюпената ларва се установява в костта, изгризвайки я. Отглежданата ларва се спуска в почвата за какавидиране и по-нататъшно развитие, а след прехода към стадий на възрастни, тя остава в почвата до следващата пролет. Поради масовото размножаване на черешовия слон има значителна загуба на добив, падане на листата, в резултат на което цялото дърво може да умре.

Черешов дългоносик

Черешовият дългоносик и неговата ларва могат да нанесат много щети на дървото

Мерки за контрол:

 • есен и пролет (преди набъбване на пъпки) изкопаване на около-стволови кръгове с пълно завъртане на слоя, отстраняване на повредената кора и избелване на дърветата;
 • отърсване на бръмбари от клони след излизане от почвата. Препоръчително е да направите това в хладно време, когато тяхната активност е ниска и те лесно падат от клоните върху филм, разпространен под дървото;
 • пръскане на корони и стволове на дървета с препарати за борба с вредителите на основата на перметрин - Rovikurt, Kinmiks.

Черешова листна въшка

Малко черно насекомо, вредител по череши и черешови култури. При заселване на дървета уврежда младите зелени издънки и листа. При голяма инфекция засяга плодовете, оставяйки отпадъчни продукти върху тях, намалявайки представянето и качеството на реколтата. Засегнатите издънки губят своята еластичност, листата се извиват, изсъхват и отмират.

Черешова листна въшка

Черешовите листни въшки увреждат листата и младите издънки на черешата

Когато се открият листни въшки:

 • изсушените издънки се изрязват;
 • премахнете върховете (безполезни празен ход, растящи вертикално), коренови издънки;
 • дърветата се напръскват с пестициди Antitlin, Kinmiks, Fufanon-Nova.

Бледокрак черешов трион

Друго име на бледокраката черешов трион е цариградско грозде, вредител по ягодоплодни и костилкови овощни култури.Хибернира под земята в стадия на ларвите; какавидирането и появата на възрастно насекомо започва в началото на пролетта. Възрастна женска бръмбар снася няколко яйца на гърба на листа близо до централната жилка, покривайки ги с един вид филм.

След 8-9 дни от тях се раждат ларви. Те причиняват най-големи щети на дървото, като изгризват много малки дупки с равномерни ръбове в листата. В случай на опасност ларвите се навиват на пръстен и падат на земята. През лятото те се какавидират сред листата или в кората, а през вегетационния сезон те преминават през няколко цикъла на живот и в същото време можете да видите различни етапи от развитието на насекомите.

Бледокрак черешов трион

Ларвата на бледото дългокрако трионче е по-ненаситна от самото насекомо

Борбата в лични заговори се свежда до следните мерки:

 • изкопаване на кръгове около багажника;
 • отърсване на ларвите на земята, покрита с филм или друг материал, последвано от тяхното унищожаване;
 • чрез пръскане през вегетационния период с пестициди Iskra M, Kinmiks, Akarin, Bitoxibacillin.

Черен черешов дългоносик

Това е черен продълговати бръмбар с късо тяло, вредител по черешовите култури. Ларвите се заселват под кората и се хранят с дървесина, правейки в нея криволичещи проходи, като корояд, а възрастните бръмбари изяждат листа между жилките. Пътецът уврежда дървото, като кара клоните да изсъхнат.

Черен черешов дългоносик

Възрастните бръмбари на черната черешова дългоносица ядат листа между жилките

Боят се провежда по този начин:

 • изтръскайте бръмбара от клоните сутрин, когато все още не е активен, върху материала, положен под короната с последващо унищожаване;
 • напръскайте короната и ствола с биологичния пестицид Fufanon-Nova.

Черешова муха

Това е малко насекомо с дължина 3-5 мм, коремът му е черен, задната част и предната част на главата са оранжеви, а на прозрачни крила има четири черни ивици. Хибернира под земята в стадия на кученцето; през пролетта излиза на повърхността. След чифтосването женската снася яйца в зелени и зрели плодове. Излюпената ларва се храни с пулпата на плодовете, като ги уврежда, като по този начин причинява голяма вреда на реколтата.

