Жълти череши: избор на сорт с кехлибарени плодове

Обикновено черешовите плодове са оцветени в червено или тъмно бордо, но животновъдите са разработили сортове с жълти плодове. Тези сортове са доста плодовити, приспособяват се добре към различни климатични условия, осигурявайки на градинарите ярка, сочна реколта.

Жълти видове череши: описание и характеристики

Жълтата череша се различава от своя роднина с червени плодове не само по цвят, но и по отличен кисело-сладък вкус и по-висок добив. Но най-важното предимство е, че жълтите плодове са много по-малко склонни да доведат до алергична реакция. Гроздовете слънчеви плодове на фона на яркозелена зеленина изглеждат много привлекателно, което прави черешите отлична декорация за градината.

Зрели жълти череши

Гроздовете жълти плодове на фона на листата изглеждат много привлекателни

Дървото може да достигне големи размери - 5-7 м. Короната на жълтоплодните сортове череши обикновено е сферична. Скелетните клони са здрави и грапави.

Поради значителните си размери се препоръчва да се ограничи растежът чрез правилна резитба и формиране на растенията.

Листните пластинки на жълтата череша са леко удължени, доста големи и заострени. Плодовете имат жълта обвивка с различни нюанси и светла плът. Вкусът на плодовете е сладък с приятна киселинност. Костта лесно се отделя от пулпата.

Сред сортовете жълти череши са:

 • рано (Домакинство жълто);
 • късно (Дрогана жълто, Брянск, Аелита, Ленинград жълто);
 • сладко (Домакинско жълто, Амбър);
 • зимоустойчив (Дачница, Ленинград жълт).

Таблица: основните предимства и недостатъци на сладките череши с жълти плодове

Предимстванедостатъци
Стабилен висок добив.Лоша транспортируемост.
Отличен вкус на горски плодове.
Голям размер на плодовете (5–6 g).Напукване на кожата на плодовете с излишна влага.
Устойчивост на заболявания.

Видео: домашна градина жълта череша

Жълти сортове череши

Животновъдите са разработили сортове сладки череши с жълти плодове с различни нюанси - от лек крем до златист кехлибар. Някои от тях имат руж.

Ленинградско жълто

Плодовете на сорта жълта череша Leningradskaya са боядисани в великолепен кехлибарен оттенък, което прави високите дървета със сферична корона да изглеждат много декоративни през периода на плододаване. Сортът закъснява, плодовете узряват в края на лятото, но след узряване не губят своето представяне. Дърветата имат отлична зимна издръжливост и устойчивост на гниене на плодове. Несъмнено предимство на ленинградския жълт е и фактът, че черешите не са повредени от плодова муха.

Череша Ленинградска жълта

Черешовите плодове от сорта Leningradskaya Yellow са боядисани в великолепна кехлибарена сянка

Златните плодове имат отличен вкус със сочна и тръпчива пулпа и лека киселина.Сортът изисква опрашители, които могат да бъдат череши:

 • Зора;
 • Ленинград черен;
 • Ленинградско розово.

Летни жители

Големите череши от сорта Дачница узряват в средата на юни. Средното им тегло е 6–8 г. Формата е със заоблена сърцевидна форма. Много тънката кожа има красив жълтеникав оттенък, докато плътта има кремообразен тон и безцветен сок.

Череша Дачница

Големите черешови плодове от сорта Дачница узряват в средата на юни

Задния двор жълт

Цветът на кожата на сорта череша Priusadebnaya е жълто - кехлибарен със светлочервен руж. Доста плътната пулпа има приятен кисело-сладък вкус. Жълтото в задния двор не изисква опрашители, което е несъмнено предимство на този сорт.

Сладка череша Домашна градина жълта

Домашната градина жълтите череши не изискват опрашители

Дрогана жълта

Този сорт жълта череша, който е един от най-често срещаните в градинските парцели, има и други имена - Късно жълт, Bigarro Drogana. Плодовете са кремаво оцветени без руж. Въпреки че месото е твърдо, транспортируемостта на плодовете е ниска поради тънката обвивка. Размерът на плодовете е над средния, теглото на отделните плодове достига 8 g. Сред предимствата на Drogana yellow може да се открои висок и стабилен добив, а най-сериозният недостатък е неговата податливост на повреди от сиво плодово гниене. Също така сортът често е атакуван от черешовата муха.

Дроган жълта череша

През периода на плододаване клоните на сорта череша Drogana жълт са осеяни със златни плодове

Drogan yellow за добро плододаване изисква опрашители, които могат да бъдат сортове:

 • Багратион;
 • Ранна Касини;
 • Наполеон розово;
 • Денисен жълто;
 • Гоше,
 • череша Гриот Остхайм.

