Най-добрите самоплодни сортове круши от различни периоди на зреене

Доскоро отглеждането на круши в Русия беше достъпно само за градинари, живеещи в топли южни региони. Но благодарение на работата на животновъдите постоянно се появяват нови сортове с подобрени характеристики - по-устойчиви на замръзване, непретенциозни в грижите, едроплодни. В същото време по отношение на вкуса такива плодове успешно се конкурират с южните. Има сортове от различни периоди на зреене, така че крушите могат да се ядат от средата на лятото до зимата. Има достатъчно от тях, за да направите обоснован избор, трябва да се запознаете с предимствата и недостатъците на всеки от тях.

Най-добрите самоплодни сортове круши

Развъдната работа по разработването на нови круши продължава отдавна. Сега градинарите отглеждат както напълно нови сортове, така и стари изпитани във времето сортове, които са известни от повече от един век.

По-голямата част от сортовете круши са самоплодни. Това означава, че прашец от друга близка круша е необходим за образуване на плодни яйчници. Но има и изключения. Самоплодните сортове са особено търсени от градинарите, живеещи в райони с неблагоприятни климатични условия - насекомите, като правило, не са особено активни в хладно дъждовно време. Освен това е добър вариант за собствениците на стандартни „шест акра“.

Чижовская

Сортът се препоръчва от Държавния регистър за отглеждане в европейската част на Русия. Принадлежи към категорията края на лятото, узрява през август-септември. Ценен е заради своята мразоустойчивост, имунитет срещу струпясване, редовност на плододаването, ранна зрялост.

Дървото е високо 1,8–2,5 м. Короната на младите екземпляри е овална, не особено удебелена. С възрастта се превръща в нещо, което прилича на пирамида или конус.

Круша Чижовская

Крушата Chizhovskaya е естествено джудже, което значително улеснява грижите за растенията и прибирането на реколтата

Плодовете са удължени, с тегло 100–120 g; с узряването на дървото те стават по-малки до 80–90 g. Кожицата е гладка, матова, доста тънка, суха на допир. Зрелите круши са зеленикаво-жълти на цвят с по-ярки подкожни точки. Ружът напълно липсва или е много слаб. Пулпата е бледожълта, нежна, мазна, с мек аромат. Вкусът е сладък с киселост, оценен на 4,1-4,2 точки от пет. Средният добив е около 50 кг. Срокът на годност е 2–4 месеца. Зрелите круши се задържат на клоните дълго време и дори да паднат на земята, те не се влошават в рамките на една седмица.

Видео: характеристики на сорта круша Чижовская

Нежност

Сортът първоначално е отглеждан за отглеждане в централна Русия, но след това се е показал добре в региони с по-тежък климат. Дървото е енергично, короната е рядка, под формата на широк овал. На височина достига 4–5 м. Крушата донася първата си реколта през 4-5-та година след засаждането в земята. Средно можете да разчитате на 45-60 кг на дърво.

Нежност на круша

Крушовата нежност е отгледана за отглеждане в централна Русия, но успешно се е вкоренила в региони с по-тежък климат.

Средното тегло на закръглените круши е 150-200 г. Цветът на кожата се променя от ярко зелено до слънчево жълто, докато узрее. Там, където слънцето удря плодовете, се появява бледорозов руж. Кожата е плътна, грапава, със зеленикаво-кафяви подкожни пункции. Пулпът е мазен, кремообразен, хомогенен, много нежен и ароматен. Вкусът е сладък, с лека киселост и подчертана стипчивост.

Банкет

Сортът принадлежи към късна есен. Плодовете достигат техническа зрялост през септември, пълна - през октомври-ноември. Препоръчва се за отглеждане в Поволжието. Оценява се заради ранната си зрялост (първата реколта на 3-4-та година след засаждането), редовното плододаване, добрата устойчивост на замръзване и суша. Болестите и вредителите са средно засегнати.

Дървото не е особено енергично, короната е удебелена, гъсто облистена, под формата на широка пирамида. Плодовете не падат дълго време, но не се различават по много добра транспортабилност.

Крушов банкет

Плодовете на банкетната круша се отличават с доброто си качество на съхранение, но не и с транспортируемост

Крушите са доста големи (260 g), едноизмерна, симетрична кръгла форма. Кожата е гладка и суха на допир, твърда (дори груба), матова. Основният цвят е жълто-зелен, характеризиращ се с наличието на неясен руж от различни нюанси, от пурпурно-малинов до тъмночервен. Подкожните точки са многобройни, бежово-сиви.

Пулпата е бяла или с жълтеникав подтон, много нежна, маслена. Вкусът е балансиран, сладко-кисел, оценен на 4,5 точки. Сортът принадлежи към категорията на десерта. Реколтата може да се съхранява в хладилник до Нова година.