Черешова муха

Ларвата на черешовата муха изяжда плодовете отвътре, което причинява голяма вреда на реколтата от череша

Методи за борба с вредителите:

 • изкопаване на кръгове около багажника;
 • пръскане на дървото с пестицид Fufanon-Nova, инсектициди Ditox, Tsiperus.

Американска бяла пеперуда

Опасен карантинен вредител, който расте по всички овощни дървета, включително черешите. Хибернира под земята в стадия на кученцето. През пролетта, когато температурата е топла (не по-ниска от +8 ° C), пеперудите излизат от какавидите, чифтосват се през деня и след няколко часа снасят яйца на гърба на листа. След излюпването гъсениците започват активно да поглъщат листата и да изграждат гнезда от тях. Развитите гъсеници на пролетното поколение се какавидират в короната на листата, а лятното поколение се какавидира в земята.
В Русия се среща в южните райони.

Американска бяла пеперуда

Американската бяла пеперуда е много опасен карантинен молец, въпреки че изглежда бял и пухкав

Методи за борба с вредителите:

 • изкопаване на кръгове около ствола;
 • почистване на багажника от лющене на кора с лечение на рани;
 • варосване на ствол на дърво със състав от вар, глина и меден сулфат (вижте пропорциите по-долу);
 • резитба и унищожаване на гнезда на вредители;
 • своевременно пръскане на дървета през вегетационния период с използване на пестициди Gerold, Karate Zeon, Lepidotsid, Bitoksibacillin.

Градински мравки

Градинските мравки не се считат за опасни вредители, но създават неприятности, като носят листни въшки на дървото. За да предотвратите мравките, използвайте лекарството Muravyin. Той се разпръсква в околоцевния кръг в размер на 3 g на 1 кв. м.

Инсектициди, одобрени за употреба върху череши

Има много инсектициди (препарати срещу насекоми вредители), ще разгледаме само най-често срещаните.

Антитлин

Този зеленчуков инсектицид се използва за борба с градинските вредители и представлява смес от тютюнев прах (75%), калцинирана сода (10%) и вода.Черешите се напръскват с този разтвор по време на вегетацията срещу листни въшки, трипси, открито живи гъсеници, листни ядат вредители преди и след цъфтежа в размер на 500 g на 10 литра вода. Пръскането се извършва при сухо спокойно време сутрин или вечер.

Антитлин

Черешата се напръсква с разтвор Antitlin по време на вегетацията

Битоксибацилин

Това е биологичен инсектициден препарат, предназначен за защита на селскостопански, цветни, горски и лечебни култури от насекоми вредители.
Ползи от битоксибацилин:

 • ефикасен срещу насекоми лепидоптери, паякови акари и ларви на колорадски бръмбари;
 • не притежава фитотоксичност, не се натрупва в растения и плодове;
 • гарантира получаването на екологично чисти, здравословни продукти;
 • се прилага за всяка фаза от развитието на растенията;
 • период на изчакване от пет дни, който позволява обработка малко преди прибиране на реколтата;
 • съвместим в смеси за резервоари с химически пестициди и биологични агенти;
 • когато се използва в препоръчителните норми на консумация, е безопасно за хора, топлокръвни животни, риби, пчели и хищни насекоми, които ядат други вредители.

  Битоксибацилин

  Битоксибацилин се използва във всяка фаза от развитието на черешовото дърво

Ровикурт

Този препарат за чревно и контактно действие е светложълта мазна течност. Произвежда се под формата на 25% емулсионен концентрат, използван обикновено 10 g на 10 l вода. Препоръчва се за борба с много гризащи и смучещи черешови вредители. Периодът на изчакване е 20 дни, честотата на обработка на череша е 1 път.

Kinmix

Този инсектицид с контактно-чревно действие се използва за контрол на смучещите и гризащи вредители по черешите. Активната съставка е бета-циперметрин в концентрация 50 g / l.

За да получите работно решение:

 1. Една ампула Kinmix (2,5 ml) първо се разрежда в малък обем вода.
 2. След това разбъркайте старателно.
 3. Доведете обема на разтвора до 10 литра.