Амбър

Името на сладката череша говори само за себе си. Плодовете на Амбър са оцветени в красив златисто жълт оттенък. Пулпът е плътен с отличен сладък вкус и лека киселина.

Череша Амбър

Плодовете на Амбър са оцветени в красив златисто жълт оттенък

Сортът е самоплоден. До разсад Yantarnaya е необходимо да се засадят други дървета, които ще опрашват растението. Тази роля може да бъде възложена на такива сортове като:

 • Овстуженка;
 • Север;
 • Поставям.

Франц Йосиф

В литературата сортът може да се намери под други имена, наричан е още Франсис и Бигаро Франц Йозеф. Дървото от този сорт череши има добра зимна издръжливост. Пулпът е розово-жълт, сладък и нежен. Плодът има красив кехлибарен оттенък и е покрит с червеникав руж. Следните сортове са подходящи като опрашители за Франц Йосиф:

 • Жабуле;
 • Drogana жълт;
 • Южен насип червен.
Череша Франц Йосиф

Характеристика на сорта Франц Йосиф е красив руж върху жълти плодове

Bigarro жълто (Denissena жълто)

Дървото от този сорт череша има широка корона и увиснали клони. Плодовете узряват късно и имат много нежна пулпа и тънка кожа, така че често се набръчкват. Поради тази функция с тях трябва да се работи много внимателно и да не се транспортират на дълги разстояния. Несъмнено предимство на сорта е отличният вкус и аромат на пулпата.

Сладка череша Bigarro жълта

Несъмнено предимство на сорта е отличният вкус на плодовете.

За да получи добра реколта, растението се нуждае от опрашващи сортове:

 • Геделфинген;
 • Южен насип;
 • Ранна Касини;
 • Дрогана е жълта.

Генералски

Черешовите плодове от този сорт имат жълта обвивка, покрита с кармин руж. Пулпата е плътна и вкусна - оцветена в кремообразна сянка. Плодовете не са много подходящи за транспорт на дълги разстояния, но са много вкусни и ароматни.

Cherry General's

Плодовете Generalskaya са малко полезни за транспортиране на дълги разстояния, но са много вкусни и ароматни.

Generalskoy изисква опрашители, така че до този сорт череши можете да засадите сортове:

 • Овстуженка;
 • Поставям;
 • Тютчевка.

Апетитно

Плодовете на жълтоплодната череша са със среден размер и с форма на сърце. Белезникавата тънка обвивка е покрита със светлочервен ирисцентен руж, което прави плодовете да изглеждат елегантни. Нежната розова пулпа има отличен десертен вкус с лека киселинност. Сортът може да дава високи добиви годишно и е имунизиран срещу кокомикоза.

Сладка череша

Сладките черешови плодове изглеждат много елегантно

Аелита

Цветът на черешовите плодове от сорта Aelita е жълто-розов, кръгла форма, тегло 9–10 г. Пулпата е оцветена в светложълт тон и има сладък вкус с приятен черешов аромат.

Череша Аелита

Цветът на черешовите плодове от сорта Aelita е жълто-розов, кожата е тънка, а пулпът е много сочен

Дървото е средно голямо, така че короната не се нуждае от интензивна резитба. Aelite изисква опрашители, които са разновидности:

 • Валери Чкалов;
 • Етика;
 • Ранна розовост;
 • Аннушка;
 • Drogana жълт;
 • Сестра.

Засаждаме жълти череши по всички правила

За жълтите череши е много важно да изберете най-доброто място за засаждане. Културата изисква отлично осветление и не понася студени и силни ветрове. Ето защо си струва да изберете място от южната страна на градината. Черешовата почва предпочита глинеста и умерено влажна.

Културата не понася високи нива на подпочвените води.

За засаждане изберете 1-2 годишни разсад с развита коренова система и 3-4 разклонения. Кората трябва да бъде гладка, без повреди или растеж.

Проверка на разсада преди засаждане

Кората на черешовия разсад трябва да бъде гладка, без повреди и растеж

Препоръчително е да се организират разсад от жълти череши на поне 3 м един от друг. За засаждане се изкопават дупки с дълбочина около 60–70 см. Най-горният слой почва се изсипва на дъното, смесва се с две кофи изгнил оборски тор, 100 г калиев сулфат и 400 г суперфосфат. След това покриват този слой с обикновена почва, за да се избегне контакт между корените и торовете.