В памет на Яковлев

Сортът, който се проявява най-добре в Поволжието, Черноморския регион и като цяло в централна Русия. Несъмнени предимства - много висока зимоустойчивост, добър и стабилен добив, наличие на "вроден" имунитет срещу струпясване, ранна зрялост, транспортабилност. Много се търси от животновъдите.

Круша в памет на Яковлев

Паметта на Яковлев на практика е лишена от недостатъци, поради което се използва широко от животновъдите при отглеждане на нови сортове

Височината на дървото е не повече от 2,5 м. Короната е компактна, до 2 м в диаметър, силно удебелена. Той се различава по своя темп на растеж, достигайки максималния си размер на възраст 6-7 години. Първите круши узряват в края на август; реколтата се събира през септември. Срокът на годност е максимум 3-4 седмици.

Плодовете са плоски, с кръгла крушовидна форма, с тегло около 125 г. Понякога има слаби ребра. Кожата е гладка, лъскава, бледожълта, с розово-оранжев руж. Пулпът е кремообразен, полумазен, сладък, с фина киселинност, абсолютно без стягащо, много сочно и ароматно. Понякога съдържа "каменисти" петна. Средният добив е около 25 кг.

Видео: описание на сорта круши в памет на Яковлев

Рогнеда

Сортът се препоръчва от държавния регистър за отглеждане в Централния регион. Особено популярен сред градинарите от Московска област и Калуга. Принадлежи към категорията края на лятото. Но зимната издръжливост е отлична - крушите не замръзват дори в Сибир.

Дървото е със средна сила, короната е под формата на широка пирамида, доста плътна, но компактна. Издънките се разклоняват не твърде охотно. Реколтата (50–70 кг) узрява през последното десетилетие на август или началото на септември. Зрелите плодове бързо се влошават и се ронят. Плододаването не е ежегодно, с периодичност.

Круша Рогнеда

Оградената круша, която не е събрана навреме, бързо се влошава и изгнива точно на дървото

Крушите тежат около 125–140 g и имат почти сферична форма. Някои екземпляри са леко сплескани или широко ромбични.Кожата е гладка, лъскава, светложълта на цвят с тъмночервен размазан руж. Пулпът е бежово-кремообразен, не особено плътен, сочен, мазен, много сладък. Характерен е лек мускусен вкус и същият аромат. Вкусът се оценява на 4,1-4,2 точки.

Сортът се позиционира от създателите като самоплоден, но това силно зависи от височината на тичинките. Ето защо, за предпазна мрежа, препоръчително е да кацнете наблизо Милада, Видная, Чижовская.

Лято (рано)

Някои сортове летни круши узряват в средата или края на юли, други през втората половина на август. В сравнение с други сортове, те са по-взискателни за грижи, особено при нужда от правилно поливане. Тяхната устойчивост на суша по правило е ниска.

Виктория

Сортът е отгледан в Украйна. Препоръчва се за отглеждане в Северен Кавказ от Руския държавен регистър. Зимоустойчивост при -20 ° C. Сортът е частично самоплоден, не е имунизиран срещу струпясване и понася добре горещината и сушата. Първата реколта узрява 6-7 години след засаждането. Заснет през последното десетилетие на август. Плододаването е редовно. Едно възрастно дърво носи до 200 кг круши годишно.

Височината на дървото е 3-4 м. Короната е кръгла или широкопирамидална, доста компактна, не твърде дебела. Най-добрите опрашители са Уилямс червен, Триумфът на Виен.

Круша Виктория

Крушата Виктория има почти рекорден добив

Теглото на плодовете варира от 150 g до 250 g, някои екземпляри добиват маса от около 300 г. Крушите са широки, симетрични. Кожата е гладка, тънка, но стегната, ярко зелена с неясен розово-червен руж, покриващ по-голямата част от повърхността и леко ръждясала. Подкожните точки са малки, сиво-зелени на цвят.

Пулпът е снежнобял, мазен, много сочен и ароматен. Вкусът е сладък, с освежаваща киселинност. Оценява се на 4,5 точки, но ако нямате късмет с времето през лятото, то се влошава значително. Крушите се съхраняват добре. При стайна температура - около три седмици, при оптимални условия - 2-3,5 месеца.

Крушата Виктория се характеризира с доста голям брой плодове без семена. Партенокарпът за сорта е норма, а не симптом на някакво екзотично заболяване.

Лятна херцогиня

Сортът е известен от края на 19 век. Често се среща под името "Summer Williams". Непретенциозен към качеството на почвата. Устойчив на струпясване. Цъфтящи по-късно, пъпките рядко попадат под повтарящи се студове. Първата реколта узрява 4-5 години след засаждането. Срокът на годност на плодовете е около две седмици у дома и 4–6 седмици в хладилника. Производителност - до 80 кг на дърво, в оптимални условия - 100 кг или повече.