Растенията се напръскват по време на вегетацията с прясно приготвен разтвор при сухо, тихо време, за предпочитане сутрин или вечер, като равномерно се намокрят листата. Работният разтвор не може да се съхранява. Степента на експозиция е в рамките на 1 час след нанасяне. Периодът на защитно действие е в рамките на 14–21 дни, в зависимост от метеорологичните условия и обекта, който се обработва.

Kinmix

Kinmix се използва за борба с черешовите смучещи и гризащи вредители

Фуфанон

Инсектицидът от контактно-чревно действие действа срещу белокрилка, белокрилка, мухомор, гъбички, кърлежи, листни червеи, фалшиви щифтове, медни роси, молци, мухи, светулки, триони, молци, молци, лъжички, листни въшки, трипси и други насекоми. Активната съставка е малатион.

Начин на приложение: съдържанието на ампулата (5 ml от лекарството) се разрежда в 5 литра вода. Периодът на защитно действие е от 3 до 15 дни. Съвместим с всички лекарства, с изключение на течността от Бордо.

Фуфанон

Fufanon е активен срещу голям брой черешови вредители

Искра М

Това е контактно-чревен инсектицид срещу смучещи и гризащи насекоми.
Ползи:

 • унищожава листни въшки, трипси, листни шапки, дървеници, растителноядни акари, перфектно потиска гъсениците и ларвите на триони, успешно се използва срещу скакалци;
 • има дълъг период на защитно действие;
 • ефективен срещу вредители, устойчиви на пиретроидни (невротоксични) инсектициди.

Инсектицидът Iskra M се използва за пръскане на растения по време на вегетацията, когато се появят насекоми. Смъртта на вредителя настъпва в интервала от 30 минути до 2 часа. Провеждат се 1-2 лечения на сезон.
Периодът на защитно действие е най-малко 14 дни. В препоръчителни дози има ниска фитотоксичност за градинарски култури.

Искра М

По време на сезона се извършват 1-2 обработки с череши с Iskra M

Сега е времето за първите превантивни обработки на дървета в градината от насекоми вредители по овощни култури.Това е така наречената обработка със зелен конус - когато пъпките отвориха външните люспи и листата започнаха да се появяват, все още усукани в конус. Това време просто съвпада със средните температури, когато пробуждането на основните вредители от този период е на път да започне: това са листни въшки, медени водорасли, дългоноси, някои гъсеници (глог). Обикновено използвам Fufanon с активната съставка matalion. Веществото е нервен агент за насекоми и нашите баби помнят името му като Karbofos. Използвам го, въпреки че на пазара има много по-модерни пиретроидни лекарства. Основната причина е, че има малко отрова, която действа при ниски температури, а Fufanon при средни температури от +5 градуса. Разбирате идеята - всичко останало просто няма да работи.

Redwol

https://otzovik.com/review_2001118.html

Общи препоръки за лечение на череши от болести и вредители

За да се предотврати заразяването на вредители и болести с черешови дървета, трябва да се извършват превантивни мерки или лечение през целия вегетационен период - започнете още преди набъбването на пъпките и завършете след падането на листата. Във всеки период можете да използвате някое от лекарствата, изброени в таблицата.

Таблица: препоръки за лечение на дървета от болести и вредители, в зависимост от сезона

Време на обработкапредназначениеИзползвани наркотици
Ранна пролет, преди да набъбнат пъпките,
"Синьо пръскане"
Ерадикационно лечение срещу широк спектър
гъбични заболявания, бактериални инфекции и
вредители, зимуващи в кората
Нитрафен, HOM, смес от Бордо
Началото на появата на листа,
фаза "зелен конус"
Профилактика срещу всички видове петна,
краста, листни въшки, акари
Fitolavin, Abiga-връх, Kinmiks, Skor
Преди цъфтежа,
фаза "розова пъпка"
Профилактика на редица гъбични заболявания,
унищожаване на насекоми
Skor, Abiga-връх, Bitoxibacillin, Fitosporin-M, Fufanon-Nova
След цъфтежа, по време на формирането на яйчницитеПрофилактика на гъбични заболявания,
унищожаване на вредители
Фитоспорин-М, Фитолавин, Битоксибацилин
След падане на листа,
"Синьо пръскане"
Унищожаване на гъбични патогени
болести и вредители, зимуващи в кората
Нитрафен, HOM, смес от Бордо

