5 най-често срещани болести по градинските цветя и как да ги излекувате

С настъпването на топлите дни много от нас отиват в летните си вили, за да се подготвят старателно за летния сезон. Научете за болестите на цветните култури от гъбичен характер, като най-често срещаните и опасни проблеми за цветното градинарство.

Сиво гниене

Сивото гниене е доста опасно бактериално заболяване на цветните култури, причинителят на което е гъбата Botrytis cinerea. Източникът на нещастието са конидии и склероции в земята и растителни остатъци. Незаменимо условие за заразяване на растението е наличието на увреждане по неговите цветя, листа и стъбла. На първо място са засегнати отслабени и млади растения, които все още не са достатъчно развити. За цветните култури периодът на цъфтеж е особено опасен.

Клиничните признаци на заболяването се появяват първо на долните листа, а след това се появява постепенно заразяване на цялото растение нагоре по стъблото. Прилича на малки светлокафяви петна, които в крайна сметка се покриват със сивкаво-белезникав пух. Това е като спорите на патогенната гъбичка.

Особено често страдат от сиво гниене гладиоли, рози и божури. Болестта води до постепенно увреждане на листните плочи, гниене, увяхване и доста бърза смърт на цялото растение, тъй като процесите на фотосинтеза спират. Най-благоприятните условия за разпространение на гъбичния причинител на сивото гниене е повишаването на влажността на въздуха на фона на нискотемпературни показатели.

За да избегнете появата на сиво гниене на площадката, трябва добре да разхлабите почвата, да наблюдавате сеитбообръщение и да не злоупотребявате с удебеляването на насажденията. Луковиците на цветята трябва да бъдат предварително почистени и изсушени старателно. Ако болестта не може да бъде избегната, тогава е необходимо спешно да се обработят цветните култури със смес от дървесна пепел (1 чаша), креда (1 чаша) и меден сулфат (1 чаша) в десетлитрова кофа с вода. Тази смес е достатъчна за 2-3 кв. метри площ. Особено ефективна, дори в късните стадии на развитие на болестта, е 1% течност от Бордо. Можете да използвате "Фитоспорин - М".

Брашнеста мана

Брашнестата мана е най-често срещаното заболяване на градинските цветя, причинено от няколко вида микроскопични ектопаразитни гъбички Erysiphales. Хората често наричат ​​болестта „лен“ или „пепел“, тъй като външните й прояви изглеждат като прахообразно покритие от бял или кафеникаво-сив цвят на повърхността на пъпките, листата и клонките на цвете.

Заразените листа се свиват и отмират много бързо. Патогенните гъби се разпространяват много бързо, като се адаптират добре към неблагоприятните метеорологични условия и лесно зимуват върху мъртвите части на растенията до новия сезон.

За да се преборим с този бич, на лятната вила трябва да се създадат оптимални условия за развитие на растенията, както и да се използват специални лекарства с лечебен и профилактичен ефект. Например "Topaz" и "Speed". Пръскането трябва да се извършва своевременно при първото подозрение, за да не се стартира болестта и да се предотврати разпространението й върху здрави растения. Доста ефективна профилактика на брашнеста мана е обработката на мястото с градинска сяра.

Фузариум

Гъбичното заболяване Fusarium, причинено от гъби Fusarium, е най-опасно за едногодишните растения. По-специално за астри, които са обект на това на всеки етап от развитието на растенията. При младите растения издънките постепенно изсъхват и изсъхват, при възрастните долните листа първо пожълтяват, след това цялото растение започва да изсъхва: стъблото в кореновата шийка придобива кафяв цвят и бързо се разпада.

Розов цвят, бързо разпространяващ се по стъблото до цветя и пъпки, показва наличието на спори на патогенна гъба върху растението. Заразяването на цветни култури с фузариум става чрез кореновата система, последвано от размножаване по всички съдови клони на растението, което води до неговото увяхване. Инфекцията се предава чрез семена и през замърсена почва.

За профилактика на заболяването използвайте фосфорно-калиево торене на растения и пръскане с препарата "Oxyhom", "Maxima", "Fitosporin-M". Откритите болни растения трябва незабавно да бъдат премахнати от мястото и унищожени, за да се предотврати разпространението на фузариум през лятната вила.

Ръжда

Ръждата, причинена от патогенни гъбички ръжда, е сериозен проблем в лятната вила. Ако не се борите с него, той много бързо се разпространява във всички въздушни части на растението и в крайна сметка води до смъртта му.

Признаците на заболяването са доста специфични, така че няма да е трудно да се определи присъствието му в лятната вила. Болестта се проявява чрез образуване на жълто-червени включвания или възглавнички с различни форми и размери по листата и венчелистчетата на цветята. Когато тези така наречени пустули се напукат, спорите на гъбичките от ръжда се отделят под формата на прах, подобен на ръждата.

Разрушителният ефект на патогенната флора върху растението води до повишено изпаряване на влагата от повърхността му, в резултат на което то изсъхва и умира. Ръждата е особено опасна за балсам, ириси, слез, звънци, храстови божури и пеларгонии; розите, хризантемите и клематисите могат да се заразят.

Спорите на гъбичките активно се разпространяват по вятъра от близките райони и полета. Можете да спрете разпространението на вредни микроорганизми, като засадите храсти с гъста и гъста корона (ирга и подобни растения) по целия периметър на вашата градинска площ.

Можете да се борите с ръждата в цветята, като използвате 1% течност от Бордо, одобрени фунгициди "Abiga-Peak", "Cumulus", "Strobi" и препарати, съдържащи сяра.

Синьо гниене

Синьото гниене или пеницилозата е гнилостно заболяване, причинено от този вид гъбички. Среща се в луковични цветни култури като лалета, нарциси, гладиоли и зюмбюли. Това се случва главно в резултат на механични повреди на растенията, чиито луковици впоследствие се съхраняват в условия на прекомерна влажност и ниски температури на въздуха.

Първоначално болестта се проявява непосредствено преди засаждането под формата на малки обрасли и изсушени корени и меки червени участъци на повърхността на луковиците. Засадени в земята, те ще започнат да предизвикват гниене на останалата част от собствената си луковица и съседните грудки. Стрелки-дръжки на такова растение ще изглеждат неестествено къси и крехки. При първото съмнение за разпространение на болестта засегнатите луковици трябва незабавно да бъдат изкопани и унищожени.

Като превантивна мярка е необходимо внимателно да се избере посадъчният материал: луковиците на цветята трябва да бъдат чисти, сухи и без видими дефекти. Необходимо е да почистите лятната вила от плевели навреме и с високо качество и да я обработите с торове. Най-добре е да използвате калиеви торове, те помагат на растенията да се развият и да повишат тяхната устойчивост и издръжливост. Използването на азотно-фосфорни добавки също е разрешено, но в този случай определено трябва да се придържате към точността на дозирането на лекарствата.

Гъбични инфекции могат да съществуват години наред в нашите летни вили, да се разпространяват в почвата и на повърхността на растенията, перфектно да се адаптират към околната среда и да продължават да заразяват цветни култури дълго време. Трябва да бъдете по-внимателни за профилактиката на тези опасни заболявания и да вземете навременни мерки.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

    1. АватарАлекс Наумов

      Не можете без тях 🙁

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.