Дървото е с височина 3–3,5 м. Не се различава по високата си скорост на растеж. Короната е широка, неправилна, гъсто облистена. Зимоустойчивост до -10 ° С.

Круша лятна херцогиня

Ниската зимна издръжливост предотвратява широкото разпространение на лятната херцогиня круша в Русия

По някаква причина листните въшки и медната глава много обичат крушите от сорта Дюше.

Крушите са удължени, леко на бучки, асиметрични, тежат средно около 200 г. Те са сладко-сладки, с аромат на индийско орехче и винен аромат. Пулпата буквално се топи в устата ви. Вкусът се оценява на 4,8 точки. При неузрелите плодове кожата е маруля, при зрелите плодове е златистожълта с розов руж. Като опрашители се препоръчват сортовете Любимица Клапа, Лесная Красавица, Бере Боск.

Северянка

Сортът, препоръчан от Държавния регистър за отглеждане в Поволжието и на изток. Зимоустойчивостта до -35–40 ° С го позволява. Най-популярен е в Урал. Оценява се заради своята устойчивост на струпясване, ранна зрялост и постоянно висок добив. Не страда от жлъчни акари и молци. Той е склонен да бъде атакуван от патогенни бактерии.

Круша Северянка

Основната опасност за крушата Северянка са бактериалните заболявания

Дървото е високо 2–3 м. Короната е почти сферична, силно удебелена. Реколтата узрява през 10-15 август. Зрелите круши, дори и в оптимални условия, се съхраняват не повече от две седмици, берат се 5-7 дни преди това - около два месеца.Първото плододаване е 20 кг или малко повече, в бъдеще можете да разчитате на 100-110 кг.

Крушите са малки (средно 80–85 g, максимум - 120 g), тъпоконични. С дефицит на влага те стават още по-малки. Кожата е ярко жълта със зеленикави петна, плътна, дори дебела, но не груба. Ружът е слаб, бледорозов. Презрели, плодовете бързо се ронят. Пулпът е кремаво бежов, плътен, дори хрупкав, с лек винен аромат. Вкусът е сладък, но нежен, без стипчивост.

Видео: как изглежда крушата Северянка

Катедралата

Сортът е признат за подходящ за отглеждане в Централния регион. Но има добра зимна издръжливост, до -30 ° C. Също така се характеризира с ранна зрялост, постоянно висок добив, годишно плододаване, наличие на вроден имунитет срещу струпясване. Сортът е самоплоден, най-добрите опрашители са Chizhovskaya, Lada, Detskaya.

Дърво със средна сила. Максималната височина е 3-4 м, короната е широкопирамидална. Реколтата узрява през втората декада на август. Срокът на годност на плодовете е не повече от 10-12 дни. Тези круши също не се различават по транспортируемост. По-добре е да ги премахнете 3-5 дни преди пълно узряване, узрелите плодове бързо гният. Производителност - 35-40 кг.

Катедрала Круша

Катедралата Круша задължително се нуждае от опрашители, за да даде плодове

Средното тегло на круша е 110 г. Кожата е зеленикаво-жълта, неравна, лъскава, мека, сякаш восъчна на допир. Сивкавите подкожни точки са почти невидими. Ружът е слаб, тъмночервен. Пулпът е полумазен, финозърнест, много сочен, сладко-кисел на вкус. Оценява се на 4 точки. Ароматът почти не се усеща.

Любими

Често тази круша се бърка с фаворита на Клапа (или фаворит), но това са различни сортове. Сортът е отгледан специално за Урал, но също така се е влюбил в градинари, живеещи в европейската част на Русия. Отличава се с висока (до -45 ° C) устойчивост на замръзване и обща непретенциозност в грижите. Дори в Урал може да зимува без подслон. Крушата не е засегната от струпясване и бактериален рак.

Любима круша

Pear Favorite, поради високата си устойчивост на замръзване, може да зимува без подслон, дори в "рискови зони на земеделие"

Дървото достига височина 3–3,5 м. Темпът на растеж не се различава. Короната не е особено удебелена, издънките са увиснали. Реколтата узрява в края на лятото. Срокът на годност на крушите е до един месец и половина.

Плодовете са тъпоконични, доста големи (180–250 g). Пулпът е бял, много сочен. Крушите са сладки, вкусът се оценява на 4,5 точки. Производителност - 35-40 кг от възрастно дърво. Сортът е самоплоден; Красулия, Северянка и други сортове, цъфтящи едновременно, са подходящи като опрашители.