Засаждане на череши

Разсадът на черешата е покрит с пръст и уплътнен, като се уверите, че кореновата шийка на дървото се издига на 5 см над земята

Преди да засадите разсад в земята, корените му се накисват във вода за 12 часа и след това кореновата система се потапя в каша от глина, лопен и вода. В дупката се поставя колче, поставя се разсад, покрива се с пръст и се уплътнява, като се гарантира, че кореновата шийка на дървото се издига на 5 см над повърхността на почвата. Растението се завързва за опора и се полива.

Как да се грижим за жълтите череши

Основните агротехнически методи за отглеждане на култури са плевене и разрохкване на ближния стволов кръг, поливане и торене.

Овлажняване и хранене

Жълтите череши предпочитат редовно поливане, което трябва да се извършва през целия вегетационен период. Обикновено е достатъчно да излеете 2 кофи вода под дървото веднъж месечно, но при липса на валежи за дълго време количеството поливане се препоръчва да се увеличи до 1 път седмично.

Първите 2-3 години от живота на млада череша не са необходими за подхранване, тъй като торовете, които са били поставени в ямата за засаждане по време на засаждането, са достатъчни за нея.

Торове

Възрастните череши се нуждаят както от органично, така и от минерално торене

Тъй като дървото расте, се препоръчва да се извършват 3 превръзки на сезон.

 1. Първият се провежда през април. За това по периметъра на короната се изкопават малки канали с дълбочина около 25 см. В тях се изсипва карбамид (200 г под едно дърво), покрива се с пръст и се полива обилно.
 2. Втората подхранка е в края на юли или началото на август. През този период калиев сулфат (100 g) и суперфосфат (300 g) се изсипват в жлебовете, изкопани по периметъра на короната.
 3. През есента, преди да изкопаете стволовия кръг, се препоръчва да излеете 2 кофи хумус под всяко черешово дърво. След това се смесва със земята и хранителният субстрат се полива обилно.

Подрязване и оформяне на короната на дърво

Много сортове жълти череши са големи, затова се препоръчва да се ограничи растежа им чрез резитба. Опитните градинари препоръчват подрязването на дървото през пролетта, придавайки на короната желаната форма. Издънките се съкращават с около една трета. Тази техника стимулира залагането на нови плодни пъпки.

Отзиви за градинари, отглеждащи жълти череши

Имахме щастлива шега, две череши / череши израснаха една до друга, едната жълта, другата червена. Така че птиците ядяха само червената, а жълтата винаги беше цяла.

Li_l

https://www.forum-volgograd.ru/threads/289702/

Drogana жълто е самоплодно, късно - в нашата зона започва да дава плодове в края на юни - началото на юли. За опрашване е необходим друг сорт със същото време на цъфтеж, например Франц Йосиф. Не е нужно обаче да се притеснявате за периода на цъфтеж - всички череши, ранни, средни и късни, цъфтят почти едновременно и дори най-ранните Валери Чкалов и Априлка могат да бъдат опрашители за Дрогана.

Немски

http://dacha.wcb.ru/lofiversion/index.php?t19538-50.html

Имам дача в предградията, преди 15 години засадих жълта череша Malysh и още 2 череши за опрашване. Няма самоплодни, има частично, но много малко. Така че моето дете израсна в огромно дърво с три дебели ствола, даваше плодове всяка година, а през последните години птиците започнаха да берат всички плодове - разпознаха жълтия цвят и беше невъзможно да се покрие такъв главорез, трябваше да го отрежа . Сега оформям всички нови череши в „испанския храст“ - те са ниски, пухкави - могат да бъдат покрити с мрежа или стар тюл.

Ирина1311

http://forum.homecitrus.ru/topic/19108-chereshnia-sorta-formirovanie-agrotekhnika/

На стария сайт имаме жълта череша, полска, не си спомням сорта, издържаше на студове по-добре от череши и сливи, най-важното е да се предпазват от слънцето през февруари-март, стволовете им се пукат силно от температура промени.

Експерт по домати

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=2109.0

Drogana Yellow е любимият ми сорт - както пресен, така и за компот, и за ликьор. Но изтрит. Всяка череша съдържа червей от черешова муха.

Плутон

По отношение на годишната стабилност на добива Drogan yellow е рекордьорът. Ако работите правилно върху монилиоза и на муха, тогава плодовете ще узреят до пълно състояние и ще престанат да имат горчив вкус. Drogana завършва черешовия сезон с неописуем вкус и аромат на горски плодове!

Че_Хонте

Жълтите череши са истинска находка за летен жител. За разлика от класическите червени плодове, на които птиците обичат да празнуват, жълтите плодове не привличат птици. Освен това тези сортове имат отлични добиви и са в състояние да украсят сайта, тъй като ярките кехлибарени плодове изглеждат много декоративни.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.