Превантивна работа в градината срещу болести и вредители

За да се предотврати развитието на болести и нашествието на вредители, а не да се спаси болно дърво, е необходимо да се извършва превантивна работа през целия градинарски сезон:

 • изкопаване на кръгове около ствола с унищожаване на кореновите издънки. Диаметърът на кръга зависи от размера на короната, за възрастно дърво трябва да бъде най-малко 2 м;
 • варосване на ствола на дървото, включително скелетни клони, с вар с добавка на глина, тор и меден сулфат. Извършва се в началото на пролетта и късната есен, целта му е да предпазва дърветата от различни болести, насекоми, слънчеви изгаряния и измръзвания. Готово замазване можете да закупите в магазина или да го приготвите сами: 2 кг глина, 2 кг гасена вар, 200 г меден сулфат, разредете с вода и разбъркайте добре до консистенцията на кефира. Нанесете приготвената смес върху ствола на дървото и скелетните клони, след като почистите кората от мъртви частици и я дезинфекцирате с розов разтвор на калиев перманганат. За да се избегне изгарянето на кората, меден сулфат не се добавя към варовика за млади дървета и разсад;
 • събиране на рохкави листа, паднали и засегнати плодове, оставени на дървото, последвано от изгарянето им извън градината;
 • своевременно отстраняване на сухи, засегнати клони, както и клони, насочени в короната. След резитбата мястото на изрязване трябва да бъде обработено с градински лак, емайл или маслена боя;
 • лечение на рани на венците:
  1. Почиства се, улавяйки около 2 см здрава кора наоколо.
  2. Дезинфекцирайте с 1% разтвор на меден сулфат или розов разтвор на калиев перманганат.
  3. Прилага се градински вар;
 • редовен оглед на ствола и скелетните клони.Ако в кората се открият нови пукнатини, те се дезинфекцират и покриват с градински лак, както бе споменато по-горе.

Плодове, зеленина, клони и остатъци от кора, засегнати от гъбични заболявания и вредители, не се поставят в компост, те могат само да се изгорят!

Фотогалерия: задължителна превантивна работа в градината

Народни средства за борба с вредителите по черешите

За съжаление, няма народни средства за лечение на гъбични и бактериални инфекции на череши, но можете да изплашите насекомите, които допринасят за тяхното разпространение.

Растителни репеленти

Много вредители не понасят миризмата на растения като невен, мента, маточина, вратига, пелин, исоп, лук и чесън. За да изплашите, можете да засадите тези растения в непосредствена близост до черешата. Например ниско растящите невенчета или невен, засадени в кръгове около ствола, не само ще украсят дървото, но и ще създадат допълнителна защита от насекоми. Ето някои от отблъскващите растения:

 • ментата отблъсква белокрилките и мравките;
 • мравките не обичат маточина;
 • вратига може да се използва за защита срещу издънки, гъсеници и молци;
 • Белият равнец се страхува от листни въшки, трипси и малки гъсеници.

  Мента

  Мента отблъсква белокрилките и мравките

Има няколко рецепти, които градинарите използват с успех:

 • запарката от горчица (10 g суха горчица се залива с 1 литър гореща вода (+60 ° C), оставя се в продължение на два дни и след това се прецежда) се използва срещу акари от червена ябълка, листни въшки, триони, гъсеници, бели мухи и други вредители;
 • инфузия на невен (изсипете 15 чаши сухи натрошени цветя от невен в 8 литра вряща вода, добавете 20 g сапун за пране, предварително настърган на едро ренде, разбъркайте, оставете за 24 часа)
  използва се за борба с листни въшки, коренови жлъчни нематоди, кърлежи. Пръскането с инфузия се извършва 2 пъти седмично, за предпочитане сутрин. Обработката се спира 10 дни преди прибиране на реколтата;