Есен

Тези круши обикновено узряват в края на септември или началото на октомври. Плододаването при някои сортове се удължава, продължава един месец. Те се отглеждат, като правило, в централна Русия, за да могат точно да съберат реколтата преди първата слана.

Просто Мария

Сравнително нов сорт, отглеждан в Беларус. В Руската федерация се препоръчва за отглеждане в Централния регион. Устойчивост на замръзване до -38 ° С. Сортът се характеризира с ранна зрялост, редовност на плододаването и висока устойчивост към повечето заболявания, характерни за културата (струпясване, септория, бактериален рак).

Pear Just Maria не бива да се бърка с почти едноименния руски сорт Maria, отглеждан в Крим. Има и напълно нов сорт от Италия - Санта Мария.

Круша Просто Мария

Pear Just Maria няма нищо общо с някога много популярния телевизионен сериал, сортът е кръстен на създателя си Мария Мялик.

Височината на дървото достига 3 м. Короната е конична, със средна плътност, компактна (до 2,5 м в диаметър). Крушата е устойчива на сянка, но не и на сянка. Плодовете узряват в края на октомври или началото на ноември и се съхраняват до Нова година. Средният добив е около 40 кг.

Плодовете са с правилна форма, тежат около 180 г, отделни екземпляри - 200-230 г. Кожицата е гладка, лъскава, бледожълта, с розов руж. Пулпът не е особено плътен, с маслен цвят, маслен, много нежен и сочен, с почти никакъв аромат.Вкусът е балансиран, сладък, с лека киселост. Оценява се много високо от дегустаторите - 4,8 точки. Процентът на нетъргуемите плодове е нисък - до 10%.

Видео: белоруска круша Просто Мария

Велес

Известна още като Отличната дъщеря. Държавният регистър съветва отглеждането на сорта в Централния регион. Първата реколта круша носи след 5-7 години, след което дава плодове ежегодно. Понася добре капризите на времето и е неизискващ за грижи.

Дървото е високо (4-5 м), короната е пирамидална. Издънките са тънки, увиснали. Цветята и пъпките понасят краткотраен спад на температурата до -2 ° C без повреди. Общата устойчивост на замръзване също е добра - до -30–35 ° С.

Круша Велес

Устойчивостта на замръзване на круша Велес се простира не само върху дървесината и корените, но също така и върху цветята, пъпките

Плодовете са правилни, симетрични. Кожата е светло зелена с ярко оранжево-червен руж. Средно тегло - 120 г, с обилна реколта, крушите са малко по-малки. Пулпът е бежово-кремообразен, полумазен, много нежен и сочен. Вкусът се оценява на 4,6 точки. Реколтата, в зависимост от времето през лятото, узрява в самия край на август и през второто десетилетие на септември. Можете да разчитате на 60–90 кг плодове. Крушите са транспортируеми.

Бере Московская

Култивира се предимно в Централния регион. Ранно есенният сорт, узрява в началото на септември. Ценен е заради ранната си зрялост, устойчивост на замръзване до -30 ° C, висока устойчивост на струпясване, гниене, кафяво петно.

Дървото е с височина до 3–3,5 м. Темпът на растеж не се различава. Короната е почти сферична, не твърде удебелена.

Круша Бере Москва

Pear Bere Moskovskaya не понася добре сушата - дефицитът на влага влияе отрицателно на вкуса на плодовете

Плодовете са тъпоконични, тежат около 120 г. Кожицата е жълто-зелена, с размазан малинов руж. Пулпът е снежнобял, хомогенен, много нежен и сочен. Сладко-киселият вкус се оценява на 4,2 точки. Но при липса на влага в жегата тя се влошава значително - плодовете стават тръпчиви и кисели. По-добре е да премахнете крушите преди пълна зрялост, в противен случай те започват да гният точно на дървото. В хладилника такива плодове се съхраняват 2-3 седмици.

Мрамор

Препоръчва се за отглеждане в Централния регион и Поволжието. Сортът се характеризира с наличието на висока устойчивост на струпясване, брашнеста мана, плодово гниене. Ценен е заради високия си добив (до 200 кг от възрастна круша). Устойчивостта на замръзване е ниска (до -10-15 ° С), крушата не понася капризите на времето. При суша плодовете масово се ронят. И едно дърво, което е паднало под възвратните пролетни студове, може не само да загуби цветя, но и да умре.

Височината на дървото е до 4 м. Короната не е особено удебелена, широкопирамидална. Плододаването започва в края на август и продължава до втората декада на септември. Първата реколта ще трябва да изчака 6-7 години. Срокът на годност на плодовете е два месеца или малко повече.

Крушов мрамор

Крушовият мрамор не се отличава с ранната си зрялост, но отличният вкус на плодовете си заслужава чакането

Крушите достигат маса 120-160 g, някои екземпляри - 220 г. Формата е правилна, закръглено-конична. Кожата е зеленикаво-златиста, ръждясала, стегната, но не груба. Ружът е с цвят на тухли или червеникаво-кафяв, под формата на отделни щрихи. Пулпът е кремаво бял, грубозърнест, много нежен и сочен, топящ се, с подчертан аромат. Вкусът е сладък, но не скучен и се оценява на 4,8 точки. Разнообразие от категорията на десертите.

Талгарска красавица

Сортът е отгледан в Казахстан, в Русия се отглежда предимно в Северен Кавказ. Устойчивост на замръзване до -30 ° С. Първата реколта трябва да изчака 4-5 години. Сортът е непретенциозен, транспортируем и понася добре сушата.

Височината на дървото достига 3 м. Короната е широкопирамидална, удебелена. Реколтата узрява в края на септември или началото на октомври. Срокът на годност на леко неузрелите плодове е два месеца.

Красота от круша Талгар

Красотата от круша Talgar се нуждае от редовна резитба, короната й бързо се удебелява

Крушите тежат около 160 г, някои екземпляри - по 250 г. Кожата е гладка, плътна, бледо златист цвят, с червеникаво розов руж.Пулпът е финозърнест, хрупкав, дори груб. Вкусът не е лош, дори се подобрява по време на съхранение. Най-добрите опрашители са Конференция, Ховерла.

Видео: сорт круша Талгар красота

Зима (късно)

Зимните круши се отстраняват до пълното узряване на плодовете. Вкусът им по това време практически липсва, плътта е жилава. Но след като те лежат няколко месеца в хладилника или избата, качеството на плодовете се подобрява значително.

Лира

Раннозимен сорт, най-подходящ за Централния регион. Отглеждането на круши в цяла Русия е затруднено от ниска (до -20 ° C) устойчивост на замръзване. Реколтата се отстранява ежегодно, без сезони на "почивка". Плододаването е удължено, продължава от първата декада на октомври до началото на декември. Крушата не страда от струпясване.

Круша Лир

Крушата Лира дава плодове ежегодно, без да липсват сезони за "почивка"

Дървото е мощно, високо 5–6 м. Короната е пирамидална, разперена, не твърде дебела. Първите плодове се опитват още през втората година след засаждането. Срокът на годност на плодовете при стайна температура е 2-3 седмици, при оптимални условия - 3-3,5 месеца.

Крушите са едномерни, тежат средно 140 g, някои екземпляри - 200 g или повече. Формата варира от типично крушовидна до удължена и тъпоконична. Кожицата е жълто-зелена, матова, малка част от плодовете са покрити с пастелно розов руж. Пулпът е бял или жълтеникав, финозърнест, много сочен. Вкусът е сладък с забележителна освежаваща киселинност. Ароматът почти липсва.

Видео: круши от лира

Ноември

Известен също под имената "Молдова" и "Зима". Създаден специално за отглеждане в Далечния изток. Ценен е заради високия си годишен добив и наличието на "вроден" имунитет срещу струпясване. Характерна е изключително висока устойчивост на замръзване - до -50ºС.

Дървото е високо (4-5 м), короната е широка, овална. Издънките активно се разклоняват. Почти никога не страда от бактериални и слънчеви изгаряния. Първата реколта узрява три години след засаждането. Можете да разчитате на 40-60 кг. Плодовете могат да се съхраняват без проблеми до началото на февруари. Топ опрашители - Уилямс, фаворит на Клап, конференция.

Круша ноябрская

Круша Noyabrskaya се откроява с изключително висока устойчивост на замръзване

Плодовете са малки (60–65 g), с изразени ребра, неправилно яйцевидна форма. Кожата е зеленикава, ружът (ако има такъв) е матово червен или розов. По време на съхранението плодовете пожълтяват. Отнема поне месец, за да узрее. Пулпът е бял, умерено мазен, сочен, сладко-кисел. Вкусът е много добър. Характерен е подчертан аромат. Зрелите круши са здраво прикрепени към клоните, не се ронят.

Когато се отглежда в топли южни райони, теглото на сорта круша Noyabrskaya рязко нараства до 300-350 g.

Видео: плодовете на ноемврийската круша

Curé

Стар френски сорт, спонтанна естествена мутация. Често се среща под имената "Plebanovka", "Pastorskaya" и "зимата на Уилямс". В Русия се култивира предимно в Черноморския регион и в Северен Кавказ. Понася добре суша, топлина, добре се съпротивлява на струпясване. Устойчивост на замръзване на ниво -25 ° C.