  Сухи цветя от невен

  За да приготвите запарка от невен, използвайте сухи натрошени цветя

 • инфузия на глухарче (смесете 200 g нарязани листа и 150 g корени на глухарче, залейте 10 литра вряла вода, оставете поне 2 часа, прецедете) се използва за борба с вредителите по овощните дървета. Първата обработка се извършва веднага щом пъпките цъфтят, втората - непосредствено след цъфтежа на посевите, а следващите - след 15–20 дни;
 • инфузия на лайка и сапун за пране (смесете 860 g изсушена и старателно натрошена трева и 140 g лайка съцветия, залейте 10 литра топла вода, оставете за един ден, прецедете; след това разредете 15 литра вода, разтворете в инфузията 15 g от домакинство, настърган върху груб ренде сапун) се използва за борба с паякови акари, ларви на триони, гъсеници и листни въшки. Пръскането се извършва 3 пъти седмично с почивка. Обработката се спира 2 седмици преди прибиране на реколтата.

Ловен пояс

Ловен пояс (устройство под формата на лента с широчина 15–20 cm, изработена от различни материали) се използва за борба с насекоми, които падат върху черешата по ствола и клоните. Има няколко вида риболовни колани, но принципът е един и същ за всички. Коланът е направен по този начин:

 1. Багажникът на дървото е увит в лента от плътна рунеста тъкан (като велосипед).
 2. Горната част на лентата е фиксирана с въже, тясно фолио или лента, така че да няма пролуки между дървото и плата. Ако е необходимо, тази част от багажника може да бъде предварително покрита с глина.

  Ловен пояс

  Уловният колан е фиксиран така, че да няма пролуки между дървото и плата

 3. Долната част на плата остава висяща под формата на пола. Насекомите се тъпчат под тъканта.
 4. Веднъж седмично коланът се отстранява, насекомите се изтръскват от него върху разпространения плат и се унищожават.

Противниците на този метод твърдят, че заедно с мравките и пълзящите вредители умират и голям брой полезни насекоми.

Видео: как да направите колан за улавяне със собствените си ръце

Глинен и хранителен филм за възстановяване на камбий

През пролетта, след като снегът се стопи върху ствола на дървото, можете да наблюдавате островчета от нагризана кора. На вили или задни дворове това могат да бъдат мишки или зайци. Мишките гризат кората плитко с тесен пръстен, докато камбият (образователната тъкан между дървото и кората) не е засегнат. Докато камбият е жив, дървото е живо. Лекува рани, натрупва дърва и кора.

Ако кората е повредена от мишки, трябва да се уверите, че те не са достигнали камбия и че е жив, тоест не е изсъхнал. След това те действат по този начин:

 1. Краищата на кората се почистват внимателно, обработват се с розов разтвор на калиев перманганат.

  Нагризана кора

  Краищата на нагризаната рана се почистват внимателно, след което се обработват с разтвор на калиев перманганат

 2. След това затворете раната със стреч фолио и я фиксирайте с лепяща лента.
 3. При по-дълбоко увреждане на кората раната се третира по същия начин, добре се покрива с тесто от глина и вода и се увива със стреч фолио.
 4. Ако кората е разрушена на пръстен, а камбият все още не е изсъхнал, методът за спасение е същият - обработка, глина, навиване. Камбият под глината ще започне своята работа и ще възстанови кората.

Присаждане на мост

Ако черешовата кора е повредена с повече от половината диаметър на ствола и камбият вече е изсъхнал, можете да опитате да спасите дървото, като инсталирате мостове от кора до кора през повредените места. Методът се нарича "присаждане с мост" и служи за възстановяване на соковия поток на дървото. Процедурата е следната:

 1. В началото на пролетта, преди началото на соковия поток, се събират резници (всяко дърво е подходящо) и се съхраняват на хладно място във влажен пясък. Дължината им трябва да бъде с 15–20 cm по-дълга от повредената зона, а дебелината им да бъде 4–6 mm.
 2. Преди третиране увреденото място на кората се обработва с градинска шпакловка.

  Изядена от гризачи кора

  Преди третиране повреденото място на кората трябва да се третира с градинска шпакловка.