Дървото е енергично, достига височина от 4 м. Короната е широкопирамидална, разперена. Клоните под тежестта на плодовете леко кимат. Първата реколта узрява 4-5 години след засаждането. Крушата дава плодове обилно (80-100 кг), но с прекъсвания, честотата на които не се вижда. Реколта в началото на октомври, крушите отнемат най-малко 20 дни, за да узреят. Ако нямате време с това, плодовете бързо се влошават.

Крушови лек

Крушата Куре е открита за първи път в манастирската градина от свещеник, откъдето идва и името

Плодовете с различни размери, неравномерни, тежат 160–250 г. Леко удължена форма. Кожата е дебела, матова, зеленикаво-жълта, ръждясала. Ружът оцветява круши доста рядко. Пулпът е жълтеникаво-кремообразен, сочен, не твърде плътен, с многобройни "каменисти" петна. Това повлия на оценката на вкуса - само 3,5 точки. Между другото, тя варира значително в зависимост от района на растеж.Също така градинарите отбелязват, че колкото по-обилна е реколтата, толкова по-малки са самите круши. Най-добрите опрашители са Декан, Любимец на Клап, Сен Жермен.

Видео: характеристика на крушата Кюре

Оливие дьо Сере

Френски сорт, отглеждан повече от век и половина. В Руската федерация е зонирано за отглеждане в Северен Кавказ. Смята се за една от най-добрите късни зимни круши. Първата реколта ще трябва да изчака 6-7 години. Сортът е транспортируем, частично самоплоден. Добри опрашители - Favourite Clapp, Decanka, Williams. Термофилността и взискателността към качеството на почвата се отбелязват като недостатъци.

Круша Оливие дьо Сере

Крушата Оливие де Сере може да се съхранява в оптимални условия до март следващата година

Дървото е средно голямо, достига височина 4–4,5 м. При младите екземпляри короната е пирамидална, с възрастта изглежда „кляка“. Реколтата започва през първата декада на октомври; тя е готова за употреба през декември. Крушите се съхраняват до ранна пролет.

Плодовете са с различни размери, средното тегло е около 150 г. По форма те са леко сплескани, грудкови в основата. Кожата е сиво-зелена (в процеса на зреене променя цвета си на тъмножълт), груба, много плътна. Характерна е силна ръжда. Пулпът е твърд, хомогенен, топи се, много сочен и ароматен, с лек бадемов вкус. Вкусът е високо оценен - ​​4,5 точки.

Изумруд

Една от новостите в селекцията. Късен зимен сорт, препоръчан от Държавния регистър на Руската федерация за отглеждане в Северен Кавказ. Крушата е неизискваща към качеството на субстрата, но реагира слабо на липса на светлина и топлина. Сортът е ценен заради ранната си зрялост, годишното плододаване, имунитета срещу струпясване и огън и транспортабилността.

Круша Изумруд

Pear Emerald е отглеждан наскоро, но много обещаващ сорт

Дървото достига височина 3,5–4 м. Короната е под формата на почти правилна топка, не особено удебелена. Реколтата се събира в края на октомври, узрява в рамките на 10-15 дни. Сортът е частично самоплоден, добри опрашители - Васа, Деканка, Мария, Бере Боск.

Крушите са много големи (240 g или повече), с форма на цев. Зелено-жълтата кожа е почти невидима под дебел слой пурпурно-малинов руж. Пулпът е кремообразен, финозърнест, плътен, но много нежен и сочен. Вкусът е сладък и пикантен, ароматът почти липсва. Разнообразие от категорията на десертите. Вкусът се оценява на 4,8 точки.

За региона на Москва

Климатът в района на Москва е доста мек. Тежките зими с малко сняг обикновено не са типични за региона. Лятото обикновено е доста топло. Следователно тук могат да се засаждат круши от всеки период на узряване. Най-често градинарите предпочитат летните и есенните сортове.

Елегантна Ефимова

Сорт от категорията в началото на есента или края на лятото. Препоръчва се за отглеждане в Поволжието и Централния регион. Устойчивост на замръзване до -20ºС. Изключително рядко се засяга от струпясване. Не обръща специално внимание на капризите на времето, търпи липсата на светлина и топлина. Но се нуждае от ежегодно подрязване. Най-добрите опрашители са Любимецът на Яковлев, Москвичка, Мрамор, Бесемянка.

Круша Умна Ефимова

Pear Smart Efimova напълно оправдава името - плодовете изглеждат много представително

Дървото е високо 4–5 m, бързо растящо. Корона под формата на пирамида, средно удебеляване. Първата реколта ще трябва да изчака най-малко 7-8 години. Тогава можете да разчитате на 40 кг на дърво. Препоръчително е да берете плодовете неузрели. Те узряват в рамките на 15–20 дни. На дърво плодовете бързо се влошават - пулпата става вискозна, водниста и губи вкуса си.

Крушите са едномерни, симетрични, с тегло 110–135 g (отделни екземпляри до 185 g), удължени. Кожата е гладка, златисто-зелена. Почти изцяло е покрит с розовочервен руж. Пулпът е кремаво бял (розово по кожата), сладко-кисел, леко тръпчив, много нежен и сочен. Вкусът е балансиран, оценява се на 4,5 точки.

Лада

Препоръчва се за отглеждане не само в европейската част на Русия, но и в Източен Сибир. Сортът е в началото на лятото, с много добра (до -30 ° C) зимна издръжливост. Ценен е за ранната си зрялост, постоянно висок добив, имунитет срещу струпясване и пожар. Като недостатък има ниска транспортируемост и запазване на качеството (не повече от 6-8 седмици).

Круша Лада

Крушата Лада е неподходяща за транспортиране и дългосрочно съхранение

Дървото достига височина 2,5–3 м. Короната е конична, гъста. Реколтата узрява в началото на август. Плодът ще трябва да изчака три години. Производителност - около 50 кг. Сортът е самоплоден, но все пак се препоръчва наблизо да има Северянка, Рогнеда, Чижовская.

Круши с тегло 100-120 g, сякаш сплескани, с изразени ребра. Кожата е тънка, лъскава, бледожълта, подкожните точки почти не се виждат. Зачервен руж, светлочервен. Пулпът е с маслен цвят, финозърнест, много ароматен, не особено сочен. Вкусът е освежаващ, сладко-кисел.

Видео: характеристики на крушата Лада

Августовска роса

Сортът се препоръчва за отглеждане в Черноморския регион, но се показва много добре и в Московския регион. Устойчивостта на замръзване до -36 ° C позволява отглеждането му при по-тежки условия. Крушата има "вроден" имунитет срещу струпясване и септория, понася добре сушата.

Височината на дървото е не повече от 3 м. Короната е удебелена, издънките увисват. Плододава ежегодно, започвайки от 4-та година след засаждането. Производителност - 50–70 кг. Плодовете узряват през втората половина на август или началото на септември. Съхраняват се за кратко - 12-15 дни, в хладилник - до три месеца.

Круша августовска роса

Крушите августовска роса варират значително по размер, ако е узряла обилна реколта

Круши с тегло около 130 g (отделни екземпляри до 200 g), тъпоконични. При обилна реколта се забелязват неравномерни плодове. Кожата е тъмнозелена, няма руж. Пулпът е бледожълт, финозърнест, много сочен. Вкусът е сладко-кисел, оценява се на 4,5 точки. Най-добрият опрашител е крушата с памет на Яковлев.

Видео: сорт круша Августовска роса

Отзиви за градинари

Засадихме круша Chizhovskaya в нашата селска къща през 1998 г. като годишна фиданка. Дървото расте без никакви проблеми. Въпреки че мястото е на хълм и е силно издухано от ветровете, то никога не замръзва. Всяка година с нетърпение очаквахме поне един плод да го опитаме. Няколко пъти имаше няколко плода, но не ги получихме. Докато отново дойдохме, птици вече успяха да ги кълват и те паднаха. Но търпението ни е възнаградено! Миналата година получихме прекрасна реколта! Красавицата ни изглеждаше толкова луксозно с плодове, че съжалявахме да я лишим от такъв тоалет! Съпругът беше щастлив като дете. Вкусът на този сорт е невероятен. Пулпът е сочен, сладък. И какъв аромат !!! Можете спокойно да отглеждате този сорт.

Боровчанка

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=4937

Плодовете на крушата в памет на Яковлев съдържат максимално количество вещества, най-ценни за хората - арбутин и хлорогенова киселина в един сорт (което е рядко сред крушите). Друг плюс на паметта на Яковлев са неговият нисък ръст, влакнести корени (могат да бъдат засадени на високо ниво на подпочвените води), хоризонтално разположение на скелетните клони, самоплодност, имунитет срещу струпясване, ранно начало на плододаването и много по-полезни. Това е най-добрата круша за мен.

Евгений-Москва

My Williams расте от 2004 г., единственият летен сорт, който оставих на сайта. Много сочна, красива (ако е на пазара), всяка година без пропуск дава плодове обилно, не се разболява.

Луганочка

Имам три круши, които растат. Северянка е най-старият жител на обекта, Чижовская е седемгодишно дърво, а Брусничная (три години). Северянка е много непретенциозен, отличен опрашител за всички останали сортове. Реколтата е огромна, навиваме сокове, без да добавяме захар. В ранните години те просто се измъчват от круши. Сладко, просто, сочно, гранулирано. Сега никой не яде, заклещен е.