 3. През май, с началото на соковия поток, резниците се изваждат, изследват се, развалените се изхвърлят, здравите се държат на стайна температура, докато се затоплят напълно. Бъбреците избухват.
 4. Повреденото място се почиства внимателно, избърсва се с влажна кърпа, кората се подрязва. На резниците се прави наклонен разрез с дължина 5–6 cm от двете страни, така че да изглежда в една посока. Не забравяйте да определите горната и долната част на резника, важно е да не бъркате: дъното на резника е присадено към дъното на кората, отгоре нагоре.
 5. Сдвоени вертикални разрези се правят върху кората над и под ръба, така че горният разрез да е строго над долния. Техният брой зависи от дебелината на багажника и събраните резници.
 6. Изрезките се вкарват в тези разфасовки с разрез на дървото.

  Схема за присаждане на мостове

  Няколко резници, остър нож, каишка и сръчни ръце ще спасят растението

 7. Сайтовете за ваксинация са фиксирани много здраво. Можете да използвате скоч лента, електрическа лента, медицинска лепилна мазилка, но фиксирана с лепкав слой навън.

  Присаждане на дървесен мост

  Мястото за ваксинация трябва да бъде фиксирано много плътно

 8. Откритите места се обработват с градинска смола.
 9. През лятото премахнете всички издънки от резниците.

  Присаждане на мост - окончателен външен вид

  Това дърво, присадено с мост, има шанс да оцелее и да даде плод за дълго време.

Доколкото разбирам, това е авторско допълнение, трябва да се подчертае Някои градинари препоръчват силно подрязване на короната след присаждане с мост, за да се запази влагата. Аз съм против този метод. Всяко подрязване, дори и за здраво дърво, е стресиращо, а силното също ще провокира растежа на върховете - отслабеното дърво няма нужда от него.

Някои проблеми на здравите череши

Понякога, дори при липса на болести и вредители, привидно здраво черешово дърво цъфти, но не дава плод, тоест не изпълнява основната си задача. При обилен цъфтеж липсата на плодове се дължи на няколко причини:

 • самостоятелно безплодие на сорта.Черешовите дървета са разделени в три категории - самоплодни (повече от 20% от цветята се опрашват със собствен прашец), частично самоплодни (до 18% от цветята се опрашват със собствен прашец) и самоплодни, които не дават плодове без опрашител. Опрашителят е самоплодна череша от друг сорт, засадена наблизо и цъфтяща едновременно с опрашваната. За гарантирано опрашване е желателно на мястото да има няколко опрашители. Например, за сортовете череши Chernokorka най-добрите опрашители са Kistevaya и Lyubskaya, за Podbelskaya - Shpanka Krasnokutskaya и Korotkonozhka;

  черешов цвят

  Ако черешата цъфти, но не дава плод, може би проблемът е в самоплодородието на сорта.

 • неблагоприятни метеорологични условия по време на цъфтежа:
  • охлаждане под +10 ° C, дъжд;
  • твърде горещо и сухо време;
 • замръзване на цветни пъпки. Черешовите цветни пъпки не са издръжливи, те могат да издържат на постепенно понижаване на температурата, но не издържат на внезапни промени и замръзват. Често се случва стигмата на плодника да замръзне в неразцъфнала пъпка. В този случай черешата цъфти, но не образува яйчници.

За да сте сигурни, че получавате плодове от черешово дърво, изберете самоплодни или частично самоплодни зимоустойчиви сортове за засаждане, които не се страхуват от температурни крайности, например, брюнетка, бистринка, вечерна зора, срамежлив, състезател, странност, Романтика.

За по-добро опрашване на овощните дървета опитни градинари препоръчват да ги поръсите с вода, към която се добавя малко количество мед или захар. Миризмата на мед ще привлече най-добрите опрашители на градини и зеленчукови градини - пчели.

През последните десетилетия бяха отгледани много прекрасни сортове череши. Сред тях има устойчиви на замръзване, устойчиви на суша, издържащи на различни заболявания, но все още няма идеален, който да отговаря на всички изисквания на градинаря. Затова ще трябва да запретнем ръкави и да помогнем на дърветата ни да се справят с болести и нещастия, които ги чакат под формата на болести и вредители. Като награда за това ще получим щедра реколта от ароматни, здравословни и вкусни плодове.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.