Галина Ник

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=2061.80

Pear Just Maria е нещо !!! Имаме първата реколта, в шок сме !!! Винаги сме мечтали само за круши и сме мислили, че не е с нашия климат ... Преди три години, през пролетта, те засадиха Just Maria, Kudesnitsa, Belorusskaya Late и Veles. Тази година беше първата реколта. Просто Мария се представи най-добре.Имаше около тридесет круши, десет от които откъснахме преди време, защото нямахме търпение да чакаме. Преди няколко дни премахнаха останалите. Сега те са в мазето, няколко парчета на ден узряват. Те имат вкус като вкусни круши могат да бъдат.

Матилда

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=2061.0

Някои експерти смятат, че за крушите от нашата лента Велес е стандартът на вкуса. Крушата е добра, иначе нямаше да я посадя. Защо да я критикувам ?! Но Москвичка е единственият сорт, който е генетично устойчив на огън, инфекцията във Велес, с която се борих тази година. Тогава прочетох някъде, че заради тези качества московчани със сигурност ще развъждат нови сортове с нейно участие.

През есента ще премахна Мраморното дърво. Не ми харесваше много в нея. Първо, сладкият вкус. Да, в него има много захар, но без хармонична киселинност не приемам вкуса на круша. Второ, според моя опит нежността и ароматът на плодовете му са силно преувеличени. Освен това дървото е постоянно болно и не е ясно защо. Или има някаква хлороза по листата, след това изведнъж няма млад растеж, след това плодовете спират да растат без причина, растат твърди и висят така до късна есен и остават негодни за консумация. Освен това други сортове наблизо растат добре, развиват се и дават плодове.

Apple

Красотата на Pear Talgar е безпроблемна, много ползотворна. По време на живота й (а тя е на повече от 30 години), реколта не е имало само една година. Вече не си спомням причината, но онази година нямаше плодове на всички дървета. В края на август вече е навреме. Пазарът се продава. По върховете на крушата растат огромни, красиви. Не са забелязани рани. Едва в началото на сезона листната въшка се появява на млади върхове. Но това бързо се коригира чрез пръскане. Не бих казал, че тя има добро качество на съхранение. Ако събирате узрели, тогава по време на съхранението се превръща в "картоф". Но на дървото остава добре. Може да виси до самата слана. Обикновено събирам и нося у дома, така че да продължи една седмица, след това още една. Вече не реагира на хранене. Очевидно на тази възраст тя вече няма нужда от тях. Въпреки че веднъж на сезон, когато плодовете са залегнали, торя и поливам. При моите съседи Talgar Beauty беше засаден едновременно с мен, той расте без грижи - никой не го полива, торе, а обемът на реколтата и големината на крушите не се различават от моите.

Натал

Моето мнение: ноемврийската круша е плодовита, красива, много големи плодове, но вкусът някак не е много добър. Пулпът не е нежен и не се топи, въпреки че се държи на дървото до замръзване.

Alex31

Крушата Curé е перфектно запазена, дори в сравнително изолиран гараж. Понякога трябва да преглеждате плодовете по време на съхранението и да избирате развалени, но като правило те са много малко. По това време вкусът на Curé е просто невероятен!

Творчески

От гледна точка на индустриалното градинарство, по мое мнение, Оливие дьо Сер не е най-добрият сорт за Харков, тъй като е взискателен към топлината, но от гледна точка на спортния интерес, мисля, че си струва поне да опитате, присаждане, тъй като самият Симиренко описва този сорт като един от най-добрите.

Олегхм

Крушата от лада има добър вкус, но ако я преекспонирате на дърво в продължение на няколко дни, има вкус на картофи.

Анона

Августовската роса е една от най-обичаните круши в нашето семейство. Малко, спретнато дърво. Безпроблемно по отношение на зимната устойчивост, устойчивостта на суша, устойчивостта на болести и вредители. Стандартните грижи са му достатъчни. Подредени круши - 130–150 г. Много хармонично съчетание на киселинност и сладост (не скучно-сладко, което не харесвам в крушите). Много сочна, с нежна, топяща се каша. Особено добре, ако бъде отстранен навреме и поставен в мазето поне за седмица. Тогава ароматът се появява по-силно, подправката се появява във вкуса. Узрява при нашите условия през втората половина на август. Прекрасно разнообразие с един, но сериозен недостатък - от него винаги има малко. Бих ял и ял, но бързо свършва! Искам да засадя още едно дърво.

Apple

Лесно е да се загубите сред широкия асортимент от сортове круши, представени в специализирани магазини и разсадници. Те се различават по отношение на зреенето, размерите на дърветата, вкуса и други качества на плодовете. Почти всеки има неоспорими заслуги. С тях, както и с недостатъците, трябва да се запознаете предварително, за да определите основните критерии и да изберете сорта, който най-добре ви подхожда.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.